Esneklik ve 4+4+4 eğitim sistemi!
4. Uluslararası Ekonomi Politik Konferansı’nın ikinci gününde, öğleden sonra gerçekleşen oturumlarda sadece çalışma yaşamı değil aynı zamanda toplumsal yaşamdaki değişimler de değerlendirildi. Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fuat Ercan “Kapitalizmde Fark ve Esneklik: Eğitim üzerinden bir analiz” adlı bir sunum g
4. Uluslararası Ekonomi Politik Konferansı’nın ikinci gününde, öğleden sonra gerçekleşen oturumlarda sadece çalışma yaşamı değil aynı zamanda toplumsal yaşamdaki değişimler de değerlendirildi. Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fuat Ercan “Kapitalizmde Fark ve Esneklik: Eğitim üzerinden bir analiz” adlı bir sunum gerçekleştirdi. 4+4+4 yasasının kapitalizmin esnekliğini en açık şekilde ele veren yasa olduğunu belirtti. Halkın sisteme “evet” diyebilmesinin yöntemlerinden birinin eğitim olduğunu belirten Ercan görülmeyen esas noktanın “sistemin ihtiyaç duyduğu emek gücünü yeniden yaratabilmek için yeni yol ve yöntemlere ihtiyaç duyması” olduğunu aktardı. Ercan, “İşte bu yüzden bu eğitim modeli her ne kadar Tayyip Erdoğan ve hükümetinin kendi muhafazakâr dokusu ile şekillenmişse de iktidarda CHP de olsaydı bu yasa sistemin ihtiyaçları bakımından ortaya çıkardı” dedi.
'AİLELER MESLEKİ DERSLERİ TERCİH EDECEK'
Bugün için dini içerikli seçmeli derslerin daha çok tercih edildiğini belirten Ercan, fakat ilerleyen dönemlerde yoksulluk ve geleceksizlik kıskacında ailelerin, çocuklarını “elinde altın bir bilezik olur” mantığıyla mesleki seçmeli derslere daha çok yönlendireceğinin altını çizdi. Eğer kapitalizmden bahsedilecekse sadece metadan değil aynı zamanda para ve emeğin yeniden üretiminden de bahsetmek gerektiğini ifade eden Ercan bu yüzden “Ulusal İstihdam Stratejisi ile 4+4+4 eğitim sistemini aynı amacın farklı yönleri olarak birlikte ele almak gerekir” şeklinde konuştu.
ANORMAL OLAN GEÇMİŞTİ
Aynı oturumda sunum yapan Ankara Üniversitesi’nden Ahmet Haşim Köse ve Serdal Bahçe ise sunumlarında 2003 ile 2010 yılları arasında farklı sınıflar arasında gerçekleşen nitel ve nicel değişimleri kullandıkları veriler ile ortaya koydular. Ahmet Haşim Köse “iktisatçıların günümüzü 50’li ve 60’lı yıllara göre değerlendirdiklerini ve buradan çalışma hayatının esnekleştiği sonucunu çıkardıklarını belirtti. Türkiye’de son 8 yılda Kentli Emekçi sınıfın nicelik olarak radikal bir dönüşüm geçirdiğini belirten Köse bugün için imzalanan iş sözleşmelerinin yüzde 50’den fazlasının kentli emekçiler tarafından gerçekleştiğini ve bunun Türkiye’nin yapısında gerçekleşen bir değişime işaret ettiğini vurguladı. (Kocaeli/EVRENSEL)