Gazeteci Cansu Pişkin’e 10 ay hapis cezası
Evrensel Gazetesi Eski Muhabiri Cansu Pişkin’e “Boğaziçililere Özel Savcı” başlıklı haber nedeniyle 10 ay hapis cezası verildi.
Fotoğraf: Evrensel
Evrensel Gazetesi Eski Muhabiri ve Gazeteci Cansu Pişkin’in “Terörle mücadelede görev alan kamu görevlisini hedef göstermek” gerekçesiyle yargılandığı davada karar duruşması görüldü. Mahkeme heyeti, 10 ay hapis cezası verilmesini hükmederek, hükmün açıklanması geri bıraktı.
Cansu Pişkin’in “Boğaziçililere Özel Savcı” başlıklı haberinde “Kamu görevlisini terör örgütlerine hedef gösterdiği” gerekçesiyle yargılandığı davanın 3. duruşması İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmayı gazeteci ve akademisyenlerin yanı sıra Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) ve Article 19’den temsilciler takip etti.
Duruşmada Pişkin ve avukatları Levent Pişkin, Mustafa Söğütlü, Gülşah Kaya ve Devrim Avcı hazır bulundu.
"GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR"
Esas hakkında mütalaaya karşı önceki beyanlarını tekrar ettiğini söyleyen Cansu Pişkin, "Suç işleme gayesiyle hareket etmedim. Kamuoyunu bilgilendirmek için haber yaptım. Gazetecilik suç değildir" dedi.
"DERHAL BERAAT KARARI VERİLMESİNİ İSTİYORUZ"
Esas hakkında mütalaaya karşı savunma yapan Avukat Levent Pişkin şunları söyledi: "Önceki savunmamızı tekrar ederiz. Suçun unsurları gerçekleşmemiştir. Derhal beraat kararı verilmesi gerekirken verilmemiştir. Hakîm ve savcılar kamu görevlisi değildir. Kamu görevlisinden kasıt terör ile mücadele eden kolluk güçleri- güvenlik güçleri olduğu acıktır. Atılı suçun manevi unsuru kasıt varlığına bağlıdır. Hedef gösterme kastıyla hareket edilmesi gerekir. Sanıkta özel kasıt olmadığı gibi genel kasıttan da söz edilemez. AİHM Sürek Türkiye kararında ifade ve düşünce özgürlüğünü ihlaline karar vermiştir. Haberde adı geçen Cumhuriyet savcısı Ergün Güçlü popüler bir savcıdır. Toplumu ilgilendiren birçok olayda soruşturma savcılığı yapmıştır. Adının Takvim gibi birçok gazetede geçtiğinde herhangi bir işlem yapılmamıştır, adı Evrensel gazetesinde geçince işlem yapılmıştır. Bu da hukuka olan güveni sarsmıştır."
Daha sonra söz alan Avukat Mustafa Söğütlü, davaya konu olan soruşturmayla ilgili daha önce kovuşturmaya yer olmadığına dair bir karar verildiğini yeniden hatırlatarak, aynı suçtan dolayı yeniden yargılama yapılamayacağını ve davanın düşmesi gerektiğini yineledi.
Tekrar söz alan Avukat Levent Pişkin, Türkiye’nin 3 Mayıs’ta yayımlanan RSF Basın Özgürlüğü sıralamasında 180 ülke arasında 157. olduğuna dikkat çekti ve mahkemeye ülkenin gazeteci hapishanesine dönmemesi için taşıdığı sorumluluğu hatırlattı.
Savunmalardan sonra mahkeme heyeti Pişkin’in "Boğaziçililere Özel Savcı” başlıklı haberinde “kamu görevlisini terör örgütlerine hedef gösterdiği” gerekçesiyle 10 ay hapis cezası verilmesini hükmetti, hükmün açıklanması geri bırakıldı.
Davaya konu haber, barış talep eden Boğaziçili öğrencilerin tutuklanmasını konu alıyordu. Afrin operasyonu nedeniyle Boğaziçi Üniversitesinde 19 Mart’ta bir grup öğrenci lokum dağıtmış, barış talep ederek buna tepki gösteren öğrenciler de 22 Mart’ta gözaltına alınarak tutuklanmıştı. Soruşturma dosyası, öğrencilerin adliyeye sevk edildikleri gün değiştirilerek Savcı Ergün Güçlü’ye devredilmişti. Davaya konu haberde Güçlü’nün geçmişte hazırladığı bir iddianamede, HDP’yi ‘Terör örgütünün güdümünde siyaset yapan parti’ olarak nitelendirdiği anımsatılmıştı.
İddianamede Savcı Güçlü, “Terörle mücadelede görev alan kişi” olarak tanımlanarak, haberle "Savcının hedef gösterildiği" savunulmuştu. (İstanbul/EVRENSEL)