20 Şubat 2019 09:29

Haiti’de yoksulluk ve yolsuzluk isyanı sürüyor

Haiti’de yoksulluk ve yolsuzluk nedeniyle başlayan protesto eylemleri hükümetin istifası talebiyle devam ediyor.

Haiti’de yoksulluk ve yolsuzluk isyanı sürüyor

Fotoğraf: Jean Marc Herve Abelard / EPA / AA üzerinden

Amerika kıtasının en yoksul ülkelerinden Haiti’de yüksek enflasyon ve yolsuzluğa tepki gösteren halk, 7 Şubat’tan bu yana Devlet Başkanı Jovenel Moise’nin istifası talebiyle ülke genelinde protesto gösterileri düzenliyor.

Yüksek enflasyon, yoksulluk ve yolsuzluğa tepki olarak başlayan hükümet karşıtı protestolara başkent Port-au-Prince’de yüz binlerce kişi katıldı. Gösterilerde şu ana kadar 9 kişi yaşamını yitirdi. Venezuela tarafından 2005’te hayata geçirilen Petrocaribe programının fonlarıyla ilgili yolsuzluk iddialarına tepki olarak protesto gösterilerine başlamıştı. Gösteriler sürüyor.

ABD yanlısı olmakla suçlanan Devlet Başkanı Moise’ye tepki gösteren eylemciler, gösterilerde ABD bayraklarını ateşe veriyor.  Muhalif gruplar, radyo istasyonları aracılığıyla hafta sonu ülke genelinde protesto çağrısında bulundu.

NE OLMUŞTU?

Nüfusun yüzde 60’ının günde 2 dolardan az bir parayla geçinmeye çalıştığı ABD’nin yanı başındaki Haiti’de, geçen yıl da aynı gerekçelerle düzenlenen gösterilerde çıkan olaylarda 8 kişi yaşamını yitirmişti.

Haiti Senatosu tarafından yürütülen soruşturmada, en az 14 eski hükümet yetkilisinin bölge ülkelerine petrol altyapılarını kurmak için maddi destek sağlamak amacıyla Venezuela tarafından 2005’te oluşturulan Petrocaribe fonlarıyla ilgili yolsuzluk yaptıkları öne sürülmüştü.

Amerika kıtasında ABD’den sonra bağımsızlığını ilan eden ikinci ülke Haiti, uzun yıllar Fransız sömürgesinde kaldı. Yönetimde yaşanan krizler, yoksulluk ve yolsuzlukla mücadelede yetersiz kalınması ülke içerisinde sosyal eşitsizliği beraberinde getiriyor. (AA)

EVRENSEL'İNMANŞETİ

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Emekçiye sosyal konut yok, zengine ‘yatırım fırsatı’ var

Türkiye’de ev sahipliği oranının sürekli azalmasına ve konut krizinin süreklileşmesine rağmen bir sosyal konut projesi hayata geçirilmiyor; fahiş kiralar nedeniyle halkın barınma sorunu derinleşiyor. Özelleştirilen Emlak Konut ise ‘yüksek gelir grubu’ için düşük faizli, ucuz kredili ‘yatırım fırsatı’ projesi yapıyor.

BİRİNCİSAYFA
SEFERSELVİ
BİRTEK-SEN Genel Başkanı Mehmet Türkmen sendikacılık yaptığı için tutuklandı.

Evrensel'i Takip Et