06 Mayıs 2019 15:20
Son Güncellenme Tarihi: 07 Mayıs 2019 00:52

YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etti

Yüksek Seçim Kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline ve yenilenmesine karar verdi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ardından İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili AKP’nin YSK olağanüstü itirazını oy çokluğuyla kabul etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi 23 Haziran Pazar günü yeniden yapılacak. 

YSK'DEN 3,5 SAAT SONRA AÇIKLAMA

YSK’den iptale ilişkin ilk resmi açıklama AKP'nin YSK Temsilcisi Recep Özel'in açıklamasından 3,5 saat sonra geldi. YSK'den yapılan yazılı açıklamada, iptal kararının sandık kurullarının usulsüz oluşturulması nedeniyle alındığı belirtildi. Açıklamada, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı mazbatasının iptaline, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yenileme seçiminin 23 Haziran 2019’da yapılmasına karar verilmiştir” denildi.

YSK BAŞKANI SADİ GÜVEN: YARGI SÜRECİ SONA ERDİ

YSK Başkanı Sadi Güven, karara ilişkin açıklama yaptı. Güven, YSK'den ayrılırken gazetecilerin sorusu üzerine, "Yargı süreci sona erdi. YSK, 11 yüksek mahkeme üyesi ve tam sayıyla yaptığı toplantı sonucunda kararlarını verdi” dedi. Sadi Güven, kararların yazılı olarak iletildiğini de vurguladı.

YSK'DEN İLÇE SEÇİM KURULU BAŞKAN VE ÜYELERİ İÇİN SUÇ DUYURUSU

YSK’nin kararla ilgili yaptığı açıklamada ayrıca, kanuna aykırı görevlendirme yapan ilçe seçim kurulu başkan ve üyeleri ile seçim müdürleri hakkında suç duyurusunda bulunulması karar verildiğini bildirildi.

4'E 3 OY ÇOKLUĞUYLA KABUL EDİLDİ

Kurul, 4 üyeye karşı 7 üyenin oy çokluğuyla itirazı kabul ederek, seçimin yenilenmesini kararlaştırdı.

MALTEPE VE BÜYÜKÇEKMECE İTİRAZLARI REDDEDİLDİ

YSK, İstanbul'un Maltepe ve Büyükçekmece seçimine yönelik itirazları reddetti.

AKP'NİN YSK TEMSİLCİSİ ÖZEL KARARIN GEREKÇESİNİ AÇIKLADI

Seçimlerin yenilenmesini ilk olarak sosyal medya hesabından duyuran AKP'nin YSK Temsilcisi Recep Özel, karar sonrası yaptığı açıklamada YSK'nin iptal kararının gerekçesini şöyle açıkladı: Kurul, 22 sayım döküm cetvelinin boş ve imzasız olduğu bir de sandık kurulu başkan ve üyelerinin kamu görevlilerinden seçilmemesini gerekçe göstererek seçimlerin yenilenmesine karar verdi.

Özel ayrıca "Mazbata iptali kararı da çıktı. Yeniden, kanuna uygun bir şekilde yapılacak. Siyasi partiler, aynı adaylarla seçime gidebilirler, ölüm ve istifa halinde adaylarını değiştirebilirler" dedi. Özel, "Talebimizin bu noktada haklılığı Yüksek Seçim Kurulunun bu kararıyla teyit edilmiş oldu. Milletin hakemliğine gidiyoruz. Milletin hakemliğinden kimse korkmasın" dedi. 

AKP'nin YSK Temsilcisi Recep Özel seçimlerin yenilenmesini ilk olarak sosyal medya hesabından, "İstanbul seçimleri yenileniyor. Hayırlı olsun" notuyla duyurmuştu.  

İMAMOĞLU: O ZAMAN ANAYASA DA CUMHURBAŞKANI DA ŞAİBELİDİR

İmamoğlu, YSK'nin resmi açıklamasının ardından Beylikdüzü Yaşam Vadisi'nde yaptığı açıklamada "YSK, karar açıklıyor. Neymiş, sandık kurullarına yapılan itiraza göre seçimi iptal etmiş. Aynı kurullarla geçen yıl haziran seçimlerinde cumhurbaşkanı seçildi, referandum yapıldı anayasa değişti. O zaman anayasa da cumhurbaşkanı da şaibelidir." dedi. 

