Tren kazası nasıl oldu, ihmaller nelerdi?
9 kişinin hayatını kaybettiği Ankara tren kazası nasıl oldu ve kazaya yol açan ihmallere ilişkin şu ana kadar ortaya çıkanlar neler?
Fotoğraf: DHA
Ankara - Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren aynı hattaki kılavuz treniyle çarpıştı. 9 kişi hayatını kaybetti, 92 kişi yaralandı. Peki kaza nasıl oldu ve kazaya yol açan ihmallere ilişkin şu ana kadar ortaya çıkanlar neler?
Kaza, 13 Aralık saat 06.36'da marşandiz istasyonunda meydana geldi. Ankara'dan Konya'ya gitmek üzere 06.30'da Yüksek Hızlı Tren Garı'ndan hareket eden yüksek hızlı tren, yol kontrolünden dönen lokomotifle kafa kafaya çarpıştı. Kaza sonrası yüksek hızlı trenin iki vagonu, 4 dakika sonra raydan çıkıp üst geçidin ayağına çarptı. Çarpmanın etkisiyle üst geçidin bir bölümü çöktü.
Kaza yaşandığı sırada trenin hızının 80 - 90 km civarında olduğu söylendi.
KONTROL LOKOMOTİFİ İLE TREN ÇARPIŞTI
Ulaştırma Bakanlığından yapılan açıklamada, “Yüksek hızlı tren, yol kontrolü yapan lokomotife çarptı. Kontrol lokomotifinin o rayda olmaması gerekiyordu. Çarpışma sonrası tren raydan çıkarak üst geçide çarptı. Çarpmanın etkisiyle üst geçit trenin üstüne çöktü” denildi.
‘SİNYALİZASYON OLMADAN HİZMETE AÇILDI’
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) eski Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, Kayaş - Sincan arasında hizmet veren Başkentray'ın sinyalizasyon sistemi bitmeden seferlerine başladığını belirtti. Kocabıyık, trenlerin trafiğinin elektrikli sinyallerle merkezden idaresi sisteminin (TSİ) değil, trenlerin trafiğinin merkezden telefonla idaresi (TMİ) sisteminin kullanıldığını söyledi.
Sinyalizasyon olsa trenlerin nerede olduğunun ışıklı panelden takip edilebileceğini belirten Kocabıyık, “Ancak TMİ'de telefonla ulaşabilirsiniz. Ankara - Sincan arasında olduğunu öğrenirsiniz ama tam olarak nerede olduğu belli değildir” dedi.
‘SİNYALİZASYON YOKSA VATANDAŞ BİLMELİ’
Ulaşım Uzmanı Erhan Öncü de kazayla ilgili şunları söyledi: “Hızlı trenin açılması için sinyalizasyon şart. Saatte 250 km hız yapan bir aracın bu şekilde kullanılması oldukça hatalı. Sinyalizasyon yoksa vatandaş bilmeli. Bir hastaya ölüm riski varsa, ameliyata girmeden söylenmesi gerektiği zorunluluğu gibi bir şeydir bu. Vatandaşa en azından söylenmesi gerekiyordu” diye konuştu.
‘YOLCULAR KANDIRILIYOR’
İhmallerin kazayla birlikte öğrenildiğini belirten Öncü, “Yolcu kandırılıyor. Kamu kurumları şeffaf olmadığı için neyin ne olduğunu bilmiyoruz. Konu kapalı ve karanlık bir kutu” dedi. Yetkililerin sorunu çözmek yerine birbirlerinin açığını kapatmakla uğraştığını dile getiren Öncü “Aynı durum Çorlu tren kazasında görüldü. Uygun olmayan bilirkişi raporları ile bozuk düzenin devam etmesi sağlanıyor” dedi.
Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) Ankara Şube Başkanı İsmail Özdemir, kaza ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken kendisiyle konuştuğumuz sırada kazada hayatını kaybeden makinist arkadaşlarının cenazesinde olduğunu söyleyerek, “Artık siyasi çıkarlar uğruna, insanların hayatı heba edilmesin” dedi. Kazadan sonra 3 kişinin gözaltına alındığını belirten Özdemir, “Sorumlular bu 3 kişi değil ki. Uygulanan sistem demode bir sistem. Haziran seçimlerine yetiştireceğiz diye erken açılan hattın otomasyon işlemleri tamamlanmadı. Bu uyarıları her defasında yaptık. Artık popülist politikalarla insanların hayatı heba edilmesin. Teknik ekip ve mühendisler tamam demeden siyasilerin baskısıyla bu işler yapılmasın” diye konuştu.
‘EKSİKLİKLERİ VARKEN İŞLETMEYE AÇILIYOR’
HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, demir yolunda çalışanlarla görüştüklerini ve çalışanların kendilerine ihlalleri anlattıklarını ifade etti. Kerestecioğlu, “Sinyalizasyon sistemi yok. Eksiklikleri devam eden, tamamlanmayan bir hat işletmeye açılıyor. Demiryolcular bize ‘Artık 3 aylık kursla makinist olunuyor’ diyorlar. Önceden 6 yılda makinist olunuyordu. 30 yıl önce personel sayısı 43 bin kişi çalışırken şimdi 17 bin kişinin çalıştığından bahsediyorlar.”
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, “BTS yetkililerinden edindiğimiz bilgilere göre; facianın demiryolu hattında bulunması gereken sinyalizasyon sistemlerinin, hazır durumda bulunmamasından kaynaklandığını göstermektedir. Söz konusu sinyalizasyonun devrede olmaması, hatlar üzerindeki trafiğin, manuel haberleşme yoluyla yönlendirilmesini zorunlu kılması, faciaya davetiye çıkarmıştır” dedi.
Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre kazanın yaşandığı hatta güvenlik manuel olarak sağlanıyor. Bu nedenle hattaki iletişim eksikliği, zamanında makas değiştirilememesine yol açtı ve facia meydana geldi.
İlk tespitlere göre kazanın meydana gelmesinde yüksek hızlı trenle kafa kafaya çarpışan kılavuz trenin, koordinasyonsuzluk nedeniyle hattan zamanında çekilmemesi rol oynadı. Rutin yol kontrolüne çıkan ve Konya treninin çıkış yaptığı YHT istasyonuna doğru dönen tek lokomotiflik kılavuz tren, YHT trenine yaklaştığı sırada gerekli makas değişikliği zamanında yapılamadı ve iki tren karşı karşıya geldi. Burada makas değişikliğinin yaklaşık iki dakika geç yapıldığı sanılıyor.
İki trenin koordinasyonsuz hareket etmesine ise sinyalizasyon yerine dolaylı iletişimin kullanılması neden oldu.
Manuel sistemde trenler konumlarıyla ilgili telsiz ya da telefonla kumanda merkezine bilgi veriyor, kumanda merkezi de trenlerin konumuna göre makas değiştirme talimatı veriyor.
9 ARALIK’TA TARİFE DEĞİŞİKLİĞİ YAPILMIŞ
BBC Türkçe’de yer alan habere göre, YHT tarifesinde, daha önce 06:40'ta yapılan sefer, 9 Aralık'ta tarife değişikliğine gidilerek 06:30'a alınmış.
TELSİZLER İNCELEMEYE ALINDI
Soruşturma kapsamında haberleşmeyi sağladığı söylenen telsizlerin incelenmek üzere emniyete gönderildiği öğrenildi. (HABER MERKEZİ)