Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika istifa etti
Halk tarafından istifası istenen Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika, görevi bıraktığını açıkladı.
Fotoğraf: Farouk Batiche/AA
Cezayir'de uzun süredir protestoların hedefi olan Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika dün (2 Nisan) istifa etti.
Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklama ile Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın görev süresinin dolacağı 28 Nisan'dan önce istifa edeceğini duyurulmuştu. Buteflika, yaptığı açıklama ile istifa ettiğini duyurdu.
ÖZÜR MEKTUBU
İstifa eden Abdulaziz Buteflika, halktan özür dileyerek yönetimi süresince yaptığı hatalardan dolayı bağışlanma istedi. Buteflika, yazdığı ve Cezayir resmi ajansında yer alan veda mektubunda yaptığı hatalardan dolayı halkından özür diledi.
Bağışlanma isteğinde bulunan Buteflika şu ifadeleri kullandı:
"Artık sorumluluk makamından ayrılıyorum. Cumhurbaşkanlığından sizlere son mektubumu iletmeden ayrılmamam gerekiyordu. Siyasi hayattan sizinle aramızda mesafeler varken ayrılmak istemedim. Çünkü bu uzaklık hiçbir ayrımcılık yapmadan tüm Cezayirlilerin hizmetçisi olma konusundaki dikkatime rağmen bilmeden işlediğim kusur ve hatalar karşısında sizden af dilememe engel olurdu."
Buteflika, veda mektubunda "Ben de bir insanım ve hatalardan arınmış değilim. Sizlerden sözlü olarak ya da fiilen işlediğim kusurlar karşısında özür ve bağışlanma talep ediyorum" ifadelerine yer verdi.
Siyasi hayattan ayrıldığı için üzgün olduğunu ancak ülkenin geleceği konusunda endişeli olmadığını aktaran Buteflika, şöyle devam etti:
"Bugün (istifayla) sıradan bir vatandaş olmam, Cezayir'in 21. yüzyıla öncekilerden çok daha iyi bir şekilde girmesine verdiğim katkılardan gurur duymama engel değil."
Son olarak Buteflika, gençlerin ve kadınların siyasi hayatta, diplomaside ve yönetim kadrolarında yer alması için titizlik gösterilmesini talep etti.
YENİ KABİNE AÇIKLANDI
Buteflika, önceki gün (1 Nisan) eski İçişleri Bakanı Nureddin Bedevi başkanlığındaki yeni kabineyi açıklamıştı.
Cezayir Cumhurbaşkanlığı tarafından resmi televizyon kanalında yapılan açıklamada, 27 bakanlıktan oluşan yeni hükümette, önceki hükümetten 6 bakanın görevine devam ettiği belirtildi.
Savunma Bakanlığını da yürüten Cumhurbaşkanı Buteflika’nın yardımcılığında Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih’in kalmaya devam etmesi dikkati çekti. Buteflika, 11 Mart’ta Ahmed Uyahya hükümetini görevden almış, yerine hükümeti kurması için Bedevi’yi atamıştı.
HALK HAREKETİ YETERSİZ BULUYOR
Cezayir Cumhurbaşkanı Buteflika, 11 Mart'ta 5. dönem için adaylıktan çekildiğini, 18 Nisan'da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı seçimlerini ertelediğini ve hükümette kapsamlı değişiklikler yapılacağını duyurmuştu.
Buteflika'nın açıklamasının ardından Ahmed Uyahya hükümetinin istifasını sunduğu ve İçişleri Bakanı Nureddin el-Bedevi'nin başbakan olarak atandığı bildirilmişti.
Uyahya hükümetinin görevden alınması, 5’inci kez cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylıktan çekilmesi ve görev süresinin uzatılması şeklinde sıralanan Buteflika’nın kararları, halk hareketi tarafından kabul edilmemişti. Yeni hükümet kurma çalışmaları ülkedeki muhalefet ve sendikalar tarafından reddedilince Nureddin Bedevi, eski Uyahya hükümeti bakanlarından yeni kabine kurulana dek görevlerini sürdürmelerini istemişti.
Ancak uzmanlar, Buteflika’nın yeni hükümetinin yasal olarak sorunlu olduğunu, Anayasa’nın 102’nci maddesi gereği görevden alınması beklenen Cumhurbaşkanı tarafından hükümetin atanamayacağını dile getiriyor. Buna göre Anayasa’nın 104’üncü maddesi, geçiş sürecinde hükümetin değiştirilemeyeceğine hükmediyor.
Cezayir Genelkurmay Başkanı Salih, salı günü ülkedeki krizin çözümü için cumhurbaşkanlığı makamının boşaltılmasını öngören 102’nci maddenin uygulanması çağrısında bulunmuştu.
Cezayir'de 1999'da yönetime gelen ve 4 dönemdir görev yapan 82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika'nın, ciddi sağlık sorunlarına rağmen bir kez daha aday olması, ülkede protestolara neden oluyordu. (DIŞ HABERLER)