"Yarın Ankara’ya gideceğim, parti yöneticilerimizle buluşacağım. İttifak partileriyle görüşeceğiz. Bize emanet edilenler için en doğru kararı vereceğiz." diyen İmamoğlu, "Demokrasi adına mücadelemizi hep birlikte yürüteceğiz." çağrısı yaptı.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, YSK kararına dair yaptığı ilk açıklamada, "Her şey çok güzel olacak. Hiç umudunuzu yitirmeyin, asla. Birileri hata yapacak, çok kötü işlere karışacak ama biz hep beraber umudu taşıyacağız" demişti.

BİNALİ YILDIRIM: KARARIMIZ YENİLENECEK SEÇİMLERDE DE DEVAM EDECEK EDECEK

Binali Yıldırım YSK'nin kararının açıklamasının ardından yaptığı açıklamada “İstanbul'a, İstanbullulara hizmet etmek için bu yola girdik, inşallah bu kararımız yenilecek seçimlerde de devam edecek" ifadelerini kullandı.

AKP SÖZCÜSÜ: AÇIK BİR KANUNSUZLUK DURUMU ORTADA

AKP MYK'si Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı. MYK sonrası açıklama yapan AKP Sözcüsü Ömer Çelik, "YSK'nın suç duyurusu bulunacak kadar açık bir kanunsuzluk durumunun ortaya çıktığını gösteriyor" dedi. "Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız MYK'de birimlere talimatını vermiştir. Hangi birim İstanbul seçimleriyle ilgili olarak ne yapacağının talimatını almıştır ve çalışmaya başlamıştır" diyen Çelik İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun açıklamalarını hedefine koydu. Çelik, "Muhalefet saygılı bir tutum ortaya koyacağı yerde şimdi geliyorlar karar açıklanır açıklanmaz Türkiye'yi yabancılara şikayet etmeye başlıyorlar" ifadelerini kullandı.

CHP SÖZCÜSÜ: MİLLET İRADESİNE DARBE YAPILMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ

CHP MYK toplantısının ardından açıklama yapan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Bu kararı verenler kul hakkı yemiş olmanın vicdanını ömür boyu taşıyacaklar. Demokrasinin tabutuna çivi çakan bu kararı yarın parti toplantımızda konuşacağız. Millet iradesine darbe yapanlara izin vermeyeceğiz” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında yarın saat 10.00'da CHP Parti Meclisi üyeleri ve tüm milletvekilleri ile toplantı yapılacak. Toplantıya Ekrem İmamoğlu da katılacak. 

İYİ PARTİ: BU DARBEYE SESSİZ KALMAYACAĞIZ

YSK’nin tartışmalı İstanbul kararının ardından Başkanlık Divanı’nı toplayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener de toplantı sonrası söz konusu karara ilişkin açıklamada bulundu. YSK'nin kararını darbe olarak niteleyen Akşener, "Demokrasimize vurulan bu darbe karşısında sessiz kalmayacağız. İyi Parti Kurulları ve ittifakımızla yapacağımız istişarelerin ardından atacağımız adımları kamuoyuyla paylaşacağız" dedi.

MHP: MAZBATA TARTIŞMASI ORTADAN KALKACAKTIR

MHP Başkanlık Divanı, seçiminin yenilenme kararını değerlendirmek üzere toplandı. Toplantının ardından yapılan açıklamada, “MHP; Yüksek Seçim Kurulu’nun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine ilişkin kararını saygı ile karşılamaktadır. Ülkemizin yararına olduğunu düşündüğümüz bu kararın ter türlü tartışmaya son vermesi memnuniyet vericidir” denildi.

TKP, 23 HAZİRAN'DA ADAY GÖSTERMEYECEĞİNİ AÇIKLADI

Türkiye Komünist Partisi (TKP) yaptığı açıklamada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Zehra Güner Karaoğlu'nun 23 Haziran’da yapılacağı duyurulan seçimde aday olmayacağını duyurdu.

Açıklamada "Doğru tavır, bu hukuksuzluğun boykotla yanıtlanmasıdır. Halkımızı bu tutuma destek vermeye çağırıyoruz. Etkisiz bir boykot girişiminin siyasi iktidarın ekmeğine yağ süreceğini bildiğimiz için, gelişmeleri takip edecek ve nihai kararımızı buna göre vereceğiz. Her durumda TKP bu girişime karşı kararlı bir duruş sergileyecektir. Partimizin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Zehra Güner Karaoğlu, 23 Haziran’da yapılacağı duyurulan oylamada hiçbir biçimde aday olmayacaktır" denildi.

İMAMOĞLU MAZBATAYI İADE EDECEK

YSK'nin bu kararına göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun mazbatasını iade edecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Başkanlığı için bir oylama yapılacak.

BU KARARA İTİRAZ EDİLEMEYECEK

YSK'nın kararı nihai karar olduğu için, karara itiraz yolu açık değil.

YENİLENEN SEÇİMDE NELER TEKRAR EDİLECEK? 

Karara göre, yeniden yapılması gereken seçimler, bu seçimin tekrarı ve seçimin devamı niteliğinde olduğu için sadece oy verme işlemleri tekrarlanacak.

YENİLENEN SEÇİMDE ADAY LİSTESİ DEĞİŞECEK Mİ?

31 Mart 2019'da yapılan seçime katılan siyasi partiler bu seçime de katılabilecek.

Siyasi partiler yeniden aday tespiti yapamayacak ancak ölüm, istifa gibi nedenlerle meydana gelecek boşalmalar ilgili seçim kurullarının belirleyeceği tarihe kadar doldurulabilecek.

Birleşik oy pusulalarının basımında 31 Mart 2019'da yapılan seçim için uygulanan esaslar aynen uygulanacak.

SEÇMEN LİSTELERİ GÜNCELLENECEK Mİ?

31 Mart 2019'da yapılan seçimler için güncelleştirilmiş ve kesinleşmiş sandık seçmen listeleri yeni bir güncelleştirme yapılmaksızın bu seçimlerde de kullanılacak.

Bu seçimlerle ilgili seçim takvimi, seçimi yönetecek olan ilçe seçim kurullarınca hazırlanarak uygulanacak.

YSK ÇEVRESİNE BARİYER

İstanbul seçimine yapılan itirazların görüşüldüğü sıralarda Yüksek Seçim Kurulu (YSK) önünde güvenlik önlemleri artırılmıştı. Saat 16.30 sıralarında çok sayıda takviye polis, YSK binası çevresine geldi. Polisler, çevrede güvenlik önlemi aldı. Ayrıca kamyonlar ile getirilen bariyerler, YSK binası ile Atatürk Bulvarı arasında kalan parka indirildi.

YSK 14.30'DA TOPLANDI

YSK, bugün AKP ile MHP’nin itirazlarını karara bağlamak üzere 14.30'da toplandı. 

KHK İTİRAZINA İKİNCİ RET

YSK, toplantıda ilk olarak AKP'nin KHK'lilerin oy kullanmasıyla ilgili ikinci itirazını da reddettiğini açıkladı.

AKP’NİN İTİRAZLARI NELER?

AKP’nin “tam kanunsuzluk” itirazı “Kısıtlı seçmen” iddialarına ve “Sandık kurullarının teşkili”ne dayanıyordu.

CHP, cumartesi günü YSK’nin kısıtlı seçmenlere dair araştırmasını tamamladığını ve kısıtlı seçmen sayısının AKP’nin iddia ettiği üzere 41 bin 132 değil 776 olduğunu açıklamıştı.

Sandık kurullarının teşkili konusunda ise 19 bin 623 sandık başkanı ve üyesinin kamu görevlisi olmayanlardan oluşturulduğu iddia edildi.

Dün İstanbul seçimlerine ilişkin yürütülen "usulsüzlük" soruşturmasında 43 sandık kurulu başkan ve üyesi "FETÖ'yle irtibatlı olmakla" suçlandı. Suçlamaya gerekçe olarak şahıslardan 2'sinin "ByLock kullanması", 41'inin ise "Bank Asya'ya para yatırması" gösterildi.

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu'dan YSK'ye İstanbul çağrısı: Süreci sonlandırması gerekir

SONRAKİ HABER

HDP milletvekilleri Leyla Güven için Mecliste oturma eylemi başlattı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...