Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) Ankara'yı salladı

Emeklilikte Yaşa Takılan işçi ve emekçiler, Ankara'da bir araya gelerek taleplerini haykırdı.

10 Şubat 2019 10:33
Son Güncellenme Tarihi: 10 Şubat 2019 15:26
Paylaş

Sinan GÜLER
Ankara

On binlerce Emeklilikte Yaşa Takılan (EYT) işçi ve emekçi, Ankara’da bir araya geldi.

İstanbul, İzmir, Kocaeli, Bursa ve Kayseri başta olmak üzere Türkiye’nin dört bir yanından gelen emekçiler, Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin çağrısıyla sabah saatlerinde başkente vardı.

Önce Anıtkabir’i ziyaret eden EYT’liler, otobüslerle Yenimahalle’de bulunan Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’ne geldi.

EYT’liler salonun önüne kurulan üç farklı imza standında, 1999 yılında çıkan 4447 sayılı yasanın iptali için imza verdi. Öğle saatlerinde başlayacak etkinlik için salon girişinde uzun kuyruklar oluştu. Tıklım tıklım dolan salona girişte adeta izdiham çıktı.

‘EYT SEÇİMDE HESAP SORACAK’

Coşkunun gün boyu sürdüğü buluşmada EYT’liler sık sık “Birleşe birleşe kazanacağız”, “Vur vur inlesin, Ankara dinlesin”, “EYT burada, hükümet nerede”, “Emeklilik hakkımız söke söke alırız” ve “EYT burada, TRT nerede” sloganlarını attı.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın yakınlarında yapılan buluşmada, işçiler, seslerini duymayan hükümete tepki gösterdi. “EYT Seçimde hesap soracak” sloganıyla mesaj verdi.

Salon girişinde kurulan polis arama noktasının girişleri yavaşlattığını söyleyen EYT’liler, iki ayrı aramadan geçtikleri için polislere “Hakkımız için geldik, neden böyle muamele görüyoruz” diye tepki gösterdi.

BÜTÜN İŞKOLLARINI BİRLEŞTİREN TALEP

Her işkolundan işçi emeklilik talebinde birleşti. Buluşmaya DİSK ve bağlı sendikaları ile Türk-İş’e bağlı Petrol-İş, TES-İş sendikalarının yöneticileri de geldi.

Soma’dan gelen maden işçileri sarı baretleriyle salonu selamladı. İşçiler geldikleri iller veya işkollarının dövizlerini taşıdı. Pankartlardan biri de “Metal işçileri EYT’de adalet istiyor” oldu.

BELEDİYE BAŞKAN ADAYI MANSUR YAVAŞ DA KATILDI

Buluşmaya sendikaların yanı sıra TİP milletvekilleri Erkan Baş ve Barış Atay Mengüçlüoğlu, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ve İYİ Parti Muğla Milletvekilleri de katıldı. CHP-İyi Parti Ankara Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş’da salona geldi. Öte yandan EYT ile ilgili teklifin Meclis’te görüşülmesi yönünde oy kullanılmasının ardından görevden alınan ve daha sonra ihraç edilen MHP eski Grup Başkanvekili Erhan Usta’nın katılımı ise dikkat çekti.

YASA YETERSİZ ÇIKARSA MÜCADELEYE DEVAM

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gönül Boraz Özüpak, sonuç alana kadar mücadele edeceklerini belirterek, il il yaptıkları toplantılarla çığ gibi büyüdüklerini ve Ankara’da buluştuklarını söyledi.
Haklılıklarını haykırmak istediklerini belirten Özüpak, “Bize ilgisiz kalınmayacağını biliyoruz” dedi. İktidarın “boş işler” açıklamasına yanıt veren Özüpak, boş işlerin peşinde koşarak laf kalabalığı yapmadıklarını, oturdukları yerden ahkam kesmediklerini söyledi. “Hakkımızı istemek de boş iş değildir” diyen Özüpak, EYT ile ilgili son meclis görüşmesinden sonra gönüllerinin kızgın ve kırgın olduğunu ifade ederek, EYT ile ilgili kanun eksik çıkarılırsa yasa çıktıktan sonra da mücadeleye devam edecekleri açıkladı.
Özüpak, kendileri için çıkacak yasanın ayrımcı olmaması uyarısında bulunarak, “Kendi ceplerinden çıkan primlerin emeklilik maaşı olarak iade edilmesini istiyoruz” dedi.

‘KANUNLAR BİR TEK EYT İÇİN GERİYE DÖNÜK İŞLİYOR’

23 yıldır tekstil işçi olarak çalışan Songül Kocabaş, 17 Ocak 2017’de çalıştığı fabrikanın kapandığını ve işsiz kaldığını söyledi. “Çocuklarım bana değil, başkalarına anne diyerek büyüdüler. Şimdi benim hakkım değil mi çocuklarımla bir gün geçirmek” diyen Kocabaş, yasanın çıkması için elinden geleni yapacakları ve yasayı çıkartmayanlara oy vermeyeceklerini söyledi.

4 aydır işsiz olan Şükrü Durmuş, mevcut sistemde emekliliğine daha on dokuz yıl olduğunu ve gasbedilen hakkını istediğini söyledi. “Kanunlar bir tek EYT için geriye dönük işliyor” diyen Durmuş, yasa çıkana kadar mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

‘YASA GEÇMEZSE HER GEÇEN GÜN BÜYÜYECEĞİZ’

Yusuf Yurtserver, işsiz olan EYT’lilerin Genel Sağlık Sigortası primi ödemeden sağlık hizmetinden yararlanamadıklarını belirterek tek taleplerinin emekli olmak olduğunu söyledi. Madenci Ahmet Madra ise 32 yıldır sigortalı olduğunu ama yaşa takıldığı için emekli olamadığını ifade etti. “Sosyal hakkım neyse onu istiyoruz, başka bir şey değil” diyen Madra yasanın seçime kadar çıkmaması durumunda hükümete ceza vereceklerini söyledi.

Hasan Topaloğlu, çalma çırpma yok, insanlar burada hakkını arıyor dedi. Topaloğlu, 31 Mart’a kadar yasanın geçmemesi halinde EYT’lilerin her geçen gün biraz daha büyüyeceğini söyledi. 20 yıldır fabrika işçisi olan Haluk Koç, EYT’lilere emeklilik hakkı tanınması durumunda kademeli olarak emekli olacakları için hükümet yetkililerinin iddia ettiği gibi yüksek bir mali bedelin olmayacağını söyledi. Emekli olmaları halinde alacakları emekli maaşının 2 bin-2 bin 500 lira olacağını söyleyen Koç, işe girerken imzaladıkları sözleşmelere göre emekli olmak istediklerini belirtti.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

EMEP ilk bağımsız adayını açıkladı: Kocaeli adayı Reyhan Başaran

SONRAKİ HABER

Suruç Çalıştayı’nda konuşan mağdurlar: Vazgeçmiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa