10 Nisan 2019 07:02
Son Güncellenme Tarihi: 13 Nisan 2019 10:52

Albayrak, ekonomide "reform paketi"ni açıkladı: Hedef kıdem tazminatı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı "reform paketi"nde işçilerin kıdem tazminatı hakkının gasbı için adım atılacağı ilan edildi.

Fotoğraf: Arif Hüdaverdi Yaman/AA

Paylaş

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisinde ‘Yeni ekonomi programı yapısal dönüşüm adımları 2019’u açıkladı. Albayrak ekonomi alanında hayata geçirecekleri ‘reform’larda önceliğin finans sektöründe olduğunu belirtti. Bir yıl içinde kıdem tazminatı fonu kurulacağını ifade eden Albayrak, kıdem tazminatlarına el koymanın yolunun açılacağını duyurmuş oldu.

‘Reform alanları’nın başında finans sektörü olduğunu belirten Albayrak, “İlk alan bankacılık. Reel sektörü finanse etmeye devam etmesini temin etmek en önemli önceliklerinden biridir demiştik. Tahsili gecikmiş alacaklar risk oluşturmayacak. İlk adımımız kamu bankalarının sermaye yapılarını güçlendirmek olacak” dedi.

Albayrak’ın ekonomideki yeni yol haritasına ilişkin açıklamalarında, “Bugün başlatacağımız süreçle 2019 yılında tamamlayacağımız bir dizi reformu sizinle paylaşacağız. Bu nedenle '2019 yılı sonuna kadar' diyerek çok net bir tarih veriyoruz. Reformların başında finansal sektör geliyor, onun altındaki ilk başlık da bankacılık sektörü olacak. Bankacılık sektörümüzün güçlü yapısını sürdürmesini ve reel sektörümüzü finanse etmesini temin etmek bu programın en önemli önceliklerinden bir tanesi demiştik. Bankacılık sektörünün kredi hacmi, tahsili geçmiş alacaklar hariç 2 trilyon 513 milyar TL’dir. Tahsili gecikmiş alacakların bankacılık için bir risk olduğunu düşünmüyoruz” dedi.

İCRA-İFLAS İŞLEMLERİ HIZLANDIRILACAK

Borç yeniden yapılandırmalarını ve icra-iflas işlemlerini daha hızlı ve etkin hale getirmek için yeni bir yasal ve kurumsal çerçeve oluşturulacağını söyleyen Albayrak, “Sorunlu kredilerin bir kısmı ulusal ve uluslararası yatırım fonlarına transfer edilecek. Bazı sorunlu kredilerin, bankaların ve ulusal-uluslararası yatırımcıların iştiraki olan bilanço dışı fonlara devredilecek. Bu fonlar enerji girişim sermaye fonu ve gayrimenkul fonu. Konkordato ve kredi yapılandırma meselesinin çok daha iyi ve herkesin çıkarına olan yeni bir yasa çerçevesiyle ele alacağız. Özellikle borç ödeme kabiliyeti yitirmiş şirketlerin hızlı şekilde tasfiyesini sağlayacak bir çerçeve oluşturacağız” şeklinde konuştu.

ENERJİ VE GAYRİMENKUL FONU GÜNDEMDE

“Kamunun olmadığı bir yapıda önem teşkil eden iki sektörde sorunlu varlıkları borç hisse takasıyla dışarı çıkaracak ve bankalarımızın bilançolarını daha iyi bir hale getireceğiz” Bakan Albayrak, bunun için enerji girişim sermaye fonu ve gayri menkul fonunu gündemlerine aldıklarını belirtti.

BANKALARA 28 MİLYAR TL’LİK DEVLET SENEDİ

Kamu bankalarına 28 milyar liralık devlet iç borçlanma senedi (DİBS) verileceğini söyleyen Bakan Albayrak, “Bilançoları çok daha dirençli hale getirilecek. Özel bankalarımız yeniden sermaye planlarını yürütüyorlar. İhtiyaç halinde bu sermayelendirmeyi yapacaklar. Ulusal veri merkezini de kuracağız” dedi.

Sigortacılık denetleme ve düzenleme kurumu hayata geçirileceğini, sigortalanmayan sektörlerin sigortalanmasına imkan sağlayacaklarını ifade eden Albayrak, “Ulusal kredi derecelendirme şirketi kurulması işlemini bu yıl içinde tamamlayacağız” dedi.

SANAYİ VE TURİZM!

Sanayide yerlileştirme programı kapsamında 300 ürünün ortaya konacağı programın mayıs ayında açıklanacağını söyleyen Albayrak, “Turizm master planı en geç eylül ayında açıklanacak. 4 yıl içinde 70 milyon turist 70 milyar turizm geliri hedefi gerçekleştirilecek” dedi.

PRİM YÜKÜ ARTACAK

Sosyal güvenlik ‘reform paketi’nin bu yıl içinde açıklanacağını duyuran Bakan Albayrak,  “Aktif pasif oranın daha üst seviyeye çıkması ve prim gelirlerinin artırılması hedefleniyor” diyerek yeni faturalara hazır olunması mesajı verdi.

“Bütçe hedeflerini tutturacak tasarruf adımları devam edecek. Seçimden sonra da mali disiplinden vazgeçmeyeceğiz. Bir kısım sektörlere vergi teşvikleri sağladık” diyen bazı yatırımlardan vazgeçmenin yanı sıra ilaçta katkı payını, tedavi ücretlerini artırma gibi önlemlerin gelebileceğinin sinyalini verdi.

KIDEM TAZMİNATLARI VERİLMEYECEK FONDA BİRİKECEK

Albayrak’ın  vurgularından biri, zorunlu bireysel emeklilik sistemine (BES) zorla dahil etmenin yaygınlaşacağı bilgisi oldu. Albayrak, emeklilik sisteminde toplanan fonların milli gelirin yüzde 10’unu bulmasını hedeflediklerini söyledi.

Kıdem tazminatı fonunu hayata geçireceklerini belirten Albayrak, “Kıdem tazminatı fonu ile BES’in entegrasyonu planlanıyor. Yeni yapıyla birlikte 5 yılda sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10’unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz” dedi. Albayrak böylece, işçinin tazminatı alamayacağını, kıdem tazminatının fonda birikeceğini de itiraf etmiş oldu.

VERGİLER ARTIRILACAK!

Albayrak yeni vergilerin yolda olduğunu duyurdu. Bakan, dolaylı vergilerin azaltılacağını söylese de ‘Vergiyi tabana yayacağız’ söylemi vatandaşın vergi yükünün artacağının göstergesi.

Şirketlere sağlanan “İstisna ve muafiyetler azaltılacak” diyen bakan öte yandan kurumlar vergisini kademeli düşüreceklerini belirterek şirketler açısından çok bir değişiklik olmayacağını belirtmiş oldu.  

“Dolaylı vergileri azaltıp dolaysız vergileri artırarak verginin tabana yayılmasını sağlayacağız. Beyanname yaygınlaştırılacak, gelire göre artan oranlarda vergilendirme planlanıyor” dese de ‘mükellef dostu’ bir vergi sistemi söylemi ile “Çok kazanandan çok, sermayeden daha yüksek vergi alınacak” beklentisini boşa düşürdü.

TARIMDA ‘MİLLİ BİRLİK’ PROJESİ Mİ?

“Enflasyondaki en önemli sorunların başında gıda geliyor. Bu konuda en önemli adımımız tarımda milli birlik projesi olacak. Mayıs ayında tüm kamuoyu ile paylaşılacak. Üretici ve tüketici arasında değer zinciri sağlanacak. Mevsimsel dalgalanmada enflasyonla mücadelede önemli yer tutan taze sebze meyvede Sera AŞ kurulacak. İlk etapta 2 bin hektar sera inşa edilecek. Hal yasası ve gıda regülasyonuyla üretici ve kooperatiflerin hal içindeki payı artırılacak” diyen Albayrak, tarımda üretim aşamasındaki sorunların nasıl çözüleceğine dair çözüm ortaya koymadı. 

%%75903%%

YEP, 2018 SONUNDA İLAN EDİLMİŞTİ

Albayrak, Yeni Ekonomi Programı'nı (YEP) 2018 yılının sonunda düzenlediği basın toplantısıyla tanıtmıştı.

2018 - 2021 dönemi için makroekonomik hedefleri kapsayan YEP'te, 2017'de yüzde 7,3'lük büyüme yakalayan ekonominin 2021'e kadar kademeli olarak hız kesmesi öngörülüyordu. Programda, yıllık enflasyonun 2021'e gelindiğinde yüzde 6'ya indirilmesi hedefleniyor.

EKONOMİ RESESYONDA

Ekim, Kasım, Aralık aylarını kapsayan dördüncü çeyrekte ise ekonomi yüzde 3 daraldı. Ekonomi programının açıklanmasını izleyen süreçte Türkiye ekonomisi resesyona girmişti. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre yıllık enflasyon ise yüzde 19,71 olarak gerçekleşti. 

Mart ayında yıllık gıda enflasyonu yüzde 29,77 olarak gerçekleşirken, aylık fiyat artışı ise yüzde 2,44 oldu. Gıda enflasyonu ile mücadele etmek için İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri tarafından tanzim satış noktaları kurulmuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: YSK ülkeyi ya aydınlığa çıkaracak ya kaosa sürükleyecek

SONRAKİ HABER

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu: ABD Patriot satmazsa ikinci S-400'ü alırız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa