Hindistan'da barış çağrısı: Savaş çözüm değil
Hindistan ve Pakistan arasında süren gerilime karşı Hindistan'da bir araya gelen vatandaşlar iki ülkeye barış çağrısı yaptı.
İLGİLİ HABERLER
Hindistan-Pakistan gerilimi: 6 maddede bilinmesi gerekenler
Hindistan'dan Pakistan'a Keşmir tepkisi: Dünyadan izole edeceğiz
Hindistan ile Pakistan arasında yaşanan gerilim Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de protesto edildi. Ancak bölgede tehlikeli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Pakistan Donanması, karasularına girmek isteyen bir Hint denizaltısının engellendiğini duyurdu.
Yeni Delhi'de "Savaşa Hayır De", "Savaş Çözüm Değil", "Savaş Pahalıdır, Barış ise Paha Biçilemez" yazılı dövizler taşıyan Hint vatandaşları yan yana dizilerek zincir oluşturdu.
İki ülke arasındaki gerilimin son bulması istenen eylemde Keşmir'in sadece bir toprak olmadığı belirtildi ve barış çağrısı yapıldı.
PAKİSTAN: HİNT DENİZALTISI ENGELLENDİ
Pakistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, bir Hint denizaltısının Pakistan karasularına girmek isterken engellendiğini açıkladı.
Donanmadan yapılan açıklamada, sabah saatlerinde bir Hint denizaltısının Pakistan sularına girmek üzereyken fark edildiği belirtildi.
Denizaltının ülke karasularına girmesinin engellendiği ve Hint sularına geri dönmek zorunda kaldığı kaydedilerek "Modern teknolojiye sahip Hint denizaltısının Pakistan donanması tarafından fark edilmesi, Hint donanmasının zararınadır." ifadeleri kullanıldı.
Son olarak 2016'da bir Hint denizaltısının Pakistan karasularına girmek üzereyken engellendiğinin hatırlatıldığı açıklamada, "Barışı muhafaza etmek için Hint denizaltısı hedef alınmadı. Bu hareket, Pakistan'ın barış arzusunun bir yansımasıdır." denildi.
Açıklamada "Hindistan da barışa meyilli olduğunu göstermeli." ifadelerine yer verilirken Pakistan ordusunun herhangi bir saldırganlığa da anında cevap vereceği uyarısında bulunuldu.
HİNDİSTAN-PAKİSTAN GERİLİMİ
14 Şubat’ta Hint askeri konvoyuna dönük saldırıda en az 40 güvenlik gücünün hayatını kaybetmesi sonrası saldırıyı cihatçı Ceyşü Muhammed üstlendi. Hindistan, örgüte karşı gerekli önlemleri almadığı gerekçesiyle Pakistan’ı saldırıdan sorumlu tuttu ve sınır ötesi operasyonlar gerçekleştirdi. Hindistan, 26 Şubat'ta Keşmir Kontrol Hattı'nın Pakistan tarafında bulunan “terör örgütü hedeflerine” hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Bunun ardından Pakistan 27 Şubat sabahı, hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Hindistan'a ait iki savaş uçağını düşürdüğünü, bir pilotun esir alındığını bildirdi. Esir alınan pilot 1 Mart Cuma günü teslim edilse de gerginlik tam anlamıyla sona ermiş değil.
KEŞMİR SORUNU VE TARİHÇESİ
Pakistan ile Hindistan arasında iki ülkenin İngiltere’den bağımsızlığını elde ettiği Ağustos 1947’den bu yana devam eden krizin merkezinde Keşmir sorunu yer alıyor. Taraflar, 1947, 1965 ve 1999’da bu sebeple 3 kez savaşa sürüklendi. Bu savaşlarda üstün taraf Hindistan olsa da binlerce kişi hayatını kaybetti ve Keşmir sorunu her seferinde daha da büyüdü. İki ülke arasındaki problemler, 1971’de “Doğu Pakistan” sorunu sırasında da kendini gösterdi. Hindistan, Doğu’nun bağımsızlık talebini destekledi ve Bangladeş Halk Cumhuriyeti böylece kuruldu.
Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde. Bölgenin yüzde 20'sine ise Çin hakim. Hindistan kontrolündeki bölgeleri “Cammu Keşmir” eyaleti adı altında kendine bağladı. Cammu Keşmir, halen Hindistan'da Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda. Pakistan ise kendi kontrolü altındaki Keşmir'e “Azad Keşmir (Bağımsız Keşmir)” ve “Gilgit Baltistan” olarak 2 özerk bölge statüsü verdi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halkoyuyla belirlenmesini öngördü. Hindistan, halk oylamasına sıcak bakmazken Pakistan, BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanmasını istiyor.
1947’den bu yana bölgede yaşanan önemli olayların kronolojik sırası şöyle:
Ekim 1947: Hindistan ve Pakistan arasında, Keşmir nedeniyle çıkan ilk savaş, ülkelerin bağımsızlığını ilan etmesinden 2 ay sonra başladı. Binlerce kişinin öldüğü bu savaş sonrası Cemmu Keşmir, Hindistan’a bağlandı.
Ağustos 1965: Komşu ülkeler arasında kısa süreli bir savaş yaşandı.
Aralık 1971: Hindistan, Doğu Pakistan’ın bağımsızlık talebini desteklediğini açıkladı. Hindistan Hava Kuvvetleri, Pakistan’a hava saldırısı düzenledi. Savaş, bağımsız Bangladeş’in kurulmasıyla sonuçlandı.
Mayıs 1999: Pakistanlı askerler ve militanlar, Kargil dağlarındaki Hint askeri mevkilerini işgal etti. Hindistan, hava ve kara operasyonu başlattı ve Kargil’de kontrolü yeniden sağladı.
Ekim 2001: Hindistan yönetimindeki Keşmir’deki meclis binasına saldırıda 38 kişi öldü. 2 ay sonra Delhi’deki Hindistan parlamentosuna saldırıda 14 kişi yaşamını yitirdi.
Kasım 2008: Hindistan’ın Bombay kentindeki tren istasyonu, otel ve Yahudi Kültür Merkezi’ne saldırılarda 166 kişi öldü. Hindistan, Pakistan merkezli Laşkar-e-Taiba örgütünü suçladı.
Ocak 2016: Hindistan hava üssü Pathankot’a yönelik 4 günlük saldırıda 7 asker ve 6 militan öldü.
Eylül 2016: Hindistan yönetimindeki Keşmir’de yer alan Uri askeri üssüne saldırıda 19 asker öldü.
Eylül 2016: Hindistan, Pakistan kontrolündeki Keşmir’deki militanlara saldırı düzenlediğini duyurdu. Pakistan iddiayı yalanladı.
(DIŞ HABERLER)
Evrensel'i Takip Et