11 Ocak 2019 10:02
Son Güncellenme Tarihi: 12 Ocak 2019 08:49

Eczaneye giden her 100 hastadan 20’si ilaç yokluğundan geri dönüyor

Türk Eczacıları Birliği ve Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası piyasada ilaç yokluğuna dikkat çekti, vatandaşların mağduriyetine dikkat çekti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası (TEİS) ve ​​Türk Eczacıları Birliği (TEB) ve Bölge Eczacı Odası Başkanları piyasadaki ilaç krizine ilişkin açıklama yaptı.

'HER 100 HASTADAN 20’Sİ İLAÇ YOKLUĞUNDAN GERİ DÖNÜYOR'

Tüm Eczacı İşverenleri Sendikası Başkanı Nurten Saydan, sorunun eczanede ilaç bulunamamasından çıkıp bir halk sağlığı sorunu olmaya doğru hızla gittiğini belirtti ve “Eczane poşetleri vatandaş sağlığı için ücretsiz olmuştur. Lakin hasta vatandaşlarımız için poşetlere koyacağımız ilaçları bulmakta zorluk çekiyoruz” dedi. Saydan, gece nöbetçi eczaneye gelen her 100 hastadan 20’sinin ilaç yokluğundan geri döndüğüne dikkat çekti.

Piyasada antibiyotik, tansiyon, ağrı kesici ve göz damlalarına kadar birçok ilacın bulunamadığına vurgu yapan Saydan, ilaç fiyat kararnamesi ile 19 Şubat 2019 tarihinde yeni avro üzerinden ilaç fiyatlarının yürürlüğe gireceğini belirterek “Bazı ilaçların piyasada bulunmamasının en büyük nedeni ilaç firmaları ve ecza depolarının fiyat artışının yürürlüğe gireceği 19 Şubat tarihine endeksli olarak üretim ve sevkiyat planlaması yapmalarıdır. Gerek yıl sonu kotalarının dolmasından kaynaklı olarak, gerekse firmaların ilaç fiyatlarına yapılacak artışı beklemelerinden ötürü birçok ilaç piyasada bulunamamaktadır” dedi.

ECZACILAR HASTALARLA KARŞI KARŞIYA GELDİ

Piyasada bulunmayan ilaç sayısında hızlı bir artış yaşandığını söyleyen Saydan, bu nedenle gece nöbetçi olan eczanelerin hastalarla karşı karşıya geldiğine dikkat çekti. Kanunda yer alan taslak yöntemiyle depolarda bulunamayan ilaçların il içindeki eczacılar arasında tedarik edildiğini belirten Saydan, bazı illerde bulunmayan ilaçların yakın komşu illerde bulunduğunu, fakat Türkiye İlaç Tıbbi Cihaz Kurumunun il dışı takası kapattığı için hastalara ilaç temin edilemediğini kaydetti.

HALK SAĞLIĞI SORUNU  

Ayrıca avro kuru 6.32 lira civarındayken 2018 yılı için belirlenen ilaç fiyatı hesaplamasında kullanılan avro kurunun 2.69 lira olduğunu aktaran Saydan, “Üretici veya ithalatçı avroda yüzde 58 zarar ettiği ürünü piyasaya vermekte zorlanıyor. Sorun, eczanede ilaç bulunup bulunmamasından daha çok, bir halk sağlığı sorunu olmaya doğru hızla gitmektedir. Eczane poşetlerimiz vatandaş sağlığı ön planda tutularak ücretsiz olmuştur. Lakin hasta vatandaşlarımız için poşetlere koyacağımız ilaçlarımızı bulmakta çok zorluk çekiyoruz” dedi.

ECZACI ÇARESİZ, HASTALAR MAĞDUR

Sağlık Bakanını gece nöbetçi eczanelere gelerek çekilen sıkıntıyı görmeye davet eden Saydan, “Nöbetçi meslektaşlarımız perişan, vatandaşımızın ilaçlarını bulmak için ecza depolarına yalvarıyoruz” ifadelerini kullandı. Vatandaşların antibiyotikleri, onkolojik, tansiyon, ülseratif kolit ilaçları, sinir sistemi ilaçları, B 12 içeren ilaçlar, ürolojik ürünler, ağrı kesici pomatlar, enjektabl antibiyotikler, antiviral ilaçlar, mide ilaçları gibi gün geçtikçe artan ilaç yokluğu ile karşı karşıya olduklarına işaret eden Saydan, “Hastalarımız bu soğukta, mecburen diğer nöbetçi meslektaşımıza giderek ilaçlarını bulmaya uğraşıyor. Mevsim kış, hastalıkların en yoğun olduğu zaman bizler çaresiz, vatandaşlarımız ise mağdur durumdadır” dedi.

‘BULUNMAYAN İLAÇ EN PAHALI İLAÇTIR’

Ayrıca bazı ilaçların eş değerlerinin bulunamadığını anlatan Saydan, ecza depolarının ‘Firmalar yollamıyor, firmaların ise ecza depolarında var’ dediğini belirterek “Kime inanacağımızı bilemiyoruz. Sağlıktan tasarruf olmaz, bulunmayan ilaç en pahalı ilaçtır. Bulunmayan ilacın sorumlusu eczacılar değildir” dedi. (Ankara/EVRENSEL)


TEB: 1 AYDIR PİYASADA 144 İLAÇ BULUNAMIYOR

​​Türk Eczacıları Birliği (TEB) ve Bölge Eczacı Odası Başkanları yaptıkları açıklamayla son bir ayda piyasada 144 ilacın bulunamadığına dikkat çekerek “Türkiye, 35 OECD ülkesi arasında kişi başına en az ilaç harcaması yapan ülke durumunda” dedi.

TEB Başkanı Erdoğan Çolak, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması, sağlık harcamalarının büyük oranda kamusal nitelik taşıması gerektiğini belirterek TÜİK verilerine göre toplam sağlık harcamalarının  yüzde 17.1’inin hane halkının cebinden çıktığını kaydetti. Çolak, bu oranın bir önceki yıla göre yüzde 22 oranında arttığını anlatarak “Türkiye, 35 OECD ülkesi arasında kişi başına en az ilaç harcaması yapan ülke durumunda” diye konuştu.

‘ECZACILARIN GÖRÜŞLERİ ALINMALI’

Son dönemde birçok ilacın piyasada bulunamadığını belirten Çolak “Son bir ayda 144 ilaç piyasada bulunmuyor. Reel avro kuru ile sabit kur arasındaki makas bir hayli açılmış durumda. Söz konusu kur ayarlaması yılda bir kez yerine yıl içerisinde belli periyotlarla yapılmalı” dedi. İlaç fiyatları hakkında tebliğin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten eczacılık ile ilgili politika ve stratejiler belirlenirken eczacıların da görüşlerinin alınması gerektiğini belirten Çolak, toplumun ve sağlık siteminin de henüz reçetesiz ilaca hazır olmadığını söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fethi Gürer: Deniz kenarlarındaki orman alanlarını imara kim açtı?

SONRAKİ HABER

Öykü Arin için Kocaeli’de kök hücre kampanyası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa