Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un öldürülmesi davası başladı
Aralarında Fethullah Gülen’in de olduğu 9’u tutuklu 28 sanık hakkında açılan davanın bugünkü duruşmasında bazı sanıkların savunmaları tamamlandı.
Fotoğraf: Kremlin Sarayı/Wikimedia Commons
Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov’un, Ankara’da 19 Aralık 2016 tarihinde katıldığı bir sergide, ‘FETÖ’ üyesi olduğu öne sürülen polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş tarafından öldürülmesiyle ilgili, aralarında Fethullah Gülen’in de bulunduğu 9’u tutuklu 28 sanığın yargılamasına başlandı. Suikastçı polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş ile aynı polis meslek yüksekokulunda eğitim gören ve "silahlı terör örgütü üyesi olmak" ile suçlanan üç sanığın savunması alındı.
Duruşmaya tutuklu sanıklar Hasan Tunç, Hüseyin Kötüce, Mustafa Timur Özkan, Ramazan Yücel, Ufuk Gül, Vehbi Kürşad Akalın, Ayşe Söğüt, Sercan Başar ve Şahin Söğüt, tutuksuz sanıklar Bilal Dereli, Doğukan Söylemez, Kadir Şamlı, Oğuzhan Öztürk, Sefa Kurnaz, olay sırasında yaralanan Anıl Değer ve Leyla Gündoğan Karadağ ile sanık avukatları katıldı.
Tutuklu sanıklar Ahmet Kılınçarslan, Hayreddin Aydınbaş, Kaan Bülbül ve Salih Yılmaz'la ise duruşmada video konferans sistemi üzerinden bağlantı kuruldu. Davanın Gülen ile birlikte Şerif Ali Tekalan ve Emrullah Uslu'nun da arasında bulunduğu kimi sanıkları firari durumda bulunuyor.
Duruşma sanıkların kimlik tespitleri ile başladı. Öğle arasına kadar suikastçı polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş ile aynı polis meslek yüksekokulunda eğitim gören ve "'FETÖ' üyesi olmak"la suçlanan üç sanığın savunması alındı.
SANIKLARIN SAVUNMASI ALINDI
Duruşmanın bugünkü celsesinde tutuksuz sanıklar Bilal Dereli, Doğukan Söylemez, Kadir Şamlı, Oğuzhan Öztürk, Sefa Kurnaz ve tutuklu sanık Ufuk Gül'ün savunması tamamlandı. Sanıkların tamamı İzmir Rüştü Ünsal Polis Meslek Okulu'nda okudukları dönemde FETÖ örgütü ile tanıştıklarını ileri sürdü.
Mahkeme Başkanı Hüsamettin Otçu, iddianamenin, maktul Andrey Karlov'un eşi Marina Karlova'ya Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği aracılığıyla tebliğ edildiğini bildirdi. Otçu, Rusya'nın Ankara Büyükelçisi'nin ıslak imzalı talep yazısı üzerine, büyükelçilik üçüncü katibi aracılığıyla iddianamenin ayrıca Büyükelçiliğe de iletildiğini söyledi.
Otçu, sanıkların ByLock kullanıp kullanmadıklarını Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından sorduklarını bildirdi. Otçu'nun verdiği bilgiye göre bazı sanıkların kullandığı belirlenerek tespit ve değerlendirme tutanakları gönderilirken, bazı sanıkların ByLock kullandığı bildirildi, ancak içerikler belirtilmedi. Kimi sanıkların ise ByLock kaydına rastlanmadı.
Olay sırasında suikastçı Mevlüt Mert Altıntaş'ın silahından çıkan kurşunlarla yaralanan şikayetçilerden Anıl Değer ve Leyla Gündoğan'ın beyanları alındı. Değer, kalçasından ve dizinden yaralandığını, eylemi düzenleyenlerden şikayetçi olduğunu ve davaya katılmak istediğini bildirdi. Leyla Gündoğan da şikayetini dile getirdi ve davaya katılma talebinde bulundu.
SAVUNMA YAPAN SANIKLARIN 'FETÖ' İTİRAFI
Ankara 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada 13 tutuklu sanık hazır bulunurken tutuksuz sanıklardan bazıları da SEGBİS aracılığıyla duruşmaya katıldı.
Örgüt üyesi olmak ve polis okulunda okuduğu yıllarda FETÖ adına faaliyetlere katılmak suçlamasıyla yargılanan tutuksuz sanık Bilal Dereli, savunmasında ev ziyareti yoluyla tanıştığı kişilerin örgütle irtibatlı olduğunu anladığını, uzak durmaya çalıştığında da okulda sürekli ceza almaya başladığını anlattı. Dereli "40 puan ceza alan okuldan atılıyordu. Ceza almamaya dikkat ettiğim halde sakal tıraşı olmadığım gerekçesiyle ceza puanları aldım. Ceza puanım 30'u aştı. Sınıf komiserlerinin tamamı FETÖ'cüydü" diye konuştu. Bilal Dereli, "Örgüt beni milliyetçi muhafazakar yapımdan dolayı, kazanılabilecek kişi olarak fişlemiş. Suçsuzum. Beratıma karar verilmesini talep ediyorum" dedi. Sanık, suikastı yapan Mevlüt Mert Altıntaş'ı da okulda tanımadığını ve ilişkisi olmadığını ileri sürdü.
"ATATÜRK'ÜN SEVİLMEDİĞİNİ BEN İLK KEZ POLİS OKULUNDA GÖRDÜM"
Örgüt üyeliği suçlamasıyla tutuksuz yargılanan polis memuru Doğukan Söylemez de ifadesinde, "Ailem tarafından Atatürkçü olarak yetiştirildim. Babam da polis. En büyük hayalim polis olmaktı. Sınava ikinci girişimde zar zor kazandım. Benim terör örgütü ile tanışmam, 2012 yılında gittiğim İzmir Buca'daki polis okulunda oldu. Ben ilk kez polis okulunda, Atatürk'ün eleştirildiğini, sevilmediğini, 'Hoca Efendi' sözleri ile de Fethullah Gülen'in övüldüğünü gördüm" dedi. Söylemez pek çok yardım vaadine rağmen örgüt üyelerine yanaşmadığını söyledi.
Gözaltına alındıktan sonra savcının, polis okulunda aynı sınıfta oldukları Mevlüt Mert Altıntaş'ın, sosyal medyadan kendisiyle ilgili araştırmalar yaptığını söylediğini belirten sanık Söylemez, "Muhtemelen koruma olduğumu bildiği için araştırma yapmış. Ben kendisiyle kesinlikle bir ilişkide bulunmadım. Benim talihsizliğim sadece bu kişiyle aynı okulda okumam oldu. Savcı ilişki bulamayınca örgüt üyeliğinden dava açtı. Örgüt üyeliğini suçlamalarını reddediyorum" şeklinde konuştu.
"35 KİŞİNİN 30'U 'FETÖ' EVLERİNE GİTMİŞTİR"
Öğleden sonra dinlenen sanıklar Oğuzhan Öztürk ve Ufuk Gül, benzer ifadeler vererek, sınıflarda bulunan FETÖ üyelerinin örgütün toplantılarına katılmaları yönünde kendilerine baskı yaptıklarını söyledi. Her iki sanık da örgüt evlerine gitmeyi kabul etmedikleri için okulu bitiremeyecekleri yönünde tehdit edildiklerini, zorlamalar sonucu sohbetlere katıldıklarını belirttiler.
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Hüsamettin Otçu, savunmalarının sonunda, her iki sanığa, "İfadelerden öğrendiğimiz kadarıyla her sınıfta FETÖ üyeleri var. Her sınıfın sorumlusu komiserler FETÖ üyesi. Bunlar örgüt faaliyetine katılmayan öğrencilere saç kesme, ceza puanı verme gibi yöntemlerle baskı kuruyor. Yani sizin okuduğunuz dönemde okul tamamen FETÖ'cülerin hakimiyetinde mi?" sorusunu yöneltti.
Bu soruya sanık Oğuzhan Öztürk, "Evet başkanım böyle diyebiliriz" cevabını verdi. Sanık Ufuk Gül ise soruyu, "2012 yılında İzmir Rüştü Ünsal Polis Meslek Yüksekokulu FETÖ'nün hakimiyeti altındaydı. Ben toplantılara katılmayı kabul etmediğim zaman sınıfımı değiştirdiler. Bu sınıf Mevlüt Mert Altıntaş'ın da bulunduğu sınıftı. Her sınıfta 35 kişi varsa bunların 30'u FETÖ'nün evlerine gitmiştir. Ben de tehdit edildikten sonra gitmeyi kabul ettim" dedi.
Duruşmaya, yarın diğer sanıkların savunmalarıyla devam edilecek.
NE OLMUŞTU?
Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov, 19 Aralık 2016'da katıldığı sergide polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş'ın silahlı saldırısı sonucu hayatını kaybetmiş, Altıntaş da polis tarafından vurularak öldürülmüştü.
Olaya ilişkin soruşturma sonucunda Fettullah Gülen'in de arasında bulunduğu 28 kişi hakkında dava açılmıştı.
İDDİANAME
İddianamede Karlov cinayetinin arkasında, 'FETÖ'nün bulunduğu ve "Türkiye ve Rusya arasındaki ilişkilere yönelik provokasyon türünde bir eylem" olduğu belirtiliyor.
Ankara 2’nci Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada sanıklar Fethullah Gülen, Şerif Ali Tekalan, Emrullah Uslu, Hamza Sevinç, Temel Alsancak, Murat Tokay, Ahmet Kılınçarslan, Salih Yılmaz, Şahin Söğüt, Ramazan Yücel, Cengiz Özkan, Cemal Karaata, Hüseyin Kötüce, Vehbi Kürşad Akalın, Hayreddin Aydınbaş ve Mustafa Timur Özkan’ın, ’Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme’, ‘Terör amaçlı tasarlayarak kasten öldürme’ ve ’Terör amaçlı kasten öldürmeye teşebbüs etme’ suçlarından cezalandırılması isteniyor.
Diğer sanıklar Sercan Başar, Kadir Şamlı, Oğuzhan Öztürk, Sefa Kurnaz, Hasan Tunç, Ufuk Gül, Doğukan Söylemez, Bilal Dereli, Kaan Bülbül, Abdulsamet Kekeç, Burak Yusmak ve Ayşe Söğüt’ün ise ‘Silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan cezalandırılması talep ediliyor. (HABER MERKEZİ)