16 Ocak 2019 07:48
Son Güncellenme Tarihi: 18 Ocak 2019 15:57

31 Mart yerel seçimleri öncesi 'hayali seçmen' vakaları

31 Mart yerel seçimleri öncesi yurdun dört bir yanında tespit edilen 'hayali seçmen' vakalarını derledik.

Fotoğraf: Özge Eli Kızıl/AA

Paylaş

Derleyen: Okan EVRİM

Türkiye, 31 Mart'ta gerçekleşecek yerel seçimlere hazırlanırken yurdun dört bir yanından 'hayali seçmen' haberleri geliyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve İYİ Parti seçmen listelerinde tespit ettikleri usulsüzlükleri basınla paylaşıyor. Paylaşılanlar arasında akıllara durgunluk verecek derecede absürt vakalar var. Dört katlı bir binanın olmayan beşinci katına kayıtlı seçmenler, Bingöl'de bir kapıcı dairesine kayıtlı 224, Hani'de bir eve kayıtlı 208, Artvin'de harabe eve, Uludere'de ahıra kayıtlı yüze yakın seçmen, Bitlis'te 90 metrekarelik daireye kayıtlı 45 aileden 80 seçmen ile 165,149 ve 148 yaşındaki seçmenler bunlardan yalnızca birkaçı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) iddialar üzerine "Partilerin itirazları tek tek inceleniyor" açıklaması yaptı ancak muhalefet "Türkiye’nin her yerinden sahte seçmen fışkırıyor. 31 Mart seçiminin şeffaf ve güvenli olacağını söylemek mümkün değil" diyor.

Meclis Başkanı Binali Yıldırım'ın "Seçim siyasi bir faaliyet değildir" diyerek görevinden istifa etmeden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmasıyla ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Bu seçimlerde de teröre bulaşmış olanlar sandıktan çıkarsa gereğini yapıp kayyım tayinleriyle yolumuza devam edeceğiz" açıklamasıyla meşruiyeti tartışmalı hale gelen yerel seçimler öncesi Cumhuriyet, DW Türkçe, Artı Gerçek, Gerçek Gündem başta olmak üzere basına yansıyan hayali seçmen vakaları şöyle:

"ADALAR'DA METRUK BİNALARDA ONLARCA SEÇMEN KAYITLI"

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Adalar ilçesinde 500 hayali seçmen tespit ettiklerini söyledi. Metruk binalarda hatta tamamen yıkılmış evlerde seçmen göründüğünü belirten Kaftancıoğlu "1 daireye 20 seçmenin kaydedildiği yerler var" dedi.

Kaftancıoğlu'nun aktardıkları şöyle:

  • Büyükada Nizam Mahallesi Albayrak Sokak'ta bulunan metruk bir binada 3 seçmen kaydı bulunuyor.
  • Büyükada Nizam Mahallesi Çamlıbel Sokak'ta bulunan müstakil bir evin bahçe kapısında yer alan kapı numarasına kayıtlı 16 kişi var. Aynı evin ana giriş kapısından ayrı olan ve kullanılmadığı açıkça görülen bahçe kapısına da numara verilmiş ve bu adreste 16 hayali seçmen kaydı var.
  • Heybeliada'da geçtiğimiz yıllarda çıkan bir yangın sonucu tamamen yıkılmış bir evde 3 hayali seçmen kaydedilmiş durumda.
  • Heybeliada'daki Orhan ve Kılavuz isimli sokaklarda bulunan yıkılma tehlikesi altında ve boş durumdaki ahşap binalarda toplam 9 seçmen kaydı var.
  • 1 daireye 20 seçmenin kaydedildiği yerler var.
  • 1977'den beri Heybeliada'da yaşayan 65 yaşındaki Nuri Dağdeviren, 42 yıldır yaşadığı evde birbirinden farklı soyadlarına sahip 3 kişinin kayıtlı olduğunu gördü. Kaftancıoğlu'nun aktardığına göre Dağdeviren, "Antalya Kepez'den, İstanbul Tuzla'dan ve Hatay İskenderun'dan bu 3 kişinin benim evimde yaşadığı gözüküyor" dedi.
  • CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin de Sultanbeyli, Sultangazi, Ümraniye, Bağcılar ve Pendik başta olmak üzere birçok ilçeden Adalar’a seçmen kaydırıldığını söyledi. Tekin, Adalar’da Kasım 2018’te 11 bin 862 olan seçmen sayısının, askıya çıkan seçmen listesinde 899 kişilik artış gösterdiğini ve 12 bin 761 kişilik bir liste tespit ettiklerini aktardı.

"AKP'Lİ BELEDİYE MECLİS ÜYESİNE AİT İNŞAATTA 40 SEÇMEN KAYITLI"

CHP Üsküdar İlçe Başkanı Olcay Kurt ise ilçede tespit ettikleri vakaları şöyle aktardı:

  • Selimiye Mahallesi’nde AKP’li Belediye Meclis Üyesine ait bir inşaatta Rize Kalkandere’den gelen 40 seçmen kayıtlı.
  • Başka bir AKP’li Belediye Meclis Üyesinin Bulgurlu Mahallesi’ndeki evinde 40 taşıma seçmen bulunuyor.
  • Beylerbeyi Mahallesi 75. Yıl Stadı’nda 15 kayıtlı taşıma seçmen bulunuyor.
  • İcadiye Mahallesi Ensar Vakfı Kız Yurdu’nda 9 tane yeni erkek seçmen bulunuyor.
  • AKP eski milletvekilinin Burhaniye’deki evinde 42 farklı soyisimden 43 farklı seçmen bulunuyor.
  • Bahçelievler Mahallesi, Bosna Bulvarı’nda inşaatı henüz tam bitmemiş TOKİ evlerinde orada oturmayan çok sayıda hayali seçmen bulunuyor.

ÇANKIRI'NIN ORTA İLÇESİ VE ANKARA'NIN ÇAMLIDERE İLÇESİ "CAZİBE MERKEZİ" OLMUŞ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’in başkanlığındaki ekibin seçmen listeleri kontrolü ile ulaştıkları sonuçlar ise şöyle:

  • Çankırı’nın Orta ilçesinde 24 Haziran’da 8 bin 379 olan seçmen sayısı 16 bin 401’e çıktı. Artış oranı yüzde 95,74 olarak tespit edildi. Yeni gelen seçmenin 222’si ilk kez oy kullanacaklardan oluşurken 4 bin 440’ı İstanbul’dan, 3 bin 177’si Ankara’dan gelenlerden oluşuyor.
  • 24 Haziran’da 6 bin 561 seçmenin olduğu Ankara’nın Çamlıdere ilçesinde seçmen sayısı 12 bin 493’e çıktı. Seçmen artış oranı yüzde 90,41 olurken, bu ilçeye Ankara’dan 5 bin 667 seçmen geldiği belirlendi.

"ÖLÜMSÜZ SEÇMENLER"

  • YSK’nin kayıtlarına göre Ayşe Ekici adlı seçmen 165 yaşında ve Kayseri Melikgazi’deki seçmen listesinde ilk kez yer alıyor. Ekici’nin YSK listesinde nüfus kaydı, TC kimlik numarası bulunuyor.
  • 149 yaşındaki soyadı olmayan Zülfü adlı kişinin Şanlıurfa’da, 148 yaşında olan Ayşe adlı kişinin ise Aydın’da seçmen kaydı bulunuyor.
  • YSK listesinde yaşı 100 ile 165 arasında olan 6 bin 389 seçmen bulunuyor. 100 yaş üstü seçmenin önemli bir kısmı, 120 ve üstü yaş grubundan.

"ORTADAN KAYBOLAN" SEÇMENLER VAR

  • 24 Haziran seçimlerinde seçmen listelerinde yer alan 923 bin 796 seçmen, 31 Mart seçimlerine ilişkin YSK’nin açıkladığı seçmen listesinde yer almadı. Bu seçmenlerin 233 bin 937’si hayatını kaybederken, 205 bin 630'u asker, 43 bin 278'i ise hükümlü. 375 bin 107 kişinin Mernis’te adres kaydı olmadığı için ortadan kaybolduğu belirtiliyor.

4 KATLI BİNANIN 5'İNCİ KATINDA VE TAKSİ DURAĞINDA KAYITLI SEÇMENLER

  • Cumhuriyet'in haberine göre İstanbul'un Beyoğlu ilçesine bağlı Cihangir'de Havyar Sokak'ta 4 katlı bir binanın olmayan 5’inci katında ve yine Cihangir’deki bir taksi durağının bulunduğu alanda hayali seçmenler kayıtlı. 

"KAPICI DAİRESİNDE 224 KAYITLI SEÇMEN VAR"

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ise tespit ettikleri vakalara ilişkin şunları aktardı:

  • Batman KomandO Caddesi’nde 366 No’lu kapıda 189 seçmen var.
  • Bingöl’de kapıcı dairesinde 224 seçmen var.
  • Diyarbakır Hani’de bir adreste 208 seçmen tespit edildi.
  • Bitlis Çevreyolu Caddesi’nde bir dairede 338 seçmen tespit edildi.
  • Hakkâri Çukurca Kaymakam Niyazi Erten Caddesi 2 No'lu kapıda 627 kişi seçmen olarak gösterildi.
  • Mardin Artuklu’da bir dairede 506 seçmen kaydedildi.
  • Siirt ile Şırnak’ta seçmen kaydı olan 700 kişiden çoğu Çorum, Yozgat, Tokat, Trabzon gibi yerlerden.

HDP'DEN ŞIRNAK RAPORU: 1 DAİREDE 713 SEÇMEN VAR

HDP, 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin Şırnak ve ilçelerindeki seçmen kayıtlarına dair incelemelerini tamamladı. Partinin ulaştığı dikkat çekici sonuçlar şöyle:

  • 24 Haziran'da  32 bin 259 seçmen bulunan kent merkezinde, seçmen sayısı 37 bin 875'e yükseldi. 3 bin 500'ü aşkın yeni seçmenin nüfusa kayıtlı oldukları yerlerin genelde batı illeri olduğu ve karakolların bulunduğu yerlere kayıtlarının yapıldığı tespit edildi.
  • 24 Haziran'da 4 bin 552 seçmenin kayıtlı olduğu Uludere merkezine 1967 yeni seçmen eklendi. İlçeye bağlı köylerdeki seçmen sayısı ise 642 kişi azaldı.
  • Kılaban Mahallesi'ndeki Kale Sokak'ta yer alan 11 No'lu kapı numarasındaki 1 No'lu dairede 713 seçmenin bulunduğu tespit edildi. Söz konusu kişilerin çoğunun aynı soyadını taşıdığı aktarıldı.
  • Bir önceki seçimde 3 bin 293 seçmeni bulunan Uludere'ye bağlı Şenoba beldesinde yaklaşık 600 seçmenin kaydırıldığı ortaya çıktı. Yapılan inceleme sonucu, beldenin tek caddesi olan Besta Caddesi'nde hayali bir adrese 121 seçmen kaydı yapıldı. 1 No'lu dairenin 1 ve 2 No'lu kapılarına kaydı yapılan ve nüfus kayıtları başka illerde olan 121 kişinin Besta Karakolu'ndaki askerler olduğu aktarıldı.
  • 6 ay içerisinde seçmen sayısında 1372 artış olan Beytüşşebap ilçesinde de birçok usulsüzlüğün yaşandığı belirlendi. Kente bağlı Elki mahallesinin 8'inci Caddesi'nde yer alan 2 No'lu binanın 2, Z-1, Z-2, Z-3, Z-4, ve Z-5 No'lu dairelerinde birçoğu aynı soyadına sahip 420 seçmenin bulunduğu öğrenildi. Söz konusu kişilerin, Ayvalık ve Dağaltı köylerindeki seçmenler olduğu belirlendi.
  • Yine Beytüşşebap'ta bulunan 21 odalı ve 51 yatak kapasiteli öğretmen evinde 422 kişinin ikametinin bulunduğu ortaya çıktı.

İYİ PARTİ: 90 METREKARELİK DAİREDE 45 FARKLI AİLEDEN 80 SEÇMEN YAŞIYOR

  • İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Hasan Seymen de Bitlis, Giresun, Kırıkkale, Sivas, Kahramanmaraş, Çorum, Gümüşhane, Osmaniye, Mersin, Adana, Konya, Ankara, Van, Ordu ve Edirne listelerinde usulsüzlükler belirlediklerini aktardı.
  • İYİ Parti, Bitlis’te 45 farklı aileden oluşan 80 kişinin yaşadığı 90 metrekarelik bir daire buldu.

"9 SEÇMEN AHIRA KAYITLI"

  • HDP Şırnak Milletvekili Hüseyin Kaçmaz, Şırnak’ın Uludere ilçesinde bir ahıra 9 seçmen kaydedildiğini aktardı.

"HARABE EVE 100'E YAKIN SEÇMEN KAYDEDİLDİ"

  • CHP Genel Başkan Yardımcısı Tuncay Özkan, Artvin'de YSK kayıtlarına göre 100'e yakın seçmenin yaşadığı evin harabe biçimde olduğunu ve terk edildiğini aktardı.

Artvin’de, 31 Mart yerel seçimleri öncesi seçmen listeleri askıya çıktı. Dere Mahallesi’nde listeleri kontrol eden vatandaşlar, Habazaoğlu Sokak’ta harabeye dönen yıkık dökük haldeki 26/1, 26/2, 26/3, 34/1, 35 ve 16 kapı numaralı yan yana 6 boş evde, 97 seçmenin kayıtlı olduğunu fark etti. Mahalleliler, yıllar önce sahipleri tarafından kaderine terk edilen evlerde kayıtlı kişileri tanımadıklarını belirtti.

Mahallede oturan Anıl Öztürk, seçmen listesini kontrol ederken bitişiğindeki harabe evlerde seçmen olduğunu fark ettiğini belirterek, “Evlerin tamamen harabe olduğu ve kimsenin kalmadığını biliyoruz. Ancak bu bölgede 6 evde seçmenlerin yazılı olduğunu öğrendik. Artvin halkının belediye başkanını Artvin halkı seçecektir. Sahte seçmenlerle, olmayan insanlarla belediye başkanı belirlenmemelidir” dedi. Cemal Çelik ise, “Yıllardır bu mahallede yaşıyoruz. Burada kimsenin kaldığını görmedim. Oy için böyle şeyler yapılmasını doğru bulmuyorum” diye konuştu.

Öte yandan CHP Artvin Merkez İlçe Başkanlığı da, mahalledeki hayali seçmen iddiaları ile ilgili İl Seçim Kurulu'na suç duyurusunda bulundu.

"SAMSUN'DA AHIR VE SAMANLIKTAN SEÇMEN ÇIKTI"

Samsun Muhtarlar Derneği Başkanı ve Baruthane Mahallesi Muhtarı Mustafa Öztürk, bazı mahallelerde ahır ve samanlıklara seçmen taşınması yapıldığını aktardı. Sözcü'den İsmail Akduman'ın haberine göre, söz konusu adreslerde ikamet etmeyenlerin, seçim için o mahalleye taşındığını ve bazı kişilerin bu yolla seçim kazanmaya çalıştığını kaydeden Öztürk, “Bu kişiler jandarma tarafından tespit edildi ve cezai işlem uygulandı” dedi.

Öztürk “Diğer muhtar arkadaşlarımızla da görüştüğümüzde 100 seçmeni olan bir mahallede 70’e yakın seçmenin taşındığını öğrendik. Mahalle muhtarımız feryat ediyor çünkü bu büyük bir haksızlık. Numarası olmayan ahıra, samanlığa seçmenler taşınmış. Normalde nüfus müdürlüğü noter tasdikli kira kontratı istiyor ama ücra mahallelerde bu yapılamıyor.  Su, elektrik abonelerinin de bulunması çok zor. Birileri de bundan fırsatçılık yapıyorlar. Örneğin; Ladik’te bir arkadaşımızın mahallesine 25’e yakın seçmenin taşıması yapıldı. Bunlar jandarmayla beraber tespit edilerek hepsine kaymakamlıktan kişi başına bin 80 lira ceza yazıldı” diye konuştu.

HAKKARİ'DE KİMİ YERLERDE SEÇMEN SAYISI NÜFUSU GEÇTİ

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede, Hakkari’nin kimi yerlerinde seçmen sayısının nüfus sayısını geçtiğini ve Hakkari merkezde 3 bin 873 seçmen artışı olduğunu belirtti.

Mezopotamya Ajanından Fethi Balaman’a konuşan Sait Dede'nin tespitleri şöyle:

  • Hakkari merkezde il jandarma komutanlığı ile orduevinin bulunduğu Bulak Mahallesinde 2 bin 350, Fatih Kışlası’nın bulunduğu Berçelan Mahallesi 332, Medrese Mahallesi 475, Pehlivan Mahallesi 176, Sümbül Mahallesi 95, Dağgöl Mahallesi 93 toplamda 3 bin 873 artış var.
  • Medrese Mahallesi nüfusu 3 bin 208 iken seçmen sayısı 2 bin 953 kişi olarak kayda geçmiş. Bu mahallede 4 farklı okulda 1500 civarı öğrenci bulunmaktadır. Bunların tamamı 18 yaş altıdır.
  • Bulak Mahallesi nüfusu ise 6 bin 350 kişi, seçmen sayısı 6 bin 155 kişidir. 195 kişi hariç tamamı seçmendir. Burada bulunan 5 farklı ilköğretimde okuyan öğrenci sayısı 2 bin 800 civarındadır.
  • Otluca köyünde haziranda 1059 olan seçmen sayısı 448 azalma ile 611 seçmene inmiştir. 
  • Çukurca Emirşaban Mahallesi’nde bir dairede 247 artış ile seçmen sayısı 627 olmuştur. Yani bir dairede 627 oy var.  Aynı mahallenin başka bir dairesinde ise 410 artış ile seçmen sayısı 493 olmuştur.
  • Emirşaban Mahallesi nüfusu 2 bin 961, seçmen sayısı 3 bin 577. Yani seçmen sayısı mahallenin nüfusundan daha fazla olmuş durumda. Mahallede ortalama 18 yaş altı binin üzerinde öğrenci mevcut.
  • Kayalık köyü nüfusu 88 seçmen sayısı 95, Kazan köyü nüfus 10 seçmen sayısı 14, Cevizli köyü nüfus 29 seçmen sayısı 42.
  • Esenyurt Mahallesi’nde bir dairede 56 seçmen bulunmaktadır.
  • İpek Mahallesinde bir dairede 122, başka bir dairede 62, diğer bir dairede ise 132 seçmen bulunmaktadır.
  • 2 bin 89 seçmene sahip Esendere beldesinde iki adreste 550 seçmen kaydı bulunmakta.
  • Şemdinli Moda Mahallesi’nde haziranda 3 bin 569 olan seçmen sayısı mart ayında 988 artış ile 4 bin 557 seçmen olmuş durumda. Aynı mahallenin bir dairesinde 801, diğer bir dairesinde 611 seçmen kaydı bulunmaktadır.
  • Karakollar bölgesi diye adlandırılan Ortaklar (Bêsosin) köyünde 850, Uslu köyünde 398, Gelişen köyünde 270 ve Anadağ köyünde 398 seçmen azalmış durumda.

HAYALİ SEÇMENLER İNŞAATLARA KAYIT EDİLDİ

Mezopotamya Ajansından Metin Yoksu’nun haberine göre Siirt’te Dih Mahallesi, 318. Sokak, 21 kapı numaralı yapıda 765 seçmen; Dih Mahallesi, Hayri Özlü Caddesi, 58 kapı numaralı yapıda 528 seçmen; Fatih Mahallesi, Şehit Onbaşı Süleyman Aydın Caddesi, 21 numaralı yapıda 102 seçmenin yer aldığı ortaya çıktı.

Hayali seçmenlerde en çok dikkat çeken ise henüz inşaat halinde olan yapılarda seçmen kayıtlarının olması. Bu adreslerden Yeni Mahalle 1570’inci sokak C2 apartmanının 39 farklı dairesinde 441 seçmen yer alıyor. Ancak binanın henüz inşaatı tamamlanmamış ve bina içinde ise kimsenin ikamet etmediği öğrenildi.

HDP Siirt İl Eş Başkanı Serdar Batur, hayali seçmen kayıtları ile ilgili çalışmalarının sürdüğünü ifade ederek, hayali seçmen kayıtlarının silinmesi için YSK’ye başvuruda bulunduklarını ve konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

OKUYAN: BENİM SÜLALEMDE 180 YAŞINDA BİR SEÇMEN VAR

Sözcü'nün haberine göre Temiz Seçim Platformu Başkanı Yaşar Okuyan, “Merkezden planlanan, seçim sonucunu etkileyebilecek organizasyon yapılıyor” iddiasında bulundu. Okuyan, "Benim sülalemde 180 yaşında bir seçmen var" ifadesini kullandı.

İZMİR'DE YAŞAYAN 18 SEÇMENİN KAYDI MARDİN'DE AKP'Lİ ADAYIN EVİNDE ÇIKTI​​​​​​

İzmir'de yaşayan 18 kişinin seçmen kaydının Mardin'in Ömerli ilçesinde kayıtlı olduğu tespit edildi. Seçmen kayıtlarının AKP'li Ömerli Belediye Başkan Adayı Hüsamettin Altundağ'ın evine yapıldığı ortaya çıktı. Yapılan tespit üzerine HDP Ömerli İlçe Örgütü, İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na itirazda bulundu. 

MA'nın haberine göre itiraz dilekçesinde 18 kişinin İzmir'in Bornova ilçesinde kendi aile apartmanlarında yaşadıklarına dikkat çekilerek, çoğunun Bornova'da işyerlerinin olduğuna vurgu yapıldı. HDP, tespit edilen 18 kişinin seçmen kayıtlarının Ömerli'den alınmasını istedi. HDP Ömerli İlçe Başkanı Veysi Parıltı, yaptıkları tespitler sonucunda 24 Haziran'da 8 bin 637 olan ilçenin seçmen sayısının 8 bin 779'a çıktığını aktardı.

ÖNCEKİ HABER

Toprakta karınca, suda balık kadar çok olanların şairi: Nâzım Hikmet

SONRAKİ HABER

İzmir'de arkeolojik sit alanına RES için ön onay

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa