8 Mart etkinlikleri: Kadınlar yan yana geldikçe güçleniyor
Kadınlar pek çok ilde düzenledikleri etkinliklerle bir araya geldi, "Krize, şiddete, eşitsizliğe karşı birlikte güçlüyüz" mesajı verdi.
Fotoğraf: Evrensel
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününe sayılı günler kala pek çok merkezde 8 Mart etkinlikleri düzenleniyor. Esenyalı'da yapılan şenlikte, Gebze ve Malatya'da ise kahvaltıda buluşan kadınlar; krize, şiddete, işsizliğe, eşitsizliğe karşı birlikte mücadele mesajı verdi. Eskişehir'de ise kadın cinayetlerinde hayatını kaybeden kadınlar anısına fidan dikildi.
ESENYALI: 700’Ü AŞKIN KADIN 8 MART ŞENLİĞİNDE BULUŞTU
Esenyalı Kadın Dayanışma Derneğinin kurulduğu günden beri geleneksel hale getirdiği 8 Mart şenliğinde bu yıl kadınlar salona sığmadı. Gündemlerinde birlik ve mücadele vardı.
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi İstanbul Pendik’te Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği şölen düzenledi. “Krize, işsizliğe, eşitsizliğe karşı bir aradayız” sloganıyla düzenlenen şölene katılan yaklaşık 700 kadın 8 Mart coşkusu yaşadı.
HER ÇALDIĞIMIZ KAPININ ARDINDA DERT VAR, BİR ARAYA GELMEMİZDE ÇÖZÜM VAR
Derneğin erbane korosunun dinletisiyle başlayan etkinlikte konuşan dernek başkanı Adile Doğan, kadınların birlikteliğinin ve dayanışmasının önemine vurgu yaptı.
Bu yıl 8 Mart’a ekonomik krizin etkisi altında gidildiğini hatırlatan Doğan, “Krizin ve yoksulluğun üzeri örtülüyor. Kadının sesi kısılmaya çalışılıyor. Biz bu etkinliği örgütlerken onlarca sokak gezdik, yüzlerce kapı çaldık, binlerce kadınla buluştuk. Kapı aralarında buluştuğumuz kadınlar, evlerine girdiğimiz kadınlar bize yaşamlarını anlattı. Kadınlar kriz nedeniyle işlerinden oluyor ve bu kadınlar bir daha üretime dönemiyorlar. Yine krizin getirdiği yoksullaşmayla birlikte kadın üzerindeki baskı ve şiddet artmış durumda. Çocuk istismarı artmış durumda. Biz her çaldığımız kapıda bunları konuştuk ve bir araya gelmenin önemini konuştuk. Birlikte her zaman daha güçlüyüz, daha da güçleneceğiz” diye konuştu.
FLORMAR İŞÇİLERİ: ASLA VAZGEÇMEYECEĞİZ
Direnişteki Flormar işçileri de etkinliğe katıldı. Flormar işçileri adına konuşan Ayşe Öztürk, “Flormar deyince bizim aklımıza şunlar geliyor; Sultan ablanın kocasından dayak yiyip gece vardiyasına gelmesi, Rukiye’nin 2 aylık çocuğunu komşusuna bırakarak vardiyaya gelmesidir bizim direnişimizi yaratan. Bizim bu yaşadıklarımıza karşı patronlar bizim bir aylık kazancımızı bir öğlen yemeğinde masaya bırakıyor. Biz bunlara karşı direnişe başladık. 292 gündür bizi açlığa mahkum etmeye çalışıyorlar, vazgeçeriz sanıyorlar. Ama yanılıyorlar, biz direnişimizi kazanana kadar, işlerimize geri dönene kadar asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Pendik’te okuduğu lisenin önünde öldürülen 17 yaşındaki Helin Palandöken’in babasının da katıldığı etkinlikte çok sayıda yöre derneği, siyasi parti temsilcisi de yer aldı.
Derneğin tiyatro grubunun sahne aldığı etkinlikte kadınlar, türkü ve halaylarla coşkulu bir gece yaşadı. (EKMEK VE GÜL)
MALTEPE'DE YÜZLERCE KADIN BULUŞTU: BİRLİK, UMUT VE DAYANIŞMAYLA…
Maltepe’de yüzlerce kadın Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi Derneği’nin düzenlediği 8 Mart etkinliğinde buluştu. Etkinlikte kadınlar, krizin etkilerini ve yerel seçimler öncesi taleplerini konuştu.
İstanbul Maltepe’de Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi Derneği, 8 Mart öncesi yüzlerce kadının katıldığı bir şölen düzenledi. Dans gösterileri, “alternatif defile” ve müzik dinletisinin yer aldığı etkinlikte kadınlar yerel seçimler öncesi taleplerini de konuştular.
Türkan Saylan Kültür Merkezinde düzenlenen ve yaklaşık 500 kişinin katıldığı etkinlikte söz alan dernek yöneticisi Filiz Üzüm şöyle konuştu: “İşyerinde iş yetiştirme baskısına, evde sofraya bir tas çorba koyma telaşına, türlü dertler kederler mi eşlik ediyor? Sen de kirayı, faturaları ödemek, eksikleri, borçları kapatmak için her gün bir önceki güne göre daha çok koşturuyor, bunca koşturma ve çabaya rağmen ne getireceğini bilmediğin yarınlarda çocuklarının eğitimi ve sağlığından endişelenip onları istismardan, şiddetten koruyamaz hale getirilişimize öfke duyuyor musun? Evet, dertlerimiz bunlar kız kardeşim, bu kara kışa bu azgın sömürü düzenine, bu kör karanlığa inat kışın bitişi ve baharın gelişinin ilk habercisi olan günümüz var bizim. Biz kadınların haklarımız ve taleplerimiz için birlikte mücadele ettiğimiz de güçlendiğimizi, birliğimizin gücümüz olduğunu hatırlatan bir günümüz! 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü... Birlik, umut ve dayanışmayla kutlu olsun.”
8 Mart’ın tarihinin ve bu yıl öne çıkan taleplerinin yer aldığı sinevizyon gösteriminin ardından kadınlar, kendi hazırladıkları defilede zamlar, çocuk sayısı, kriz, şiddete ilişkin mesajlar verdiler.
Etkinlikte Ekmek ve Gül adına konuşan Avukat Gülşah Kaya, krizle birlikte hem çalışma yaşamında hem evde kadınların yükünün giderek arttığına dikkat çekerek krize karşı birlikte mücadele çağrısı yaptı. Hükümetin kadınların haklarına yönelik saldırılarına da vurgu yapan Kaya “Haklarımız ve hayatlarımız için bir arada olalım” dedi. (EKMEK VE GÜL)
GEBZE: "KADINLAR YAN YANA GELDİKÇE GÜÇLENİYOR"
Gebze Ekmek ve Gül Grubunun çağrısıyla kahvaltıda buluşan kadınlar Flormar direnişini, yerel seçimlerde taleplerini ve krize karşı mücadeleyi konuştu.
Gebze'de Ekmek ve Gül Grubunun çağrısıyla 8 Mart öncesi kahvaltı etkinliği yapıldı. Flormar işçilerinin yanı sıra metal fabrikalarından kadın işçilerin de katıldığı etkinliğe, Gebze’nin farklı mahallelerinden çok sayıda kadın da katıldı. 100'e yakın kadının bir araya geldiği kahvaltı kadınların hem tartıştığı hem de eğlendiği bir etkinlik oldu.
Etkinliğin açılışını yapan Dilara Kanık kadınların bu 8 Mart'ı ağır çalışma ve yaşam koşulları altında karşıladığını, ancak kadınların yan yana geldikçe güçlendiği vurguladı. Etkinlikte 293 gündür sendika hakları için direnişte olan Flormar işçileri de konuştu. Kadınların direnişle dayanışmasını isteyen işçiler, “Flormar ürünlerini almayarak, onları boykot ederek bize destek olabilirsiniz. Yaz kış demeden direniyoruz, Flormar'a sendika girene kadar kapının önünde ayrılmayacağız" dedi.
"KADINLARIN TALEPLERİNİ KARŞILAYACAK YEREL YÖNETİMLER İÇİN..."
Etkinlikte söz alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Bağımsız Başkan Adayı Reyhan Başaran, kadınların eşitlik haklarının yerellerden sağlanacağını, bunun için de yerel yönetimlerin kadınların taleplerine ve karar haklarına açık olmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Kadınların her alanda mücadele ettiğini ifade eden Başaran, "Kadınlar tacize, tecavüze uğramamak için, öldürülmemek için mücadele ediyor. Bu konuda yerel yönetimlerin çok fazla sorumluluğu var ama yerine getirilmiyor. Kadınların eğitim, sağlık, sosyal sorunları var. Belediyeler bunlar için adım atmalı. En büyük ihtiyaç ücretsiz kreşler. Biz her mahallede ücretsiz kreş, çamaşırhane, yemekhane hayata geçireceğiz. Kurslar var ama niteliksiz, daha nitelikli kurslar açacağız. Kadınlar için her mahallede 'İlk Adım Merkezi' kuracağız. Yerel yönetimlerin bugün de yapabileceği çok fazla düzenleme varken belediyeler bunlara yaklaşmıyor. Yol, kaldırım, köprü yapmakla olmuyor belediyecilik" dedi. Zor koşullarda mücadele ettiklerini söyleyen Başaran, "Bu süreçte sizlere de ihtiyacımız var, bu yerel yönetim anlayışımızı birlikte büyütelim, birlikte mücadele edelim" ifadelerini kullandı. (EKMEK VE GÜL)
ESKİŞEHİR: KADIN CİNAYETLERİNDE HAYATINI KAYBEDEN KADINLAR ANISINA FİDAN DİKTİLER
Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, kadın mücadelesi ve kadın cinayetlerinde hayatını kaybeden kadınların anısına ‘Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz’ diyerek fidan dikti.
8 Mart etkinliklerine kadın katliamlarında hayatını kaybeden kadınları anmak ve kadın cinayetlerine dikkat çekmek için fidan dikme etkinliği ile başlayan Eskişehir Demokratik Kadın Platformu "Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz" dedi.
İSTATİSTİKLERDE SAYI DEĞİLİZ, GÜCÜMÜZÜ BİRLİKTELİKTEN ALIYORUZ
Platform adına konuşan Eğitim Sen Yürütme Kurulu Üyesi Özge Akgül Ayaz, kadınların hayatın her alanında ürettiği ve toplumun yarısını oluşturduğu halde her alanda eşitsizliklere maruz kaldığını, yaşanan tüm açmazlardan, ekonomik krizlerden ilk etkilenenlerin kadınlar olduğuna dikkat çekti. “Şiddet ve istismarı iliklerine kadar yaşayan, her gün tekrar tekrar öldürülen ve istatistiklerde birer sayı olarak kalanlarız… Kılığına, kıyafetine, yürüyüşüne, kahkahasına, boşanmasına, nafakasına, aşkına, sevgisizliğine müdahale edilme hadsizliğine maruz kalanlarız… Fakat tüm bunları birliğimizden aldığımız güçle, yan yana gelerek, direnerek omuzluyoruz” diyen Ayaz, mücadele ilhamlarını tarihte direnen tüm kadınlardan ve kadınların ödediği bedellerden aldıklarını söyledi.
HAYATI YEŞERTECEK OLAN BİZ KADINLARIZ
1857 8 Mart’ında yakılan 129 dokuma işçisinin, Rosa Luxemburg’ların, Clara Zetkin’lerin, Şule Çet’lerin anısına Nevin Yıldırım’ın haklılığıyla fidanlarını toprağa ektiklerini belirten Ayaz, bu fidanlar gibi hayatı yeşertecek olanların da yine kadınlar olduğunu vurguladı. Ayaz, “Mücadelede ve kadın cinayetlerinde kaybettiğimiz kadınları unutmadan ama asla da yılmadan devam ediyoruz direnmeye ve üretmeye. Bu sene de bu inançla, bu dirençle çıkıyoruz 8 Mart’ta alanlara” dedi. (EKMEK VE GÜL)
MALATYA'DA KADINLAR KAHVALTIDA BULUŞTU
Malatya'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla bir araya gelen kadınlar kahvaltı etkinliğinde buluştu. 8 Mart’ın tarihsel sürecini anlatan sinevizyonu izleyen kadınlar, krizin etkilerini, kadın cinayetlerini konuştu. Hükümetin politikalarını eleştiren kadınlar, mücadelenin önemine değinerek ekonomik, duygusal, fiziki şiddete karşı birlik olmanın önemini vurguladı.
Sağlık emekçisi bir kadın ise mobbinge uğradığını, kreş bulunmadığını, ekonomik krizin en çok kadınları vurduğuna değindi. Son olarak Flormar işçilerine ve direnen tüm emekçi kadınlara selam gönderen kadınlar “Mücadele güzelleştirir” dedi. (EKMEK VE GÜL)
AYDIN’DA İHRAÇ EDİLEN EMEKÇİ KADINLARLA İÇİN DAYANIŞMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ
Aydın Kadın Dayanışma Platformu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasında ihraç edilen kadın için dayanışma etkinliği düzenledi.
Aydın Kadın Dayanışma Platformu 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasında ihraç edilen kadın için düzenledikleri dayanışma etkinliğinde buluştu. Kadınlar “Krize, işsizliğe, şiddete, eşitsizliğe karşı gücümüz birliğimiz ve dayanışmamız” diyerek 8 Mart’a çağrı yaptılar. (EKMEK VE GÜL)
DERSİM'DE KRİZ, SÖMÜRÜ VE ŞİDDET SARMALINDA KADIN VE MÜCADELE PANELİ DÜZENLENDİ
Dersim’de kadınlar, Dersim Kadın Platformu'nun çağrısıyla "Kriz, Sömürü ve Şiddet Sarmalında Kadın ve Mücadele" başlıklı panelde bir araya geldi. Panelin moderatörlüğünü Kadın Platformundan Duygu Kurban yaparken, Emek Partisi (EMEP) Diyarbakır İl Başkanı Çağla Yolaşan, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Muazzez Orhan ve Tüm Bel-Sen MYK Üyesi Satı Burunucu panele konuşmacı olarak katıldı.
"ESAS OLAN AĞAÇ GÖLGESİ ARAMAK DEĞİL ORMAN YARATABİLMEKTİR"
EMEP Diyarbakır İl Başkanı Çağla Yolaşan, kapitalizmin kadınları içerisine sıkıştırdığı cenderede yasal düzenlemelerin koruyucu ve nefes aldırabilecek alanlar yaratabileceğini söylerken; medeni kanun, ceza kanunu ve 6284 sayılı kadına yönelik şiddetle mücadele yasalarının kadınların mücadeleleri sonucunda bugünkü halini aldığını ifade etti.
Yolaşan “Yasal düzenlemeler çorak topraklarda ağaç gölgesi aramaya benziyor. Ama esas olan, ağaç gölgesi aramak değil bir orman yaratabilmektir. Kadınların kurtuluşu da kapitalizmin ve erkek egemenliğinin kadınların mücadelesiyle yenilmesiyle mümkündür” dedi.
"KADINLAR KAZANIMLARINA SAHİP ÇIKMALI"
Muazzez Orhan da açlık grevindeki Leyla Güven'in belediyecilik pratiğine atıfla yerel yönetimlerde şiddetle mücadele ve kadın erkek eşitsizliğini önleyecek politikaları esas aldıklarını ifade etti. Orhan “Viranşehir Belediyesinde ilk defa, belediye çalışanı bir erkek eşine şiddet uygulaması halinde maaşı eşine verilir diye bir madde toplu sözleşmeye eklendi" dedi.
OHAL'in bahane edildiğini söyleyen Orhan, “Kadın kazanımları hedefe alınarak 4 Kasım 2016'da demokrasiye karşı darbe yapıldı. Kadının yerellerde siyasete katılımını tehdit olarak gören AKP hükümeti öncelikle kadınlara saldırdı. Bu eril zihniyete karşı kadınların kazanımlarına sahip çıkması gerekir” dedi.
MÜCADELE VURGUSU
Satı Burunucu da AKP'nin çocuk bakımını, yaşlı bakımını kadınlara yüklediğini söylerken “Ücretsiz kreş, sağlık hizmetleri gibi hizmetlere ulaşamıyoruz. Sürekli eve hapsedildiğimiz, emeğimizin sömürüldüğü, kayıt dışı çalışmanın yaygınlaştığı bir dönemdeyiz” dedi. Mücadele vurgusu yapan Burunucu “Mücadele etmeden daha iyi bir yaşamı elde etmemiz mümkün değil" ifadelerini kullandı.
Panel, soru cevap bölümünün ardından sona erdi. (Dersim/EVRENSEL)