25 Aralık 2018 14:23

Erdoğan, Akpınar ve Gezen'i konuk eden Halk TV'yi RTÜK'e şikayet etti

Müjdat Gezen ve Metin Akpınar'ın yorumları nedeniyle Halk TV'ye para cezası verilmesi ve programın 5 kez durdurulması talebiyle RTÜK'e başvuruldu.

Ekran görüntüsü, 'Halktv' YouTube hesabının ilgili videosundan alınmıştır.

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, Müjdat Gezen ve Metin Akpınar'ın katıldığı programda, Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun hükümlerine aykırı davranıldığı gerekçesiyle Halk TV'ye idari para cezası uygulanması ve programın 5 kereye kadar durdurulması talebiyle RTÜK'e başvurdu.

RTÜK'e verilen dilekçede Halk TV'de sunulan "Halk Arenası" programına 21 Aralık 2018'de katılan Gezen ve Akpınar'ın "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı hedef alan ve hakaret niteliği taşıyan ifadeler sarf ettikleri, açıkça ölüm ve anayasal düzene karşı darbe tehdidinde bulundukları" öne sürdüldü.

Bu nedenle Gezen ve Akpınar hakkında adli soruşturma başlatıldığı söylenen dilekçede, "Söz konusu ifadeler, Türk Ceza Kanunu kapsamında suç teşkil etmekle birlikte, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 'Yayın Hizmeti İlkeleri' başlıklı 8. maddesinin de ihlali niteliğindedir" iddiası öne sürüldü.

"Programın tamamı incelendiğinde, kullanılan ifadelerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik toplumda düşmanlık oluşturmak amacına matuf, nefret duyguları ile hareket edilerek sarf edilmiş nitelik ve ağırlıkta olduğunun görüleceği" savunulan dilekçede, "Eleştiri sınırları ötesinde, Sayın Cumhurbaşkanımızı 'aşağılayan', hatta 'ölümle', 'asılmakla' tehdit eden, bununla birlikte Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni ortadan kaldırmaya yönelik darbe propagandası niteliğinde ifadelerle dolu söz konusu programın, anılan yayın ilkelerine aykırı olduğu ve hukuken himaye edilemeyeceği açıkça ortadadır" ifadelerine yer verildi.

"Halk Arenası" programı hakkında, daha önce de ilgili kanunu ihlal sebebiyle verilmiş cezalar bulunduğu söylenen dilekçede, program hakkında "caydırıcı yaptırım" uygulanması istendi.

Dilekçede, 6112 sayılı Kanun'un "Yayın Hizmeti İlkeleri" başlıklı 8. maddesinin ihlali sebebiyle aynı kanunun idari yaptırımlara ilişkin maddesi uyarınca, programın hizmet sağlayıcısı hakkında uyarı kararı ile birlikte 10 bin liradan az olmayacak şekilde idari para cezasına hükmolunmasına, ayrıca tedbiren ihlale konu programın beş kereye kadar durdurulmasına karar verilmesi talep edildi.

NE OLMUŞTU?

Metin Akpınar, Halk TV'de Uğur Dündar'ın sunuculuğunu yaptığı "Halk Arenası" programında politik eleştirilerde bulunurken ülkedeki kutuplaşmaya dikkat çekmişti. Akpınar, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bireylerin özgür iradesiyle geleceklerini tayin edebildikleri bir rejim demokrasidir. Bizim polarizasyondan bu kargaşadan kurtulabilmemizin tek çaresi de demokrasi diye düşünüyorum. Oraya ulaşabilirsek ne ala, kavga dövüş olmaz biz bu işin içinden çıkarız. Ulaşamazsak her faşizmin olduğu gibi, karşılaşıldığı gibi belki liderini ayağından asarlar, belki mahzenlerde zehirlenerek ölür, belki adı geçen başka liderlerin yaşadığı gibi kötü sonlar yaşayabilir ama bize yazık olur, biz harap oluruz."

Müjdat Gezen ise “Recep Tayyip Erdoğan, sen bizim vatanseverliğimizi sınayamazsın, haddini bil” dediği için hükümete yakın medya organlarının hedefi haline gelmişti.

İktidara yakın medya tarafından hedef gösterilen Akpınar ve Gezen hakkında İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “İç savaş ve darbe çağrısı” iddiasıyla soruşturma başlatılmıştı.

Pazartesi sabahı evlerine gelen polisler tarafından adliyeye götürülen sanatçılar, adli kontrol uygulamasıyla serbest bırakılmıştı.

Akpınar ifadesinde, programda söylediği sözler için "Bu sözler tamamen demokrasinin tarifi, akademisyenler tarafından dile getirilmiş çeşitli demokrasi tanımıdır" demişti.

Müjdat Gezen de ifadesi sonrası "Ben 80’de de Kenan Evren döneminde de yargılandım. Kenan Evren devri daha iyiydi. Düşünebiliyor musun? Bunlardan korkan bunlar gibi olsun. Korkar mıyım ben ya?" demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sincan OSB’de üretim de işçilerin hakları da ekside

SONRAKİ HABER

Madenler yandaşa, işçiler kadere emanet!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa