16 Aralık 2018 04:19
Son Güncellenme Tarihi: 16 Aralık 2018 05:34

Facia hattında sinyalizasyon yoktu, trafik 4 gün önce değişmişti

Ankara'da 9 kişinin öldüğü tren kazasının yaşandığı hatta sinyalizasyon olmadığı belgelendi. Hatta trafik bilgileri 4 gün önce değiştirildi.

Fotoğraf: Metin Aktaş/AA

Paylaş

TCDD Genel Müdürlüğünün, Ankara’da 9 kişinin yaşamını yitirdiği yüksek hızlı tren (YHT) kazasından 4 gün önce gönderdiği yazı, söz konusu hatta sinyalizasyon sistemi olup olmadığına dair son noktayı koydu. Ayrıca kazadan 4 gün önce trafik bilgilerinin değiştirildiği görüldü.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın ulaştığı 7 Aralık 2018 tarihli yazıda, Ulaştırma Bakanı Cahit Turhan’ın “Sinyalizasyon olmazsa olmaz bir sistem değil”, “Bu sistemin olmamasından dolayı demir yollarında işletme yapılamaz diye bir şey yok” ve “Bu soru doğru bir soru değil. Sinyalizasyon sistemleri demir yolu sistemlerinde bulunan, hatlarında bulunan bir sistem” gibi dolaylı yanıtlar verdiği sinyalizasyon sistemine ilişkin “15 Mart 2018 tarihinde Ankara-Sincan YHT hatlarının işletmeciliği sinyalsiz açıldı” deniliyor.

TCDD’nin kazadan 4 gün önce istasyon müdürlüklerine gönderdiği yazıyla, nisan ayından bu yana YHT hatlarının işleyişi için izlenen trafik düzenlemesinin de değiştirildiği görüldü. Yazıda 9 Aralık’tan itibaren zorunlu haller dışında manevra yapılmaması talimatı verildi. Tek yön olarak işleyen hatlar böylece geliş ve gidiş şeklinde kullanılmaya başlandı. Yazıda, elle makas tanziminden yaşanan zorluklara işaret edilirken trafik sisteminde yapılan bu değişiklikten 4 gün sonra kaza meydana geldi.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberinin tamamını okumak için tıklayın.

YAZIDA NE DENİLİYOR?

TCDD Genel Müdürlüğünün 8. Bölge Müdürlüğü (YHT Ankara) Trafik ve İstasyon Yönetimi Servis Müdürlüğü, kazadan önce, 7 Aralık 2018’de, YHT Ankara Trafik ve İstasyon Yönetimi Servis Müdürlüğüne “YHT, H1, H2 Yollar ve Ankara Gar Trafik Düzenlemeleri” konulu bir yazı gönderdi.

Genel müdürlüğün emri ile Ankara-Sincan YHT hatlarının trafiğinin düzenlenmesinde bölge müdürlüğünün yetkilendirildiği anlatılan yazıda, “15 Mart 2018’de Ankara-Sincan arası YHT hatlarının sinyalsiz işletmeciliğe açılmasıyla YHT’ler genel kaide olarak Ankara 12. yola kabul edilip 10. yoldan sevk edilmekteydi” denildi.

Yazıda, 9 Aralık’tan itibaren kış dönemi hareket çizelgesinin uygulanacağı belirtilerek, “Ankara YHT Gar doğu peron kapılarının kapatılacak olması, Ankara Doğu’da, Doğu ve Güney ekspreslerinin işletilmesiyle tren trafiğinin artması ve buna paralel elle makas tanziminde yaşanan sorunlar göz önünde bulundurularak, kış dönemi hareket çizelgesiyle birlikte, zaruri haller dışında Ankara Doğu tarafında manevraların bitmesiyle YHT’ler Ankara Gar 11-12-13 yollarından kabul ve sevk edilecektir” denildi.

Tren trafiklerine ilişkin bildirimlerin telsizler ve GSM-R denilen telefonlarla yapıldığı da anlaşılan yazıda, Ankara Batı’dan, 3 yoldan trafik düzenlemesi ile birlikte uyulacak kurallar ve emirlerde değişiklik yapıldığı vurgulandı.

BAKAN TURHAN: SİNYALİZASYON OLMAZSA OLMAZ DEĞİL

Meslek örgütleri, 9 kişinin yaşamını yitirdiği, 92 kişinin yaralandığı kazada sinyalizasyon sisteminin bulunmamasının büyük rol oynadığını açıklamıştı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ise dün Meclis Genel Kurulunda CHP'li milletvekillerinin 'istifa' yazılı dövizleri ve sloganlarıyla protesto edilmesinin ardından birleşime ara verildikten sonra yaptığı konuşmada, "Sinyalli hat uzunluğunu son 9 yılda 5 bin 746 kilometreye ulaştırdık. Demiryollarımızda günde sinyalizasyon sistemiyle 746, trafik memuru ile 493 adet tren taşımacılık hizmeti veriyor. Olmazsa olmaz değil" dedi.

Türkiye'de yaklaşık 12 bin kilometrelik demir yolu hattının 5 bin 746 kilometresi sinyalizasyon sistemine sahip.

SİNYALİZASYON SİSTEMİ OLMAMASININ SAKINCALARI

BBC Türkçe'ye konuşan bir uzman sinyalizasyon sistemi olmaması durumunda yaşanabilecekleri şöyle anlatmıştı:

“Hızla giden bir tren karşısında engel gördüğünde hemen durabilmesi mümkün değil. Bu nedenle sinyalizasyonla önceden bildirim sağlanır. Demiryollarında saatte 80-100 kilometre hızla giden bir treni ancak birkaç yüz metrede durdurmak mümkün olabilir. Demiryolunda makinistin görüş mesafesi 250-300 metredir, treni bu mesafede durdurabilmesi mümkün değil. Bu yüzden sinyalizasyon sistemleri iki tren arasında birkaç kilometre mesafe bırakır."

HAT YENİDEN KULLANIMA AÇILDI

Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile yol kontrolü yapan kılavuz lokomotifin çarpıştığı Marşandiz İstasyonu'ndaki hat, onarım çalışmalarının tamamlanmasıyla yeniden başlandı. 13 Aralık'ta gerçekleşen kaza sonucu 9 kişi hayatını kaybetmişti. Kazada, hatta sinyalizasyon sistemi bulunmamasının önemli rol oynadığı belirtilmişti. Hat, sinyalizasyon sistemi olmadan kullanılmaya devam edilecek.

AA'nın haberine göre Yenimahalle'deki Marşandiz İstasyonu'nda oluşan enkazın vinç yardımıyla hattın yanındaki boş alana kaldırılmasının ardından, raylarda ve elektrik iletim hatlarında oluşan hasarın onarımı da tamamlandı.

Çalışmalar kapsamında, hasarlı raylar ve enerji iletim hatları yenilendi. Onarım çalışmalarının tamamlanmasıyla kazanın yaşandığı hat, tren seferlerinde kullanılmaya başlandı.

Hattan ilk olarak saat 06.10'da Ankara YHT Garı'ndan kalkarak İstanbul Pendik'e giden YHT geçti. Daha sonra Sincan-Kayaş arasında hizmet veren banliyö treni, kazanın yaşandığı hattı kullandı.

Marşandiz İstasyonu'na gelen YHT ve banliyö treni, istasyonda durmadan düşük hızda geçiş yaptı. Her iki trenin geçişinde sorun yaşanmadı.

Öte yandan, bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle istasyonun kapalı tutulduğu görüldü. (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Süper Lig Survivor: Kovulmayan sadece 7 teknik direktör var

SONRAKİ HABER

LeBron James ile Lonzo Ball'dan tarihe geçen triple-double'lar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa