İZBAN zam teklifini geri çekti, grev kararlılıkla sürüyor
İZBAN’da şirket yönetimi asgari ücret netleştikten sonra sunduğu yüzde 26’lık teklifi geri çekti. İşçiler kendilerini hedef alan açıklamaya tepkili.
Fotoğraf: Evrensel
Metehan UD
İzmir
Grevin devam ettiği İZBAN'da yönetim son olarak verdiği yüzde 26 oranındaki zam oranını geri çektiğini açıklarken işyeri baştemsilcisi Ahmet Güler, açıklanan rakamlarla kamuoyunun yanıltıldığı ve işçilerin düşmanlaştırılmaya çalışıldığını vurguladı. Grevdeki İZBAN işçilerini ziyaret eden Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, sözleşme ile ilgili hem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu hem de TCDD ile temas halinde olduğunun bilgisini vererek, "Arada 9 puanlık bir fark var ve bu sizin haklı talebiniz. Biz bir an önce bitmesini istiyoruz, ama biterken de yaşanabilecek bir ücret ile bitsin" dedi.
İzmir'in kent için en önemli ulaşım ağlarından olan İzmir Banliyö Sistemi A.Ş.'deki (İZBAN) grevde 18. gününe girerken İZBAN yönetimi bu sabah yeni bir açıklama yaptı. Açıklamada yüzde 26 oranındaki zam önerisinin Demiryol-İş Sendikası'nın greve devam etme kararı sonrası geri çekildiği bilgisi verildi.
Yönetim açıklamasında İZBAN işçilerine verdiğini iddia ettiği rakamlara da yer verdi. Açıklamaya göre toplamda yüzde 26 zam yapılan maaşlara göre, 2010 girişli, eşi çalışmayan, çocuklu personel gruplarının, tüm hakları dâhil hesaplanmış ortalama net aylık gelirleri şu şekilde:
“Makinist 4 bin 152 TL, Tekniker 4 bin 136 TL, Teknisyen 3 bin 988 TL, İstasyon Operatörü, 3 bin 820 TL Gişeci - Veznedar, 3 bin 773 TL, Ofis Personeli 3 bin 694 TL.”
'150 TL ALTINA İMZALAMAYA HAZIRIM'
Grevdeki işçiler, İZBAN yönetiminin ortada bir matematik hatası olduğunu ifade ederek, bir kez daha kamuoyunu yanıltılmaya çalıştığını söyledi. Demiryol-İş İZBAN Baştemsilcisi Ahmet Güler “9 Aralık’ta İZBAN kamuoyuna yaptığı açıklamada 3 bin 435 TL'lik rakamlardan bahsediyordu. Nasıl oldu da yüzde 4'lük artışla bu rakam 4 bin 150 TL'lere ulaştı. İlk önce bunu açıklaması gerekiyor. Bizim hesaplamalarımız bu rakamlara ulaşmıyor. Bankamatikten çekmediğimiz paraları da çekmiş gibi gösteriyor” dedi.
‘İZBAN İŞÇİSİ DÜŞMANLAŞTIRILMAYA ÇALIŞILIYOR’
Açıklanan rakamları imzalamaya hazır olduklarını dile getiren Güler şunları söyledi:
“Bütün işçileri İZBAN önüne toplayalım, her makinistin bankamatikten çekeceği maaşı 4 bin 152 TL hale getirsin, hatta ben 150 TL de kendim almayacağım, biz sözleşmeyi imzalayacağız, hemen makineleri çalıştıracağız. Yönetim ve Aziz Kocaoğlu, hem kendi işçisini hem de sendikayı kötülemek adına sürekli bu tür açıklamalar yapıyor ama tamamen gerçek dışı. Kendi yapmakla yükümlü olduğu şeyleri yapmayarak bizi düşmanlaştırmaya çalışıyor. Yaşananların sorumlusunun İZBAN işçileriymiş gösteriyor, halkı bizim üzerimize kışkırtmaya çalışıyor.”
İZBAN İŞÇİSİ NE İSTİYOR?
Demiryol-İş Sendikası bütün yan haklarla birlikte yüzde 34 zam talep ediyor. Sendikanın zam oranının içinde ikramiyenin, 85 günden kademeli olarak 112 güne çıkarılması, ilk defa sözleşmeye girecek olan sürüş ve vardiya tazminatları ve diğer sosyal haklardaki artış da bulunuyor.
TÜRK İŞ BAŞKANI ATALAY İŞÇİLERİ ZİYARET ETTİ
Grevdeki İZBAN işçilerini ziyaret eden Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, sözleşme ile ilgili hem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu hem de TCDD ile temas halinde olduğunun bilgisini vererek, "Arada 9 puanlık bir fark var ve bu sizin haklı talebiniz. Biz bir an önce bitmesini istiyoruz, ama biterken de yaşanabilecek bir ücret ile bitsin" dedi.
Türk İş ve Demiryol İş Genel Başkanı Ergün Atalay, 18 gündür grevde olan Demiryol İş Sendikası üyesi İZBAN işçilerine destek ziyaretinde bulundu. Alsancak Gar'da 27 Aralık'ta akşam saatlerinde gerçekleşen ziyarette işçiler, genel başkanları Atalay'ı 'Direnişin Simgesi İZBAN İşçisi', 'Zafer Direnen Emekçinin Olacak' sloganları ile karşıladı.
İZBAN'ın ortakları olan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD'nin yönetimleri ile sürekli görüştüklerinin bilgisini veren Atalay "Sizler, günde 300 bin insan taşıyorsunuz, çoğunuz 2 ya da 4 yıllık üniversite mezunusunuz. Asgari ücrette geldiğimiz nokta ortada. Siz burada sözleşmeye kendiniz karar veriyorsunuz, sizin istemediğiniz bir sözleşmeye kimse imza atmayacak. Bu sözleşme bir an önce biterse, siz de mutlu olursunuz, biz de, İzmirliler de. Ulaşım sıkıntı çekenler, sizin de yakınlarınız. Burada aklı selim bir noktada anlaşılırsa, orta noktada buluşulursa sözleşme biter" dedi.
'İNSANCA YAŞANABİLECEK BİR ÜCRET İLE BİTSİN'
Basının "İşveren ile temasta bulunacak mısınız?" sorusuna Atalay, "Dün Aziz Kocaoğlu ile görüştüm. 'Siz asgari ücrete yüzde 26 zam yaptınız biz de TCDD ile görüşerek yüzde 26'ya çektik, daha da verme imkanımız yok. Önümüzdeki günlerde yine ihtiyaç olursa gelirim ama işveren ile işçilerin talep ettiğinin arasında 9 puanlık bir fark var ve bu da sizlerin haklı talepleriniz. Ortada henüz anlaşmaya varılacak bir durum yok. Kısa zamanda bunun bedelini siz ve İzmir halkı ödüyor. Herkes burada sizin bedel ödediğinizi biliyor. Biterken de yaşanabilecek bir ücret ile bitsin" dedi.
DEMİRYOL İŞ: YA HESAP YAPMAYI BİLMİYORUZ YA DA DELİYİZ
Demiryol İş Sendikası, İZBAN'ın son açıklamasına cevap verdi. Açıklamada, 18 gündür devam eden İZBAN grevinin yönetimin tutumundan kaynaklı 180 gün devam edecek gibi göründüğü vurgulanırken, "İşverenimizin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre, ya sendikamız ve 342 İZBAN işçisi hesap yapmayı bilmiyor ya da hepimiz deliyiz. Açıklamaya göre başka türlü bir izahı olamaz. Yoksa 9 Aralık’ta 3 bin 435 TL olarak açıkladıkları makinist maaşına 27 Aralık'ta yüzde 4 zam yaparak, 4 bin 152 TL ye ulaştıran işverenimizin teklifini hepimizin kabul etmesi gerekirdi. Sendikamız ve İZBAN çalışanı arkadaşlarımız ne yaptıysak 3 bin 435 TL'yi yüzde 4 zamla 4 bin 152 TL'ye çıkaramamış olmamızın da bu kararda etkisi olmuş olabilir" denildi.
'İZBAN, İZMİR HALKINI KANDIRMAYA ÇALIŞIYOR'
Rakamlara da değinilen açıklama şöyle sürdürüldü: Açıklanan ortalama gelirlerin içinde İzmir Büyükşehir Belediyesinin bir cebinden alıp diğer cebine koyduğu İzmirim kart yüklemesi, taşeron firmadan temin edilip işçiye verilen öğle yemeği, işçilerin içtikleri su ve hatta işçi arkadaşlarımızdan kaynaklanan Çevre Temizlik Vergisi-Katı atık bedeli gibi masraflar dahil edilmiş olabilir. Ancak asıl önemli olan İZBAN'ın hala İzmir halkını kandırmak için çalışmaya devam ediyor olmasıdır. Geçtiğimiz günlerde tüm ülkeyi kapsayan asgari ücret açıklandı. Yani, 4 gün sonra 247 İZBAN işçisi asgari ücretle çalışır hale gelecek, Yani, 4 gün sonra İZBAN işçisinin yüzde 72 si asgari ücreti hale gelecek.
'BU RAKAMLARI KABUL ETMEYE HAZIRIZ'
Asgari ücrete verilen zammın dikkate alındığında gerçek oranın yüzde 16 olduğunun ifade edildiği açıklamada "Ki o zammı da işçiye çok görüp geri çekti. İşverenimizin ve sayın Aziz Kocaolu'nun unutmaması gereken en önemli konu İZBAN işçisinin Pazartesi-Cuma arası, sabah 8 akşam 6, 5 gün 45 saat çalışanlar olmadığıdır. İZBAN işçisi dünyanın en önemli işkollarından olan ulaşım sektöründe çalışıyor. İZBAN işçisi tehlikeli iş kolları grubunda çalışıyor. İZBAN işçisi 7 gün 24 saat çalışıyor. Değerli İzmir halkı, İZBAN yönetiminin 27 Aralık'ta resmi olarak açıkladığı meslek gruplarının ortalama net gelirler, gerçekten vermesi halinde bu grev 5 dakika daha uzamayacaktır" denildi.
NE OLMUŞTU?
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TCDD'nin ortak kuruluşu olan İzmir Banliyo A.Ş'deki (İZBAN) grev 17 günü geride bırakırken 26 Aralık'ta gece şirket bürokratları asgari ücrete yapılan zam üzerine yeni bir teklifte bulunmuş, yapılan toplantıda zam teklifi güncellenmişti. Geç saatlere kadar süren toplantı sonucunda İZBAN bürokratları yüzde 19 olan ortalama teklifini yüzde 26'ya çıkardı. Zam oranı ise yüzde 21 ile yüzde 32 arasında değişti. 2010 girişli işçiler en düşük teklifi alırken 2017-2018 girişli işçiler en yüksek teklifi aldı. Bu oranlara ikramiye ve diğer ekonomik haklar da dahil. Büyükşehir 85 gün olan ikramiyeyi ilk yıl 90, ikinci yıl için ise 95 gün yaptı. İşçilerin, vardiya ve sürüş tazminatları talebi ise yine kabul görmedi. İkinci yıl için verilen asgari ücret zammı artı enflasyon teklifi ise geri çekildi. (HABER MERKEZİ)