19 Nisan 2019 07:43
Son Güncellenme Tarihi: 19 Nisan 2019 11:45

Cumhuriyet davası: Kararlar UYAP'a yüklendi, gazeteciler hapse girecek

İstinaf Mahkemesi'nde onanan Cumhuriyet gazetesi davası cezaları UYAP'a yüklendi. 5 yılın altında ceza alan 8 kişi yeniden cezaevine girecek.

Fotoğraf: Hilmi Hacaloğlu/VOA, Wikimedia Commons aracılığıyla

Paylaş

İstinaf Mahkemesi'nin onadığı, Cumhuriyet Gazetesi eski yönetici ve yazarları hakkındaki mahkumiyet kararları UYAP'a yüklendi. Dava dosyası, kararı veren yerel mahkemeye döndüğünde infaz savcılığına yazı yazılacak ve gazetenin eski çalışanlarından Musa Kart, Kadri Gürsel, Güray Öz, Hakan Kara, Önder Çelik, Emre İper, Bülent Utku ve Mustafa Kemal Güngör hapse girecek. Hapis cezası alan gazetecilerden Murat Sabuncu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı "Kucaklaşma" ve "Kızgın demiri soğutma" ifadelerine gönderme yaparak "Anlaşılan bu Erdoğan usulü bir kucaklaşma olacak. Akademisyenler, gazeteciler, hak savunucuları, avukatlar seçimlerin hemen ardından yine, yeniden hapse girecek" dedi.

Aralarında gazetenin eski genel yayın yönetmeni Murat Sabuncu'nun da bulunduğu altı kişinin temyiz başvuruları, aldıkları cezalar beş yıldan fazla olduğu için, Yargıtay'da bekliyor.

GÜRSEL: ERDOĞAN'IN SAMİMİ OLMADIĞINI BİLİYORDUM

Cezaevine girecek gazetecilerden Kadri Gürsel konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Erdoğan'ın samimi olmadığını şu somut nedenden dolayı biliyordum: Cumhuriyet davasında onanan hapis cezaları İmamoğlu'nun mazbatayı almasından bir gün sonra UYAP'a yüklendi. Ben dahil 8 Cumhuriyetçi hapse girecek #gazeteciliksuçdeğildir” dedi.

SABUNCU: ERDOĞAN USULÜ BİR KUCAKLAŞMA

T24'te Murat Sabuncu da "Erdoğan usulü kucaklaşma: Ayşe öğretmen, Füsun Hoca, Cumhuriyetçiler hapse" başlıklı yazısında Erdoğan'ın dünkü sözlerine gönderme yaparak "Erdoğan ‘kızgın demiri soğutmaktan-kucaklaşmaktan’ bahsediyor. Ancak anlaşılan Erdoğan usulü bir kucaklaşma olacak bu. Akademisyenler, gazeteciler, hak savunucuları, avukatlar seçimlerin hemen ardından yine, yeniden hapse girecekler. Türkiye bir yanda ekonomik buhran öte yanda S-400’lerle derinleşen dış politika krizlerinin arasında sürekli ve durmadan içi boş iddianamelerle verilen/verilmek istenen cezalar, yeni hapis kararlarıyla sarsılıyor. Aylardır hâkim karşısına çıkmayı bekleyen tutuklulardan iktidarın ve yandaşlarının pek sevdiği tanımla ‘medeni ölü haline getirilmeye çalışılan’ KHK’lılara bu derin sarsıntılar memleketin hayrına olmuyor. Tabi ‘hayrı’ düşünen kaldı ise…" ifadelerini kullandı.

19 ŞUBAT'TA ONANAN CEZALAR

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 19 Şubat 2019 tarihli kararında, haklarında beraat kararı verilen 3 sanık için Yargıtay'a başvurma hakkı bulunduğu kaydedildi. Kararda, 5 yılın altında ceza alan sanıkların, bu onama kararı ile haklarındaki cezanın kesinleştiği ifade edildi.

Cumhuriyet gazetesi davasında İstinaf Mahkemesi, İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği mahkumiyet kararınını hukuka uygun buldu ve onadı.

Cumhuriyet davası avukatlarından Abbas Yalçın’ın Evrensel’e verdiği bilgiye göre cezaları 5 yılın üzerinde olanların Yargıtay’da temyiz hakları bulunuyor. Dolayısıyla cezaları 5 yılın üzerinde olanlar kararları henüz kesinleşmediği için cezaevine girmeyecek.

Temyiz dosyası Yargıtay'da devam edecek isimler şöyle:

  • Ahmet Şık
  • Akın Atalay
  • Murat Sabuncu
  • Aydın Engin
  • Orhan Erinç
  • Hikmet Çetinkaya

Yeniden cezaevine girecek isimler şöyle:

  • Kadri Gürsel
  • Bülent Utku
  • Güray Öz
  • Önder Çelik
  • Mustafa Kemal Güngör 
  • Musa Kart
  • Hakan Kara
  • Emre İper

Karikatürist Musa Kart sosyal medya paylaşımında “Yaşanılan krizlere çare üretmesi beklenen iktidardan açıklama geldi: Karikatüristi tekrar atın içeri! Evet bana yine cezaevi yolu göründü. Kendinize iyi bakın...” dedi. 

Yazar Güray Öz ise “İstinaf mahkemesi Cumhuriyet Gazetesi yazar ve yöneticileri ile ilgili mahkumiyet kararını onayladı. Biliyorsunuz aralarında ben de varım. Neyse ki romanımın son düzeltmelerini yapmıştım. Bir süre görüşemeyeceğiz. Hoşçakalın...” diye yazdı. 

İSTİNAF MAHKEMESİ AHMET ŞIK'IN YASAMA DOKUNULMAZLIĞINDAN YARARLANAMAYACAĞINA HÜKMETTİ

DHA'nın aktardığına göre; mahkeme verdiği kararda, 24 Haziran seçimlerinde milletvekili seçilen Ahmet Şık'ın suçun işlendiği ve kararın verildiği tarihlerde milletvekili olmadığını belirterek, Şık'ın Anayasa'nın 83/2 maddesinde öngörülen yasama dokunulmazlığından yararlanamayacağını belirtti.

TGC: HALKIN HABER ALMA ÖZGÜRLÜĞÜ BİR KEZ DAHA MAHKUM EDİLDİ

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada “Bu kararlarla mahkum olan gazeteciler değil, halkın haber alma, bilgilenme özgürlüğüdür” denildi.

TGC açıklamasında "Cumhuriyet Gazetesi Davasında başından beri takınılan tutumun amacı, aslında ülkede haber özgürlüğünün dolaşımını engellemek, sorgulayan, araştıran, eleştiren gazeteciliğin önünü kesmektir" denilerek şu ifadeler yer aldı:

İstinaf Mahkemesi’nin kararlarıyla ortaya ilginç bir durum çıkmıştır. Bu kararlarla Cumhuriyet davasında 5 yıldan az ceza almış olan gazetecilerin temyiz yolu kapalı olarak yeniden cezaevine girmesi gerekecek. 5 yılın üstünde hapis cezası almış gazeteciler ise Yargıtay'da temyiz haklarını kullanacaklar. Yargıtay’ın bu gruptaki gazeteciler hakkındaki cezalarla ilgili alacağı bozma kararı ise olayı içinden çıkılamaz hale dönüştürecektir. Bu durum yasada amaçlanmamış olan büyük bir adaletsizliği de beraberinde getirmiş olacak. Bu kararlarla mahkum olan gazeteciler değil, halkın haber alma, bilgilenme özgürlüğüdür.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti olarak, hukukun üstünlüğünün, yargı bağımsızlığının gerçekleştirildiği bir ortama dönülmesini ivedi bir zorunluluk olarak düşünüyoruz.

Gazeteciliğin, düşünceyi ifade özgürlüğünün önündeki engellerin her gün biraz daha ağırlaştırılması, seçim öncesi özlenen barış ortamının zedelenmesine de yol açacaktır. Bu nedenle gazetecileri baskı altına alan ve haberciliği yapılamaz hale getiren uygulamalardan süratle kaçınılmasını istiyoruz.

Cumhuriyet Gazetesi Davasında yargılanan, dürüst gazeteciliklerine tanık olduğumuz meslektaşlarımızın bu tür davalarla, yargı kararlarıyla yıldırılamayacağını biliyoruz. Mücadelelerinde meslek örgütü olarak yanlarında olduğumuzu bir kez daha hatırlatırız. En kısa sürede Türkiye’de hızla gerileyen basın özgürlüğünün evrensel değerlerdeki yerine oturması en büyük dileğimizdir.

AF ÖRGÜTÜ: MAHKEMELER BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ BASTIRMAK İÇİN KULLANILIYOR

İstinaf Mahkemesinin kararları onaması üzerine bir açıklama yayımlayan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Strateji ve Araştırma Yöneticisi Andrew Gardner “Cumhuriyet çalışanlarını cezaevine geri göndermek üzere bugün verilen karar, siyasi nitelikli yargılamaların ve kusurlu mahkeme kararlarının, onlar kadar taraflı temyiz süreçleriyle otomatik olarak onaylandığını ortaya koyuyor” dedi.

Onlarca gazetecinin ve diğer medya çalışanının yargılanması, basın özgürlüğüne ve adalete yönelik süregelen bir hakaret olduğunu ifade eden Gardner şunları söyledi:
“Yetkililer, medya üzerindeki baskılarını artırmak için mahkemeleri kullanarak Türkiye’deki bozuk adalet sisteminin çirkin yüzünü bir kez daha göstermiş oldu. Bu durum, ifade özgürlüğüne önem veren herkes için tehlike çanlarının çalması demektir.”

NE CEZA ALMIŞLARDI?

İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Gazetesi eski yazarları ve yöneticilerinin yargılandığı davanın 25 Nisan 2018 tarihli duruşmada kararını açıklamıştı. Gazetenin eski İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, "Terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan 7 yıl 13 ay 15 gün ceza aldı. Kararla birlikte Atalay tahliye edilmişti. Aynı suçtan gazetenin Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, muhabiri Ahmet Şık, yazarı Aydın Engin 7'şer yıl 6'şar ay, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Erinç ile yazarı Hikmet Çetinkaya 6'şar yıl 3'er ay ceza almıştı.

"Terör örgütüne üye olmamakla örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan Avukat Bülent Utku, okur temsilcisi Güray Tekin Öz, Cumhuriyet Vakfı yöneticisi Önder Çelik, karikatürist Musa Kart ve Mustafa Kemal Güngör 3'er yıl 9'ar ay, yazar Kadri Gürsel de 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Yusuf Emre İper, "Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün, Jeansbiri isimli Twitter hesabını kullandığı öne sürülen Ahmet Kemal Gündoğdu, "Terör örgütüne üye olmak" suçundan 10 yıl hapis cezasın almıştı. Turan Güney, Bülent Yener ve Günseli Özaltay'ın da beraatına karar verilmişti. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen öğretmen tutuklandı

SONRAKİ HABER

Afganistan'da Taliban saldırısı: 5 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa