22 Aralık 2018 11:52
Son Güncellenme Tarihi: 25 Aralık 2018 14:03

Maraş Katliamında katledilenler ölümlerinin 40. yılında anıldı

Maraş Katliamında hayatını kaybedenler için birçok kentte anma etkinliği düzenledi. Etkinliklerde, Katliamın aydınlatılması istendi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Maraş Katliamı'nda yaşamını yitirenler kentte düzenlenen etkinlikle anıldı. Valilik tarafından eylemlerin yasaklanmasına tepki gösteren Alevi dernekleri, "Bizler yarayı kaşımaya değil, katliamların bir daha yaşanmaması için bir araya geliyoruz" dedi. 

Maraş'ta çoğu Alevi yurttaşlardan oluşan 111 kişinin öldürüldüğü 19-24 Aralık 1978 katliamının 40’ıncı yıl dönümünü dolayısı Yörükselim Mahallesi Cemevi’nde anma töreni düzenlendi.

Törene katliamda yaşamını yitirenlerin yakınlarının yanı sıra, Alevi Örgütleri temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı. Anmaya katılmak için Maraş’a gelmek isteyen yurttaşlar şehrin giriş noktalarında GBT taraması bahanesiyle uzun süre bekletildikten sonra kente alındı.

Cemevine yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ile "Maraş’ı Unutma Unutturma" pankartı asıldı. 

Mahalleyi ablukaya alan polisler, gazetecilerin içeriye girmesine engel olurken cemevi kapısında sürekli kamera ile kayıt altına aldı. 

‘KATLİAMLARI UNUTURSAK YENİ KATLİAMLARA SEBEP VERİRİZ'

MA'nın haberine göre programda konuşan Cemevi dedesi Gazi Metin, “Her sene anmaya geldiğimiz zaman önümüze barikatlar koyuluyor. Ama biz can kırmaya can yakmaya gelmiyoruz. Kaybettiğimiz canları anmaya geliyoruz. Her yılda gelmeye devam edeceğiz” dedi. Metin'in konuşmasından sonra semah dönüldü. 

Avrupa Alevi Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Mat, aradan geçen 40 yıla rağmen adaletin yerini bulmadığını söyledi. Mat, konuşmasına şöyle devam etti: “Bizler yarayı kaşımaya değil, katliamların bir daha yaşanmaması için bir araya geliyoruz. Katliamları unutursak yeni katliamlara sebebiyet veririz. Sivas’ta, Çorum’da, Maraş’ta yıllardır anma yapıyor acılarımızı paylaşıyoruz. Ancak Acılarımızı paylaşırken kimsenin canını yakmıyoruz. Bizler başka kimsenin bizim yaşadığımız acıyı yaşamasını istemiyoruz. Yıllardır burada bu anma etkinlikleri neden yasaklanıyor?​”

‘BU TOPRAKLARIN SEVGİYE İHTİYACI VAR’

Alevi Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat “Bu toprakların umuda barışa kardeşliğe ihtiyacı var. Bu kadim topraklardan Hacı Bektaşi Veliler, Mevlanalar, Yunus Emreler geçti. Hepsinin tek amacı sevgiydi. Biz de bunu istiyoruz. Yunus'un dediği gibi; 'Bizim dilimiz sevgidir. El ele verelim ve bu topraklara sevgi getirelim'” diye konuştu.

‘DİYANETİN BÜTÇESİ TEK BİR KESİME GİDİYOR’

Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Remzi Akbulut da, “İnançlarımızla ilgili AİHM, Yargıtay ve Danıştay’ın verdiği kararlar uygulanmıyor. O zaman ortada bir kardeşlik kalmıyor. Diyanetin bu yıl bütçesi her sene olduğu gibi diğer bakanlıkların bütçesinden kat kat fazladır. Ancak bu bütçe tek bir kesime harcanıyor. Alevilerde bu ülkenin vatandaşı, ancak bu bütçeden tek bir kuruş Alevilere harcanmıyor. Bu bütçe tüm din ve inançlara eşit şekilde paylaşılmalıdır” ifadesinde bulundu. 

