14 Aralık 2018 14:19

Savaştan başka bir şey görmeyen çocuklar

Suriye’de inceleme yapan UNICEF, 4 milyon Suriyeli çocukla birlikte ülkedeki çocukların yarısının savaştan başka bir şey görmediğini açıkladı.

Fotoğraf: Abkhazian Network News Agency/Wikimedia Commons(CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Suriye’deki çatışmaların son bulmasından sonra incelemelerde bulunmak üzere bölgeye bir heyet gönderdi. İncelemeler sonrasında bir açıklama yayımlayan heyet, Suriye’de çatışmaların başlamasından bu yana dünyaya gelen tahminen 4 milyon Suriyeli çocukla birlikte ülkedeki çocukların yarısının savaştan başka bir şey görmediğini belirtti. Savaşın izlerini taşıyan bazı kentleri gezen ve çocukların durumunu gözleyen heyet, savaş sonrası çocuklar için tehlike ve yıkım ortamına dikkat çekti.

‘MÜHİMMAT PATLAMASINDAN 26 ÇOCUK ÖLDÜ’

Doğu Guta’daki Douma’da beş yıl süren ablukanın kalkmasından birkaç ay sonra ailelerin geri dönmeye başladığını belirten UNICEF Genel Direktörü Henrietta Fore, “Kentin nüfusu bugün 200 bin olarak tahmin ediliyor. Pek çok aile hasar görmüş evlerine dönmek zorunda ve patlamamış mühimmatın oluşturduğu tehlike ciddi. Mayıs 2018’den bu yana çatışmalardan kalan mühimmatın patlaması sonucu Doğu Guta’da 26 çocuğun öldüğü ya da yaralandığı tahmin ediliyor” dedi.

UNICEF heyeti tarafından yapılan açıklamada, Douma’da da yıkıntılar arasında yaşayan ailelerin su ve yiyeceğin yanı sıra kış aylarında sıcak yer arayışı içinde olduklarına dikkat çekildi. Açıklamada ayrıca okulların aşırı kalabalık olduğu ve genç öğretmenlere, ders kitaplarına, okul malzemelerine, kapıya, pencereye ve elektriğe ihtiyaç duyulduğu belirtildi.    

ÇOCUK NEREYE BAKSA ŞİDDET GÖRÜYOR

Hama gözlemlerini de paylaşan UNICEF heyeti, 15 yaşındaki Zein’le yaptıkları görüşme notlarını şöyle aktardı: “Çatışmalar başladığından bu yana çocuklar ve gençler giderek daha saldırgan hale geldi. Zorbalık, taciz, dayak, erken evlilik… Şiddetin tüm bu biçimleri daha da yaygınlaştı. Çocuklar ve gençler nereye baksalar şiddet görüyor ve artık bunu normal saymaya başladılar. Bu gidişatı durdurmamız gerekiyor.”

Bir milyon kişinin yaşadığı Deraa’da da durumun benzer olduğunu ifade eden UNICEF Direktörü Fore, “İlde çok fazla sayıda kişi yerinden olmuş durumda ve bu da sınırlı hizmetler üzerinde ek bir baskı yaratıyor. Hükümetin 100 temel sağlık hizmeti merkezlerinin yarısı hasar görmüş ya da yakılmış durumda. Deraa kentine su sağlayan iki ana depo, daha önce çatışmalara sahne olan yerlerde bulunuyor. Bu da sık sık su kesintilerine yol açıyor ve kamyonlarla su taşıma mecburiyetini ortaya çıkarıyor” dedi.

OKUL BIRAKMA ORANI YÜZDE 29 

UNICEF gözlemlerine göre Suriye’deki savaş nedeniyle çocukların pek çoğu okula gidememiş. Bu nedenle ilkokul birinci sınıftaki çocukların yaşları 6 ile 17 arasında değişebiliyor. Pek çok öğrenci de okulu bırakmak zorunda kalıyor. Ülkedeki okul terk oranı ise yüzde 29’a ulaşıyor.  

Yapılan açıklamada, Suriye’nin her yerinde çocukların her koşulda korunması, yıllar süren çatışmaların paramparça ettiği toplumsal dokunun onarılmasına daha fazla önem verilmesi çağrısında bulunuldu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Özel Sektörün dış borcu ekim sonunda 228.9 milyar dolar

SONRAKİ HABER

Kasım ayında 62 ürünü daha zamlı aldık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa