İmamoğlu'nun "İBB veri tabanını inceleme" yazısına mahkeme engeli
Ekrem İmamoğlu'nun İBB veri tabanının incelenmesi talimatına dair İstanbul 4. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı aldı.
Fotoğraf: DHA
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının tüm elektronik veri tabanı ve altyapısını incelenmesi, araştırılması ve kopyalanması talimatına dair İstanbul 4. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı aldı. Kararı Evrensel'e değerlendiren Avukat Celal Ülgen, "İncelemelerden korkan bir ekip var" dedi.
AKP’li meclis üyesi Yüksel Akyol ve Ömer Faruk Kalaycı, İstanbul 4. İdare Mahkemesine başvurarak "Belediye müfettişlerinden Emine Sema Ballı ve Kaya Albayrak ile belediye çalışanlarından veya dışarıdan belirlenecek 3 uzman ile belediye ve bağlı kuruluşların elektronik veri tabanı ve altyapılarında her türlü inceleme ve araştırmayı yapmaya ve veri tabanı ve altyapıyı kopyalamaya yetkilendirilmesine" ilişkin kararın iptali ile yürütmesinin durdurulmasını istedi.
KARARDA NELER YER ALDI?
Talebi değerlendiren idare mahkemesi, iptali talep edilen işlemin uygulanmakla etkisi tükenecek nitelikte olduğundan davalının birinci savunması ile ara karara yanıt alındıktan ve savunma kararına cevap süresi dolduktan sonra yeniden karar verilmek üzere, idarenin savunması alınmaksızın yürütmenin durdurulması isteminin kabulüne karar verdi.
İdare Mahkemesinin ara kararında şunlar kaydedildi:
"Dava konusu işlemle yapılmak istenen 'Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşların elektronik veri tabanı ve altyapısında her türlü inceleme ve araştırmayı yapma, veri tabanı ve altyapıyı kopyalama' işinin hangi sebepten kaynaklandığının açıklanmasının, elektronik veri tabanında inceleme yapılması ve şüphe duyuluyorsa silinen kayıtların bilgisayar ortamına geri getirilmesi işlemi dışında ayrıca elektronik veri tabanının ve altyapısının kopyalanmasına neden ihtiyaç duyulduğunun açıklanmasının, dava konusu işlemle ilgili büyükşehir belediyesinin herhangi bir iş veya işlemleri hakkında idari bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığı veya adli bakımdan suç duyurusunda bulunup bulunulmadığı, varsa bunlara ilişkin bilgi ve belgelerin, dava konusu işleme ilişkin tüm bilgi ve belgelerin davalı idareden istenilmesine oybirliğiyle karar verilmiştir."
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu, resmi verileri güvenceye aldırtmak için kopyalatmak istiyor, İstanbul'daki bir mahkeme "yürütmeyi durdurma" kararı alıyor. Nedir bu panik, nedir bu telaş? Ekrem başkanın işlemini durdurmak yerine, keşke 'yürütenleri' durdursaydınız. pic.twitter.com/CbeqNZIPLs
— Barış Yarkadaş (@barisyarkadas) 19 Nisan 2019
AVUKAT ÜLGEN: BELEDİYE ÖNCE MÜFETTİŞ ATAYIP SONRA İŞLEME DEVAM EDEBİLİR
Kararı Evrensel'e değerlendiren Avukat Celal Ülgen, öncelikle İstanbul Büyükşehir Belediyesinden yapılan "Tebligat yapıldığında gereği yapılacaktır" açıklamasını hatırlatarak, belediyenin yeni bir işlem yapıp işine devam etmesi gerektiğini söyledi. Ülgen, “Teftiş Kurulu Başkanlığına yazılan yazı ile bir müfettiş atayıp bu müfettişlerin veri tabanı incelemesi için yetki talebine dayanılarak yetki verirlerse idari mahkeme bunu iptal edemeyecek" dedi.
Ülgen devamında şu değerlendirmede bulundu: “Belli ki bu tür incelemelerden ürken ve tetikte bekleyen fazla duyarlı bir ekip var. Ancak idari mahkemeyi kutlamak gerekir. Aynı gün karar verecekmiş az kalsın. 18 Nisan tarihli başvuru ve 19 Nisan tarihli YDK kararı. Bu ülkemizde ilk kez gerçekleşiyor. Bu jet hızını bu mahkemede başka bir karar ile meşru gösterebilir mi? Örneğin bu tarihe kadar böyle jet hızıyla vermiş olduğu yüzlerce karar olmalı en azından. Yoksa ‘tak dedi, başvurucu başvurdu, şak dedi yaptı idare mahkemesi’ olmuş olur.”
Belediyenin bu 15 günlük uzatma (YSK) sürecinde bazı verilerin silmesi, gizlemesi, şifrelemesi gibi konuların önüne geçmek istediğini belirten Ülgen, “Ancak durumdan vazife çıkaran iki meclis üyesi önceden ayarlanmış mahkemeden geri çektirmiş bu kararı. Belediye başkanı ne yapacak peki, bazı şeyleri araştırmak isterse? Örneğin kaç kişinin filen çalıştığını kaç kişinin bankamatik memuru olduğunu nasıl araştıracak? Belediyenin bu karardan sonra yeni bir işlem yapıp bu kez gerekçeli ve hedefi belli olan bir müfettiş görevlendirmesi yapması, müfettişlerin ise bu konuda başkanlıktan yetki istemesi daha doğru olacağı kanısındayım. Görevlendirilen belediye Müfettişlerinden bu konuda uzman bilişimcilerden bilirkişi olarak yararlanması da ayrıca gerekecektir. Bu yeni işlemin İdare mahkeme tarafından durdurulma riski de kalmayacaktır” ifadelerini kullandı.
İBB: KURUMUMUZA RESMİ TEBLİGAT GELMEDİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından da konuyla ilgili yapılan açıklamada kendilerine henüz resmi bir tebligat yapılmadığı açıklandı. İBB tarafından yapılan açıklama şöyle:
"Değerli basın mensupları; Bazı basın yayın organlarında İstanbul 4. İdare Mahkemesi’nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 18.04.2019 tarihli genelgesi ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildiği görülmüştür. Kurumumuza henüz bu yönde bir resmi tebligat yapılmamıştır. Resmi tebligat yapılınca gereği yapılacaktır. Kamuoyuna saygı ile duyurulur."
İMAMOĞLU'DAN İBB TEDBİRLERİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, mazbatasını aldıktan sonra mesaisine başlamış ve ilk icraatları şunlar olmuştu:
- Seçildiği gün ile göreve geldiği gün arasındaki geçen 17 gündeki banka ve tapu kayıtlarını, araç listelerini istedi.
- Belediye kuruluşlarının tüm veri tabanının incelenmesi talimatı verdi.
- Belediye iştiraklerinin tüm “alış ve satış” işlemlerini durdurdu.
İmamoğlu, "Daha çok tedbirimiz olacak" açıklamasını yapmıştı.
İmamoğlu'nun tedbirlerinin detayları ise şöyle:
BELEDİYENİN VERİ TABANINI İNCELEME TALİMATI VERİLMİŞTİ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yayınladığı genelge ile iki müfettişi ve üç uzmanı, Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının tüm elektronik veri tabanı ve altyapısını inceleme, araştırma ve kopyalamakla yetkilendirmişti.
Ekrem İmamoğlu'nun Teftiş Kurulu Başkanlığı'na gönderdiği yazılı talimatta şu ifadeler yer aldı:
“Belediyemiz Müfettişlerinden Emine Sema Ballı ve Kaya Albayrak Belediyemiz çalışanlarından ve/veya dışarıdan belirlenecek üç uzman ile Belediyemiz ve bağlı kuruluşlarının elektronik veri tabanı ve altyapılarında her türlü inceleme ve araştırmayı yapmaya ve veri tabanı ve altyapıyı kopyalamaya yetkilendirilmiştir. Gereğini rica ederim.”
İMAMOĞLU, 17 GÜNLÜK BANKA VE TAPU KAYITLARINI İSTEDİ
Independent Türkçe’den Cihat Arpacık’ın ulaştığı belgelere göre; İmamoğlu’nun başlattığı inceleme sadece veri tabanlarıyla sınırlı değil. İmamoğlu, 18 Nisan’da belediye şirketlerine bir yazı göndererek birçok bilgi ve belge istedi.
Seçim günü olan 31 Mart ile yazının gönderildiği 18 Nisan arasını kapsayacak şekilde banka mevcudu tespit tutanaklarını isteyen İmamoğlu, tapuda kayıtlı taşınmazları, belediyeye kayıtlı araçların listelerini, araçların kimler tarafından kullanıldığını, masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar ile tablet ve cep telefonlarının ve bunların tahsis edildiği kişileri, memur, sözleşmeli memurların listelerini de istedi.
Bir başka evrakta iste şirketlerden istenen bilgiler şöyle sıralandı: Mali tablolar, bütçe uygulama sonuçları tabloları, kasa sayım tutanakları, alınan çekler, menkul kıymet ve varlıklar, tapuda kayıtlı ve kayıtlı olmayan taşınmazlar.
ALIŞ - SATIŞLAR DURDURULDU
Öte yandan Oda Tv'nin aktardığına göre İmamoğlu, İBB'deki belediye iştiraklerinin rutin görevlerini sürdürmesini isterken, ikinci bir emre kadar bu kapsamın dışında kalan “ödeme, harcama, ihale, doğrudan temin, mal ve hizmet alımı, personel alımı, araç kiralama, alım satım, gayrimenkul kiralama, alış ve satış” benzeri tüm işler ve işlemleri durdurdu.
İMAMOĞLU: DAHA BİRÇOK TEDBİRİMİZ OLACAK
İmamoğlu, belediyede CHP'li meclis üyeleriyle bir araya geldi. Belediye binasındaki kokteyl salonunda, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile gelen İmamoğlu, burada gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, belediye ve bağlı kuruluşların veri tabanının kopyalanması talimatına ilişkin sorusu üzerine İmamoğlu, bu tür talimatların olacağını söyledi.
İmamoğlu, şöyle devam etti: Daha birçok tedbirimiz olacak. Bunlar mahalli düzeyde olabilir. İnsan kaynakları tespiti düzeyinde olabilir. İştirakler düzeyinde olabilir. Şu an tek tek bunları sıralamaya vakit yetmez. Zira uzman ekiplerimiz çalışıyor. Basına sızıyor, görüyorum. Çok da önemli değil. Belki sızmaması gerekir ama bizim için şeffaflık ana prensip olduğu için orada bir şey yok. Sadece İstanbul'un hafızasını kamu içerisinde hukuka uygun bir şekilde muhafaza etme talimatıdır."
PAZAR BULUŞMA GÜNÜ
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Basın Danışmanı Murat Ongun, pazar günü yapılacak olan “İstanbul’a Yeni Bir Başlangıç Buluşması” hakkında açıklama yaptı.
Ongun, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı olarak bir seçim kutlaması değil, ama başkanımızın İstanbul İttifakı diye tanımladığı, tüm İstanbulluların kucaklaşacağı, birlikte eğleneceği bir buluşma düzenliyoruz. İstanbul’a Yeni Başlangıç Buluşması olarak adlandırdığımız bu büyük buluşma, Maltepe Miting Alanı’nda, bu Pazar günü saat 14.00’te yapılacak” dedi. (HABER MERKEZİ)