‘MARAŞ’A DA RAHATÇA GELEBİLMELİYİZ’

Alevi Kültür Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Doğan Demir de şöyle konuştu: “Katliamların Alevi'si Sünni'si yoktur. Burada insanlar katledildi. Bu memleket hepimizindir. Bu ülkeyi yönetenler elini vicdanına koyup bu katliamları gerçekleştirenlere hesap sormalı ve katliamları anmaya rahatça gelmeliyiz.” 

‘BU YARAYI BİZ Mİ AÇTIK?​’

PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, “Maraş’a nasıl gelmeyiz biliyor musunuz? Devlet katliamda tüm hayatını kaybeden ailelerden özür dilerse ve kayıp mezarları bulunursa o zaman gelmeyiz. Yoksa asırlar boyunca gelmeye devam edeceğiz. Maraş’ın AKPli vekilleri ‘Gelip yarayı kaşımasın’ demişler. İyide biz mi bu yarayı açtık? Bu yarayı kapatmak Maraş halkının ve devletin görevidir. Maraş’ı unutmamak, unutturmamak Alevi kurumlarının asli görevidir" diye konuştu.

‘KATİLLERDEN HESAP SORMALI’

40 yıldaN bu yana katliamın hesabının sorulmadığını söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen de, “Asıl failler yargılanmalıdır. Devlet görevini yapmalı ve katiller hesap sormalıdır. Kardeşlik edebiyatına son verip gerçek bir kardeşliği hayat geçirmelidir” dedi.

‘YAŞANMAZDI’

Katliamların tekrar yaşanmaması için katliamla yüzleşilmesi gerektiğini dile getiren CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal ise "Bizim tek isteğimiz bu vahşi katliamı yapanlardan hesap sorulmasıdır" dedi. (HABER MERKEZİ)


DERSİM'DE ANMA DÜZENLENDİ

Dersim'de Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Dersim Şubesi, Maraş Katliamı’nda yaşamını yitirenleri andı. DAD Genel Merkezi’nde yapılan anmada kurumlar adına hazırlanan ortak açıklamayı DAD Genel Merkez Yöneticisi Dursun Demirtaş okudu. "Katliam sistemli, örgütlü ve organize bir şekilde Alevi olan herkesi hedef seçmiştir. Kadın, erkek, çocuk, ihtiyar ayrımı yapılmadan herkesi katletmişlerdir" denilen açıklamada  “Bu katliam bir tesadüf veya bir istisna değildir. Bunun gibi sayılamayacak kadar bir çok örnek vardır. Nedeni ise tekçi, ırkçı, ne Haq zihniyettir. Kendi dışındaki farklılıklara düşman oluşudur. Bugünün de dünden farkı yoktur. Yine tekçi ırkçı zihniyet Alevi inanç ve kültürünü ve yaşamını yok saymakta, görmemezlikten gelerek baskı ve zulüm yaşamımızda devam etmektedir" denildi. (Dersim/EVRENSEL)


MARAŞ KATLİAMI İZMİR'DE DE UNUTULMADI

Alevi Bektaşi Federasyonu İzmir bileşenleri ve İzmir Emek ve Demokrasi güçleri Maraş katliamına ilişkin basın açıklaması düzenledi.

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde yapılan açıklamayı Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Görer, "Ülkemizin ve coğrafyamızın yakın tarihin de insanlığa karşı işlenen bu katliamlar hiçbir şekilde bütün yönleriyle neden ve sonuçlarıyla araştırılmadı, tartışılmadı ve aydınlatılmadı. Maraş'ta yapılan katliamın yaraları ve acısı hala sıcaklığını korumaktadır" dedi. 

"Maraş katliamı sadece 12 Eylül faşist darbenin zeminin hazırlamak için yapılmış lokal bir katliam değildir" diye konuşan Görer, Maraş  ve benzeri katliamların sistemli olarak gerçekleştirilip halkları ayrıştırmak ve birbirine kırdırma amacı taşıdığını vurguladı. Ülkedeki toplumsal barışın ön koşulunun Maraş ve benzeri katliamlarla yüzleşmek olduğunu belirten Görer, "Maraş’ta ve diğer katliamlarda yitirdiklerimizi anmaya devam edeceğiz. Sorumluları ve sahip oldukları zihniyeti teşhir etmeye devam edeceğiz. Eşit yurttaşlık talebimizle toplumsal barış  mücadelesini yürüterek, demokratik ve özgür bir ülke inşa ederek,  ancak yeni Maraş’ların önüne geçilebilineceğini ifade ediyoruz" dedi. (İzmir/EVRENSEL)


SAMSUN'DA ANMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Samsun Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Maraş katliamında yaşamını yitirenleri andı. Derneğin Atakum’daki binasında düzenlenen etkinliğe dernek üyelerinin yanı sıra siyasi parti temsilcileri de katıldı.

Katledilenler için hak lokması dağıtılan etkinlikte konuşan Tuncer Onur, Maraş Katliamı'nın örgütlü faşist bir zihniyet tarafından gerçekleştiğini vurguladı. Onur, "Osmanlı’dan beri yüzyıllardır Alevilere yönelik katliamlar yaşanmıştır. Hepsi de aynı faşist zihniyetin katliamlarıdır. Alevi toplumunu katlederek bitiremeyenler şimdi de Aleviliği yok etmek istiyorlar. Baskılamak asimile etmek istiyorlar" dedi.

Bir toplumun başka bir topluma kendi inanç ve ibadetlerini dayatmasının, o toplumun değerlerini yok saymasının insanlık suçu olduğunu belirten Onur, "Her insan kendi inancını ve ibadetini, başka insanlara ve doğaya zarar vermeden özgürce yaşayabilmelidir" ifadelerini kullandı.

Nerede yaşanırsa yaşansın, bütün katliamların karşısında olduklarını hatırlatan Onur, "Katliamları ve katledenleri lanetliyoruz ve bu katliamların bir kez daha yaşanmaması için bugün büne göre daha fazla birliği ve dirliği ihtiyacımız var. Bizler de bu topraklarda inanç ve ibadetlerimiz ile yaşam felsefemizle özgür ve eşit bir yurttaş olarak yaşamak istiyoruz. Bundan sonra da inançlarımıza insanı değerlerimize sahip çıkalım. Emek ve demokrasi mücadelesine omuz verelim" dedi.

Etkinlik, ağıtlar içeren müzik ve şiir dinletisiyle devam etti. (Samsun/EVRENSEL)


ANTALYA EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ: KATLİAMI UNUTTURMAYACAĞIZ

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, Maraş Katliamı ve cezaevlerinde ‘’hayata dönüş operasyonu’’ adı verilen katliamı Attalos Meydanında yaptıkları basın açıklaması ile protesto etti.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, yaptıkları basın açıklaması ile katliam sorumlularının halen bulunamayan ya da yargı önüne çıkarılamayan faillerinin açığa çıkartılmasını ve yargılanmalarını talep etti.

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklamayı okuyan Avukat Deniz Yıldırım, ‘’Eğer bu katliamların hesabı sorulmuş, bu katliamlarla yüzleşmiş olunsaydı, bugün burada belki sessizce katliam kurbanlarını anıyor, acımızı yaşıyor olacaktık. Ancak öfkeliyiz. Çünkü bu katliamın üstü örtülmüş, gerçek sorumluları ortaya çıkarılmamış, hatta ödüllendirilmiştir. Bütün katliamların üzerine örtülen devlet perdesi kaldırılıp, sorumlular ortaya çıkarılıncaya ve özür dileninceye kadar alanlarda olacağız, mücadele alanlarını terk etmeyeceğiz’’ dedi.

İHD Antalya Temsilciliği Eş Başkanı Prof. Gülsen Kayır ise, "İnsan hakları savunucusu ve Adli Tıp Uzmanı akademisyen Şebnem Korur Fincancı’ya ve bütün barış akademisyenlerine verilen cezaları kınıyoruz’’ diyerek tüm verilen cezaların kaldırılmasını talep etti. (Antalya/EVRENSEL)


KOCAELİ MARAŞ KATLİAMINI ANMA PLATFORMU: ASLA UNUTMAYACAĞIZ!

Kocaeli’de düzenlenen Maraş Katliamı anma programında, “İstediğiniz kadar yasaklayın. Asla unutmayacağız, asla affetmeyeceğiz. Sorumlular cezalarını çekene kadar mücadele edeceğiz” denildi.

Eğitim Sen Şube binasında gerçekleştirilen anma programı sinevizyon gösterisiyle başladı. CHP, HDP, EMEP, ÖDP, Halkevleri, Kocaeli Dersimliler Derneği, Kocaeli Vartolular Derneği, KESK, Kocaeli Demokrasi Girişimi ve Kocaeli Dayanışma Akademisi’nin katılım sağladığı anmada konuşan Alevi Kültür Dernekleri Kocaeli Şube Başkanı Birol Sağlam, Maraş’ta yaşanan yasaklamalara değindi.

Maraş’ta neler yaşandığını anlatmaya devam edeceklerini söyleyen Sağlam, “Sayın Vali yasaklamalar ile Alevilere yapılan bu katliamı unutturacağınızı, hafızalarımızdan sileceğinizi zannediyorsanız yanılıyorsunuz. İstediğiniz kadar yasaklayın. Asla unutmayacağız, asla affetmeyeceğiz. Sorumlular cezalarını çekene kadar mücadele edeceğiz. Bu halka, 24 Aralık 1978 tarihinde Maraş’ta neler olduğunu anlatacağız, anlatmaya da devam edeceğiz” dedi.

Maraş Katliamı kitle hareketinin en yüksek olduğu dönemde gerçekleştirildiğini söyleyen Sağlam, “Bu daha sonra gerçekleştirilecek olan Çorum, Malatya, Sivas gibi katliamların da ilkiydi. Tüm bu katliamların sorumluları hesap vermemek ve kendilerini güvenceye almak için sıkıyönetimler ilan etmiş halen de etmeye devam etmektedir. Maraş Katliamı devlet eliyle gerçekleştirilmiş örgütlü bir katliamdır. Maraş katliamı tarihindeki dönemin başbakanın, ölümü sonrası çekmecesinden çıkmış olan, ‘Katliam, MİT’in içindeki MHP kanadı tarafından organize edildi’ yönündeki, yine MİT’ten gelmiş olan bilgi notları, yıllardır ileri sürdüğümüz somut gerçeklerin, su yüzüne çıkmış belgeleridir” dedi.

‘YAŞAMA UMUDUMUZ YOK EDİLEMEYECEK’

Yaşama umutlarının yok edilemeyeceğini aktaran Sağlam, “Ancak ne 12 Eylül’leriniz, ne sıkıyönetimleriniz ne sokağa çıkma yasaklarınız, ne ekmek almaya giden çocuklarımızı sokak ortasında vurdurmanız, ne çocukları öldürülen anaları, yaptığınız seçim mitinglerinde yuhalatmanız ne de cem evlerine cümbüş evi diyerek itibarsızlaştırmaya çalışmanız, bizim özgürce, kardeşçe, insanca birlik ve beraberlik içinde yaşama umutlarımızı yok edemeyecek” ifadelerini kullandı. (Kocaeli/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Romanya banka işçilerinden tarihi toplusözleşme

SONRAKİ HABER

BTS: Demir yollarının yüzde 20’si tam güvenli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa