Gençler her yerde haykırdı: Buradayız, çünkü geleceğimizi çaldınız
Dünyanın 1700 kentinde gençler iklim için sokağa çıktı, ‘geleceğimizi çaldınız’ dedikleri politikacılara seslendi: Yalan söylemeyin, bir şeyler yapın!
Yücel ÖZDEMİR
Köln
Her cuma günü okula gitmek yerine çevre için eylem yapan İsveçli lise öğrencisi Greta Thunberg’in öncülüğünü yaptığı çevre eylemler çerçevesinde bugün dünyanın dört bir yanında öğrenciler küresel ısınmaya, çevre ve hava kirliliğine karşı alanlara çıktı.
Dünya çapında yaklaşık 1700 yerde yapılan gösterilere katılım önceki haftalara göre açık bir farkla arttı. Öğrenciler arasında bu duyarlılığı sağlayan Thunberg, Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.
Dünyanın pek çok ülkesinde olduğu gibi Almanya’da da eylemlere katılım yüksek oldu. Almanya’da 200 ayrı yerde eylemler düzenlendi. Almanya, Avusturya ve İsviçre’den 20 bin akademisyen öğrencilerin eylemlerine destek verdiğini ortak bir açıklamayla duyurdu. Pek çok kentte yapılan eylemlerde binlerce öğrenci sokağa çıktı. En kitlesel eylemler Köln ve Berlin’de gerçekleşti.
KÖLN: YAĞMURA RAĞMEN 10 BİN ÖĞRENCİ EYLEME KATILDI
Köln’de sabah saat 09.00’dan itibaren gruplar halinden okullardan çıkarak merkezi tren istasyonu önünde toplanan öğrencilerin ağzında bir tek slogan vardı: “Buradayız, yüksek sesle bağırıyoruz, çünkü geleceğimizi çaldınız.”
Son yıllarda pek çok gençlik eyleminde atılan bu slogan şimdi temiz bir çevre, doğanın korunmasını talep eden öğrencilerin ağzında.
Gösterinin önceki haftalardan çok daha kalabalık olacağı önceden belliydi. Ancak sayının ne kadar olacağı konusunda bir tahmin yapılamıyordu. Yerel gazete Kölner Stadt Anzeiger, haberlerinde hep 2 binin üzerinden bir beklentinin olduğunu okuyucularına duyurdu. Ancak, zaman ilerledikçe merkezi tren istasyonunun önündeki alan tıka basa doldu. Yer kalmadığı için gelenler tarihi Dom Kilisesi tarafındaki merdivenlere çıkmaya başladılar.
Sonradan katılan sayının 10 binin üzerinde olduğu açıklandı. 2 bin kişinin beklendiği gösteriye 10 bin kişinin katılması gençler arasında çevre ve doğa konusunda duyarlılığın yüksek olduğunu bir kez daha gösterdi.
OKULLAR GENÇLERE ENGEL ÇIKARTTI
Havanın yağmurlu olmasına katılımın yüksek olması önemli. Dahası pek çok okulun da engel çıkardığı biliniyor. Hansa Gymnasium’da eyleme katılan üç genç kız günlerce öğretmenlerle eylemlere katılma konusunda tartışmalar yürüttüklerini anlatıyordu. Bazı öğretmenler eyleme katılmaya destek verirken bazıları bunun suç olacağını ifade etmiş. Bu nedenle okuldan tam katılım sağlanamamış.
Eylemde Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) üyesi öğretmenlerin varlığı hemen göze çarpıyordu. Öğrencilere kol kanat gererek örgütlenmeye yardımcı olmaya çalışıyorlardı. Zira, gösteriyi düzenleyen öğrencilerin neredeyse tümü hayatında ilk kez böylesine bir protesto gösterisine katılıyor. Bu nedenle nasıl davranacaklarını, nasıl slogan atacakları konusunda oldukça tecrübesiz görünüyorlardı. Bunda politik gençlik örgütlerinin zayıflığının da rolü büyük. Örneğin Köln’deki gösteride hiçbir gençlik örgütü kendi pankartı ve bayrağıyla eylemde yer almadı. Üniversite öğrencilerinin sayısı çok azdı. Hal böyle olunca daha çok nerede ne yapacağını bilmeyen bir kitle oluşabiliyor. Bu öğrencilerin taleplerinin politik olmadığı anlamına gelmiyor.
KÂRDA GELECEK YOK, PARAYLA NEFES ALINMAZ
Gençlik eylemlerini diğer eylemlerden bir diğer önemli fark ise taşınan pankart ve dövizlerde. Profesyonel firmalara yaptırılan pankartlar gösteride yoktu. Onların yerine elle yapılmış sayısız pankart ve döviz taşındı. Özellikle öğrencilerin kendi elleriyle yaptıkları yaratıcı dövizler hemen göze çarpıyordu: “Kârda gelecek yok”, “Başka bir gezegen yok”, “Geleceğimiz için buradayım”, “Geleceğimizi birlikte kurtaralım”, “Kömür pis kokuyor”, “Parayla nefes alınmaz”, “Yalan söylemeyin, bir şeyler yapın”, “Kâr hırsına sahip olanlar dünyayı mahvediyor”
Benzer pankart ve dövizler diğer kentlerde de taşındı. Yine diğer kentlerdeki eylemlere katılım da önceki haftalara göre açık bir şekilde arttı. Berlin’deki gösteriye de en az 10 bin, Stuttgart’ta 5 bin, Dortmund’da 3 bin, Mannheim’de 1500 öğrenci katıldı.
Saatlerce kent içinde sloganlar atarak dolaşan lise öğrencileri dün hem yönetenlere hem de topluma anlamlı bir mesaj verdiler. Bu mesajda gençliğin olanların farkında olduğu ve sessiz kalmamak için sokağa çıkmaya hazır olduğu yer alıyor.
GRETA: BU KRİZİN SORUMLUSU BİZLER DEĞİLİZ
Ağustos ayından beri cuma günleri okula gitmeyerek İsveç Parlamentosu önünde iklim için eylem yapan Gneta da 7 bini aşkın öğrencinin katıldığı mitingde “Bu krizin sorumlusu bizler değiliz” dedi.
Greta'nın eyleminden ilham alan öğrenciler, dün 98 ülkede 2000 bine yakın yerleşim biriminde iklim için sokaklara çıktı. İsveç'in 114 yerleşim biriminde öğrenciler gösteriler yaptı.
Başkent Stockholm'de saat 11.00 sularında parlamento binası önünde bir araya gelen binlerce öğrenci ellerinde “Geleceğimizi karartmayın”, “Okul boykotuna katıl”, “Hayal etmeyi bırak, bir şeyler yap”, “Devam et Greta”, “Gezegenimizi koru, geleceğimizi koru” ve “Sizden sonra gelenleri düşünün” gibi çevrenin korunmasını talep eden döviz ve pankartlar taşıdı. Kreşe giden bazı çocuklar da ellerindeki dövizlerle gösteriye katıldı.
Parlamento binası önünde gerçekleştirilen mitingde bir konuşma yapan Greta Thunberg, “Biz insanlığın karşılaştığı en büyük varoluş krizinin arifesindeyiz. Bunu bilenler on yıllardır görmezden geldiler. Biz kimlerin görmezden geldiğini ve sorumlu olduğunu biliyoruz” dedi.
Greta, meydandaki öğrencileri göstererek “Bu krizin sorumlusu bizler değiliz. Biz bu krizin oluşmasına katkıda bulunmadık.Bu dünyaya geldiğimizde önümüzde yaşamak zorunda kaldığımız bir kriz bulduk. Çocuklarımız, torunlarımız ve gelecek kuşaklar bununla yaşamak zorunda kalacak” şeklinde konuştu.
Buna izin vermeyeceklerini ve gelecekleri için okul grevi yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini söyledi.
İsveçli müzik grupları ve sanatçıların iklim için şarklılar söyledikleri eylem saat 15.00 kadar devam etti.