'Basın Kartı Yönetmeliği ile basın özgürlüğüne bir darbe daha'
CHP’li Utku Çakırözer, değiştirilen Basın Kartı Yönetmeliği'ne tepki gösterdi, 'ülkenin önde gelen gazetecilerinin kartları iptal edilebilir' dedi.
Fotoğraf: CHP
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Yeni Basın Kartları Yönetmeliği'ne bir tepki de CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer'den geldi. Kart alımını zorlaştıran, iptalleri ise kolaylaştıran yönetmeliği eleştiren Çakırözer, yönetmelikle Türkiye'nin önde gelen gazetecilerinin kartlarının iptal edilebileceğini belirtti.
Çakırözer, yönetmeliğin demokrasinin olmazsa olmazı olan basın özgürlüğünü, halkın haber alma hakkını ve basın emekçilerinin mesleklerini özgürce yapabilme hakkını ortadan kaldıracağını belirtti, 14. kez çıkartılan yönetmeliğin bugüne kadar çıkan tüm yönetmeliklerin gerisinde kaldığını dile getirdi.
Yönetmeliğin 6’ncı maddesi ile basın kartı verilecek kişilerde aranan şartlar arasına belli suçlardan hüküm giymemiş olma koşulu getirildiğini hatıraltan Çakırözer, 29’uncu maddesinde de “mili güvenlik ya da kamu düzenine aykırı davranışlarda bulunması veya bu tür davranışları alışkanlık edinmesi” halinde basın kartının iptal edileceği düzenlemesi getirildiğini belirtti. "Tek adam yönetiminin hakim olduğu ve yargının tarafsız ve bağımsızlığının tartışıldığı bugünkü ortamda en temel gazetecilik faaliyetleri bile “teröre destek”, “anayasal düzene, milli savunmaya ve devlete karşı suç”, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik”, “suç ve suçluyu övme” ve bunun gibi suçlar kapsamına sokulabilmektedir" diyen Çakırözer, yüzlerce gazetecinin mesleğini yapamaz hale geleceğini ifade etti.
GAZETECİLER KART İPTALİ TEHLİKESİ İLE KARŞI KARŞIYA
Yönetmeliğin, basın kartlarının artık sadece iktidara yakın gazetecilere verileceğinin ilanı anlamına geldiğini belirten Çakırözer, "Bu yönetmelik sonrasında kamuoyunun yakından takip ettiği araştırmacı gazetecilik örneklerini veren Türkiye’nin yüzakı gazeteciler basın kartlarını kaybetme ve mesleklerini yapamama tehlikesi karşı karşıya kalacak" dedi.
Çakırözer, aldıkları cezalar nedeniyle kartları iptal edilmekle karşı karşıya olan gazetecilerle ilgili şunları söyledi:
"Sözcü, Cumhuriyet, Evrensel, Birgün gazetelerinde haklarında dava ve soruşturma açılan yazar ve muhabirler hakkında kesin hüküm verilmesi halinde basın kartları iptal edilecek. Türkiye’nin önde gelen gazeteci ve yazarları Emin Çölaşan, Necati Doğru, Metin Yılmaz, Gökmen Ulu, Hasan Cemal, Nurcan Gökdemir, Onur Erem, Barış İnce, Can Uğur, Berkant Gültekin, Alican Uludağ, Pelin Ünker, Çağrı Sarı, Fatih Polat, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel, Musa Kart, Tuğrul Eryılmaz, Faruk Eren ve daha birçok isim bu yönetmelik sonrasında basın kartlarının iptali ve bir daha alamama tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor."
YÖNETMELİK İPTAL EDİLMELİ, KARTLARI BASIN ÖRGÜTLERİ VERMELİ
Basın kartı komisyonunda basın meslek örgütleri ve sendikaların temsiliyetinin kısıtlandığını hatırlatan Çakırözer, "Katılacak sınırlı sayıda örgüt ve sendikanın belirlenmesi de sadece Sarayın inisiyatifine bırakılmıştır. Bunu son derece antidemokratik ve basın üzerinde yeni baskı ve kısıtlamalar kurmaya yönelik bir adım olarak görüyoruz" dedi
Çakırözer açıklamasını şu sözlerle noktaladı: "Basın kartlarını devlet değil gazetecilerin bağlı oldukları meslek örgütleri ve sendikalardan oluşan bir komisyon vermelidir. Eğer bu yapılmayacaksa basın örgütlerinin de çağrıları doğrultusunda bu yönetmelik iptal edilmeli, meslek örgütlerinin önerileri doğrultusunda basın kartı uygulaması gazeteciyi, basın özgürlüğünü ve demokrasiyi koruyan bir yapıya kavuşturulmalıdır." (HABER MERKEZİ)