12 Şubat 2019 13:04
Son Güncellenme Tarihi: 13 Şubat 2019 11:26

Şaibeli KPSS mülakat sonuçları Meclis gündeminde

HDP milletvekilleri, KPSS’de birinci olmasına rağmen mülakatta elenen Deniz Eren Demir’i ve KPSS'ye ilişkin şaibeleri TBMM gündemine taşıdı.

Deniz Eren Demir'in konuk olduğu Evrensel WebTV yayınının ekran görüntüsü

Paylaş

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy ‘Türkiye birincisini mülakatta elediler’ haberimizi Meclis gündemine taşıdı. HDP’li Ersoy, KPSS’de hem Türkiye birinciliği hem de ikinciliği olan Deniz Eren Demir’in, mülakat sınavında 54 puan alarak başarısız kabul edildiğini hatırlatarak “KPSS’de başarılı olan birçok öğretmen adayının elendiği sözleşmeli öğretmen alımı mülakat sonuçları kamuoyunda tartışma yaratmıştır” dedi.

Yine kamuoyunda ALES’te sonuncu olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun akrabası Şeyda Çavuşoğlu’nun Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Yönetimi tezli yüksek lisans programına kabul edilmesinin kamuoyunda adalet duygusunu sarstığına vurgu yapan Ersoy “Bu tür uygulamalar ile yurttaşların bir kısmı çalışma yaşamından yani toplumsal alandan tecrit edilmektedir. Yurttaşlık hakkı ortadan kaldırılmaktadır” dedi.

BAKANA SORULAR

HDP’li Ersoy Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

  • Kamu kurumlarında görev yapmak için KPSS’de, Yüksek lisans yapabilmek için ALES’de alınan puanların bir önemi var mıdır?
  • Mülakat sınavları hangi bilimsel kriterlerle yapılmaktadır? Mülakat puanları güvenlik soruşturması sonucu mu verilmektedir?
  • Mülakat sınavlarının kayıt altına alınmadığı, tutanak vb. yazılı herhangi bir belge olmadığı da düşünüldüğünde; mülakat sınavına giren bir kişi başarılı olduğunu nasıl kanıtlayacaktır? İdarenin keyfiyeti nasıl engellenecektir? 
  • Mülakat sistemi ve güvenlik soruşturmaları; iktidar partisinden olmayan, onlar gibi düşünmeyen ya da iktidarın onay vermediği kesimleri elemek için mi kullanılmaktadır? 
  • Şeyda Çavuşoğlu’nun, toplamda 45 puanla 5 kişilik asil listede yer aldığı programın yedek listesinde 51-54 puan alan adayların olduğu, 58-60 arası puan alan çok sayıda adayın ise yedek listede dahi yer almadığı doğru mudur?

KPSS’DE DERECE YAPANLAR MÜLAKATTA NASIL ELENDİ?

HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ da Aralık 2018’de yapılan mülakatta 1000’e yakın öğretmen adayının baraj altı bırakıldığını belirterek Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Baraj altında bırakılan 202 öğretmen adayının bilgilerini Bakan Selçuk’a sunduklarını, bu kişiler arasında Türkiye genelinde derece yapmış olanların da bulunduğuna vurgu yapan Dağ “Ancak mülakatta 60’ın altında  puan verildiği için bu kişiler tercih haklarından mahrum bırakıldı. Normalde Milli Eğitim Bakanlığı, adayların mülakat puanının KPSS puanının en düşük 3 eksiği ve en fazla 3 artısı olabileceğini belirtmesine rağmen aralık mülakatında bunun açıkça gözetilmediğini görmekteyiz” dedi.

KPSS sınavını başarı ile geçmiş fakat mülakattan baraj altında bırakılmış yüzlerce genç öğretmen adayının mağdur edildiğini belirten Dağ, Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti:

  • Aralık 2018 mülakatında baraj altında kalmış aday sayısı kaçtır?
  • Aralık 2018 mülakatında baraj altında kalan ve ekte bilgilerini sunduğumuz 202 adayın baraj altında kalma nedenleri nelerdir?
  • Mülakatlarda baraj altında kalma nedeninin ‘güvenlik sorunu’ olduğu doğru mudur?
  • Bakanlığın, mülakat puanlarını KPSS puanlarına göre 30-40 puan eksik veren kişiler hakkında başlatmış olduğu idari veya yasal bir işlem bulunmakta mıdır? (İstanbul/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

Cezaevlerindeki açlık grevleri İsveç Parlamentosu’nun gündeminde

SONRAKİ HABER

Akademisyene "Şehit ailesini ziyaret" cezası iptal edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa