22 Şubat 2019 10:36
Son Güncellenme Tarihi: 22 Şubat 2019 14:56

Başaran: Kadınların yaşamını kolaylaştırmak adına yapılan bir şey yok

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Başkan adayı Reyhan Başaran basın emekçileri ve kadınlarla bir araya gelerek belediyecilik anlayışını anlattı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Başkan adayı Reyhan Başaran, Medya Evi’nde basın emekçileriyle yan yana geldi. Gebze ve Derince'de ziyaretlerde bulundu. Başaran'ın ziyaret duraklarından biri de 283 gündür direnişte olan Flormar işçileri oldu. Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’ni de ziyaret eden Başaran, burada kadınlarla sohbet etti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Başkan adayı Reyhan Başaran, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti (KOGACE) Medya Evi’ni ziyaretinde kente dair görüşlerini basın emekçileriyle paylaştı. “Biz yaptığımız yollarla, köprülerle övünmeyeceğiz. Bunları yapmak zaten görevi belediyelerin” diyen Başaran, Halk Meclisleri oluşturacaklarını belirtti. Kentte sinemaya dahi gidememiş insanların olduğunu vurgulayan Başaran, “Bizler Halk Meclisleri oluşturacağız. Her mahalleden, fabrikalardan, sendika ve odalardan temsilcilerimiz olacak ve onlarla birlikte şehir için karar alacağız. Daha hiç sinemaya gitmemiş insanlarımız var. Onlar için kültürel etkinlikler düzenleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

"EMEKÇİLERİN DERTLERİNİ BİLİYORUZ"

Kadınları yönetime katacaklarını belirten Başaran, “Kadınlarımız için cinsiyetçi meslek edindirme kurslarına karşıyız. Onların zevkine ve isteğine uygun ve donanımlı kurslarımız olacak. Kadınların çalışma hayatına katılması da önemli. Kreşler çok pahalı olduğu için aileler göndermeye zorlanıyor, kadın bu yüzden çalışmayıp evde çocuk bakıyor, ev işiyle uğraşıyor. Biz her mahalleye ücretsiz kreş hizmeti için çalışma yapacağız. Kocaeli’de çevre kirliliği oldukça fazla. Bunun için Onur Hamzaoğlu gibi değerli hocalarımızdan görüşler alacağız ve kirliliği önlemek için çalışmalar yapacağız. Öğrencilerin ne zor şartlarda yaşadıklarını da biliyoruz. Öğrenciler için ulaşımı ücretsiz hale getirmek zor değil. Emekçilerimizin dertlerini biliyoruz. Onların üzerine yoğunlaşacağız” diye konuştu.

"EKONOMİK AÇIDAN KÖTÜYE GİDİYORUZ"

Medya Evi ziyaretinin ardından Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği’ni ziyaret eden Başaran, burada kadınlarla sohbet etti. Dernek üyesi kadınlar, yerel yönetimlerde söz sahibi olamadıklarını, yönetenlerin kendilerine sormadan pek çok karar aldığını dile getirdi. Dernek yöneticisi Gülay, “Engelli bir çocuğum var, otobüs şoförleri bile sıkıntı yaratıyor otobüse bindiğimde. Çalışmak istesem çocuğumun engelli parası kesiliyor. Ekonomik açıdan her geçen gün kötüye gidiyoruz” dedi. Filiz ise, “Çocuğumun okulu yardımcı kitap istiyor, 500TL. Ekonomi her açıdan bizi çok zorluyor, artık pazarda tane ile alışveriş yapıyoruz” ifadelerini kullandı. Daha önce CHP’ye oy verdiğini belirten kadınlardan biri, “Şimdi CHP aday çıkarmadı, İyi Parti’ye oy vermemiz söyleniyor, vermeyeceğiz” diye tepkisini dile getirdi.

Yerel yönetimlerin kadınların yaşamını kolaylaştıracak hizmetler üretmediğini vurgulayan Başaran ise, “Kadınların çocuklarını bırakabilecekleri kreşler yok, engelliler için merkezler yok, şiddet gören kadınlara rehberlik edecek merkezler yok. Kısacası kadınların yaşamını kolaylaştırmak adına yapılan bir şey yok. Biz bütün bunları birlikte gerçekleştirebileceğimizi söylüyoruz. O yüzden de adaylığımızı ortaya çıkardık, herkese dokunmaya çalışıyoruz” dedi.

Başaran dernek ziyaretinin ardından iki evde emekçilerle yan yana geldi, onları dinledi.

BAŞARAN FLORMAR İŞÇİLERİNİ ZİYARET ETTİ

Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde (GOSB) bulunan Legrand fabrikası önüne giden Başaran, işçilere burada günaydın dedi, el ilanlarını ulaştırdı. Ardından Gazete Gebze ve Gebze Haber'i ziyaret eden Başaran, burada gazetelere demeçler verdi. Gebze Haber ziyaretinde, "İyi tepkiler alıyoruz, bu bizi güçlendiriyor. Zor koşullarda çalışma yürütsek de hiç bir şey bizi geri adım attırmıyor" diyen Başaran, farklı olduklarını ve kendilerini anlattıklarını, anlaşıldıklarını söyledi. "Öğrencilerle konuşuyorum, 'Kartımızı dolduramıyoruz' diyorlar. Öğrenciye ücretsiz Ulaşım neden olmasın? Kimisi diyor 'Bunlar yapılabilir mi?' Neden yapılmasın, kaynağı doğru kullanırsan yaparsın" diyen Başaran, "Projeler önemli değil, halka ne kadar dokunuyorsunuz, sorununu çözebiliyor musun önemli olan o" dedi.

"SINIFIN PARTİSİYLE YERELİ YÖNETMEYE TALİP OLDUK"

Sendikalaştıkları için işten atılan ve direnişlerinin 283. gününü geride bırakan olan Flormar işçilerini de ziyaret eden Başaran, "Sizin taleplerinizi dinlemek için buraya geldik" dedi. Burada işçilerle sohbet eden Başaran, "Anayasal hakkınız olan sendikalaşma hakkınızdan faydalandığınız için sizin alın terinizle kazancına kazanç katanlar tarafından mağdur edildiniz. Çok değerli bir direniş mücadelesi içindesiniz" dedi. Türkiye’de krizin işçi ve emekçileri bu kadar derinden etkilediği bir süreçte Flormar işçilerinin ekmeğinden edildiğini belirten Başaran, "Çok fazla sıkıntılar yaşadığınızı biliyoruz. Çok zorlu ama onurlu bir mücadele bu. Ayrıca biliyorsunuz yerel seçimlere gidiyoruz. Biz de sınıfın partisi, Emek Partisi olarak Kocaeli Büyükşehir Belediyesine adaylığımızı koyduk. Buradaki en büyük amacımız sınıfın yerel yönetimlerde doğrudan söz sahibi olması, doğrudan yönetime katılması, kendi ihtiyacını belirlemesi, denetleyen, karar veren mekanizma olması. Mevcut belediye patrondan yana yüzünü döndü, sizin yanınızda olmadı; size yardımcı olmak yerine engel olduğunu da biliyoruz. İşte tam da bu süreçte, hep birlikte sınıfın kendi partisiyle yereli yönetme işine talip olduk" diye konuştu.

TAYAŞ GIDA İŞÇİLERİ İLE BİR ARAYA GELDİ

Flormar ziyaretinin ardından yine GOSB içinde bulunan Tayaş Gıda önüne geçen Başaran, burada da işçilere seslendi. Ardından Derince Esentepe'de ev ziyareti gerçekleştiren Başaran, burada bir ev kadınının "Artık kapılar kapanmasın istiyoruz suratımıza. Bir ihtiyacımız oluyor, bir talebimiz oluyor suratımıza kapılar kapanıyor" sözüne, "Belediyeler halkın ilk elden, kolayca ulaşabildiği yerler olmalıdır. Böyle yüksekten uçan, projeci yerel yönetim anlayışımız yok bizim, halkın kolay ulaştığı, kendi projelerini yarattığı bir anlayışımız olacak. Bizim yoksulluk gibi sorunlarımız var, sosyal hayat gibi sorunlarımız var, bizim kadınlar olarak güvenlikle ilgili sorunlarımız var" diye cevap verdi. Başka bir ev kadını ise, "Siz herkese eşit yaklaşacağınızı söylüyorsunuz, buna inanıyoruz ve destekliyoruz. Bu ülke sahipsiz, sahip çıkmak lazım. Şimdiye kadar siz neredeydiniz?" dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

AKP'ye alternatif "Yeni parti" tartışmalarında her gün yeni iddia

SONRAKİ HABER

Maaşların ödenmediği Dünya gazetesinde ayrılık

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa