CMS Jant’ta işten atmaların ardından iki haftalık duruş kararı
İzmir'de işten atmaların sürdüğü jant devi CMS’de 3 Ocak tarihine kadar duruş kararı alındı. İşten atmalar ve zorunlu izne çıkarma sürüyor.
Fotoğraf: Evrensel
Nuray ÖZTÜRK
İzmir
Hafif metal jant üretiminde dünyanın önde gelen firmalarından biri olan İzmir’de kurulu CMS Jant fabrikası, kriz nedeniyle otomotiv sektöründe yaşanan daralmadan dolayı Pınarbaşı ve Çiğli fabrikalarından işten atmalara devam ediyor. Ayrıca satış dolayısıyla yönetim yapısında değişikliğe gittiği öğrenilen fabrikalarda beyaz yakalılardan da şu ana kadar 20 kişi işten çıkarıldı. Öte yandan Pınarbaşı fabrikasında 3 Ocak tarihine kadar duruş başladı. Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde 2019 Ocak ayında açılması planlanan yeni tesisin sektördeki daralma ve ekonomideki belirsizlik nedeniyle 6 ay ertelendiği fabrikada, tesiste çalışmak üzere alınan işçilerin bir kısmı işten çıkarılmış, bir kısmı ise Gaziemir ve Pınarbaşı havzalarında bulunan fabrikalara gönderilmişti.
PINARBAŞI FABRİKASINDA ÜRETİM DURDU
Avrupa menşeili bir sermaye devine (Avrupa Kalkınma Bankası-EBRD) satışı gerçekleşen CMS’nin Pınarbaşı fabrikasında geçtiğimiz ay yaşanan vardiya kapatma ve bir iki günlük duruşların ardından toplam 14 gün sürecek duruş kararı alındı. Buna göre 20 Aralık tarihinde başlayacak duruş, 3 Ocak’a kadar sürecek. Karar işçilere panolara asılan ilanlarla duyurulurken, öte yandan çeşitli bahanelerle işçilerden alınan savunmalara dayandırılarak imalathaneden 1, haddehaneden ise 2 işçinin işten çıkarıldığı öğrenildi. Gece vardiyasını kapatma, işçilere zorunlu yıllık izin dayatması, imalathane dışındaki birimleri bir hafta sürelerle durdurma, birikmiş izinleri kullandırtma gibi yöntemlerle krizin faturasının işçilere kesildiği fabrikada, işçilerin işten çıkarılma kaygısı devam ediyor. Ayrıca satış dolayısıyla yönetim yapısında değişikliğe gittiği öğrenilen fabrikalarda beyaz yakalılardan da şu ana kadar 20 kişi işten çıkarıldı. Daha çok Çiğli fabrikasında gerçekleşen işten atmalar, işçiler arasında da güvensizlik ve tedirginlik yaratıyor.
İŞÇİLER: HAYATIMIZ ASKIDA
Konuyla ilgili Evrensel'e açıklamada bulunan işçiler, fabrikanın satışıyla ilgili işçilere hâlâ resmi bir açıklama yapılmadığını belirterek, “Satışın gerçekleştiğini biliyoruz ancak bundan sonraki süreçle ilgili ne olacağını bilmiyoruz. Hayatımız askıda. Geleceğe dair hiçbir plan yapamaz hale geldik. Sudan sebeplerle işçiler işten çıkarılıyor. Maaşlarımızın ödenmesinde bir sıkıntı yok ancak zorunlu izin uygulaması ve duruşlar söz konusu. Yeni sipariş alınmıyor, bazı siparişler iptal edildi. Daha önce envanter çıkarma ve temizlik dolayısıyla yapılan 3 günlük yıl başı duruşunun süresi iki haftaya çıkarıldı. Krizden dolayı yaşadığımız tedirginliğin yanı sıra fabrikanın satışı dolaysıyla da başka bir kaygı yaşıyoruz” dedi.
ZORUNLU İZİN DAYATMASI
Geçtiğimiz ay bir hafta süreyle gece vardiyasının çalıştırılmadığını belirten bir başka işçi, “Sürekli temizlik bahanesiyle vardiyalara müdahale ediliyor. Bazı bölümler kapatılıyor. Sipariş olmamasının ceremesini biz çekiyoruz. Kış günü bu yoklukta zorunlu tatile çıkarılıyoruz” şeklinde konuştu. Fabrikada örgütlü Türk Metal Sendikasının da bu konuda işçilere hiçbir açıklama yapmadığını söyleyen işçi, “Kısım amirleri aracılığıyla işçilerin üzerinde baskı var. İşten çıkarılma korkusuyla hiçbir şeye ses çıkaramaz haldeyiz” diye konuştu.
KREDİ İLE EV ALANLAR EVİNİ SATIYOR
CMS Jant ve Makine Sanayi Çalışanları
Merhaba, bizler CMS Jant işçileri olarak hem sosyal medyada hem çalıştığımız fabrikalarda çalışanlar arasında hem de basında CMS Jant fabrikasının satıldığına dair haberler okuyoruz. Geçtiğimiz günlerde Gaziemir CMS tesisimizin genel müdürlüğü bir toplantı yapmış, bu toplantıda satış konusu ile ilgili “Satıştan sonra yeni firmaya geçiş sürecinde tüm haklarımızı alarak mı yoksa haklarımızla beraber mi geçeceğiz” diye soran arkadaşımıza müdürlükten görevliler “Haklarınızla beraber geçeceksiniz” diye yanıt vermişler. Ancak tarafımıza kesin ve resmi bir açıklama yapılmadığı için tedirginiz. Kredi ile ev alanlar evini satıyor, evlenecek olanlar düğününü erteliyor.
Ayrıca bölüm müdürleri durumu bildiği için koltuklarını korumak için kendisine yakın duran işçileri koruyup, dürüstçe çalışan, kimseye yalakalık yapmayan, kimsesiz işçileri işten çıkarıyor.
Kriz gibi nedenlerle küçülmeye gidiyoruz malum. İdari işlerde çalışanlar da aynı kaygıyla çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde idari işlerde 2 yıldır çalışan bir arkadaş, küçülme sebebiyle işten çıkarıldı. Ancak işçiyi işverene ispiyonlayanlar, laf taşıyanlar duruyor.
Yani anlayacağınız CMS artık bir güven müessesesi olmaktan çıktı. Müdür ve şefler kafasına göre at koşturuyor. Denetleyen yok. Bu satış konusuyla ilgili canımız çok sıkkın. Satılmasın demiyoruz, elbette ki kişilerin özel mülkiyeti, satılabilir ama bizi de bir an önce bilgilendirsinler. Biz de ona göre tedbirimizi alıp yolumuzu çizelim.