Tatvan'da HDP'li 9 belediye meclis üyesi görevden uzaklaştırıldı
Tatvan Belediyesi'nde haklarında soruşturma olduğu gerekçesiyle 14 HDP’li belediye meclis üyesinden 9’u görevden uzaklaştırıldı.
Fotoğraf: MA
Tatvan’da belediye meclis çoğunluğunu elinde bulunduran HDP’nin 14 belediye meclis üyesinden 9'u, Valiliğin talebi üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırıldı. Görevden uzaklaştırılan belediye meclis üyelerinden Avukat Diyar Orak, kararın hukukla bağdaşmadığını söyledi.
31 Mart yerel seçimlerinde AKP’nin çok az bir oy fark ile kazandığı Tatvan Belediyesi’nde HDP 14 belediye meclis üyesi, AKP ise 11 belediye meclis üyesi çıkardı. Mecliste çoğunluğun HDP’de olduğu ilçede 20 Mayıs'ta haklarında soruşturma olduğu gerekçesiyle 14 HDP’li belediye meclis üyesinden 9’u görevden uzaklaştırıldı.
"SORUŞTURMA GEREKÇESİYLE UZAKLAŞTIRILDI"
Haklarında soruşturma olduğu gerekçesiyle Serap Çakmak Genç, Diyar Orak, Suat Yetişkin, Ahmet Sağnıç, İsa Taş, Şükrü Aydemir, Nedim Türemiş, Çetin Yılmaz ve Selami Karahan belediye meclis üyeliğinden uzaklaştırıldı. Yaşanan duruma ilişkin görüştüğümüz HDP’li Belediye Meclis Üyesi Avukat Diyar Orak yaşanan süreci anlattı. Orak, "Güvenlik Büro amirliği tarafından telefon ile arandık ve bizi karakola tebliğ yapmak üzere davet ettiler. Güvenlik Büro amirliğinin bize tebliğ ettiği karar İçişleri Bakanlığı tarafından verilen bir karar. 17 Nisan tarihinde valilik tarafından hakkımızda soruşturma olduğu gerekçesi ile görevden uzaklaştırılmamıza dair işlenmiş. Bakanlık kendisine gelen bu talebi uygun bularak olur kararı vermiş. Kararın yasal dayanağı ise 5393 sayılı belediye kanunun 47. Maddesi olarak belirtilmiş" dedi.
"KARAR HUKUKLA BAĞDAŞMIYOR"
Mevcut maddenin açık bir şekilde görevden uzaklaştırma için başlatılan soruşturmanın göreve ilişkin olması gerektiği şeklinde düzenlendiğini söyleyen Avukat Orak, normalde yürütülen adli bir soruşturmanın varlığının meclis üyelerinin görevden uzaklaştırılması için yeterli olmadığını belirtti. Soruşturmanın meclis üyeliği görevine ilişkin olması gerektiğinin altını çizen Orak, bu hali ile alınan kararın hukukla bağdaşır bir yönünün bulunmadığını ifade etti.
"SORUŞTURMALAR NİSAN AYINDA BAŞLATILDI"
Söz konusu kararın yargı ve yürütmenin ortak çalışması sonucunda ortaya çıktığını belirten Orak, "Çünkü savcılık tarafından başlatılan soruşturmaların tamamı seçimin bitmesine müteakip Nisan ayı içerisinde başlatılmış ve seri bir şekilde ardışık numaralar almışlardır. Bu durum olağan olmamasının yanı sıra tesadüfî de değildir. Böyle bir kararın verilmiş olmasındaki amaç meclisteki durumumuzu azınlığa düşürerek yapılacak olan işlerde rantın ve yolsuzluğun önünü açmaktır" dedi.
"KARARIN İPTALİ İSTENECEK"
Orak son olarak, "Karara karşı avukat arkadaşlarımız ile bir çalışma yapıp en kısa zamanda yargısal yola başvuracağız. İdare Mahkemesinden kararın yürütmesinin durdurulması ile birlikte iptal talep edeceğiz. Başkanlık seçimi zaten oldukça şaibeli geçti. Özellikle dışarıdan getirilen asker, polislere oy kullandırıldı. Yaptığımız itiraz ise organize bir şekilde reddedildi. Hem seçim dönemindeki usulsüzlükler ile hem de bu karar ile Tatvan halkının iradesi bir kez daha yok sayılmış ve gasp edilmiş oldu” dedi.
HDP: HALKIN İRADESİ GASBEDİLMEK İSTENİYOR
HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eş Sözcüsü Selahattin Aslan Tatvan Belediyesinde meclis üyelerinin görevden uzaklaştırılması ve Çaldıran Belediyesinde yaşanan gözaltıları protesto etti.
31 Mart yerel seçimlerinde AKP’nin çok az bir oy farkı ile kazandığı Tatvan Belediyesi’nde HDP’nin 14 belediye meclis üyesi, AKP’nin ise 11 belediye meclis üyesi çıkardığını belirten Aslan; “Mecliste çoğunluğun HDP’de olduğu bu ilçede, skandal niteliğinde bir karar alınarak haklarında soruşturma olduğu gerekçesiyle 14 HDP’li belediye meclis üyesinden 9’u görevden uzaklaştırılmıştır” dedi.
Karara gerekçe olarak; Anayasa’nın 17’inci maddesinin 4’üncü fıkrası ile 5393 Sayılı Belediye Kanununun 47’nci maddesinin gösterildiğini vurgulayan Aslan şunları söyledi; “Bu maddelerde ifade edilen gerekçelerin konu ile alakalı olmadığını söylemek için hukukçu olmaya gerek yoktur. Söz konusu karar yazısı incelendiğinde, Belediye Meclis Üyemiz Diyar Orak’ın 2017 tarihli bir dava dosyası bulunduğu, buna karşın diğer 8 belediye meclis üyemizin tamamına 2019 tarihli yeni davalar açıldığı anlaşılmaktadır. Hiçbiri hakkında alınmış bir mahkeme kararı yoktur. Bu büyük bir hukuksuzluk ve siyasi ahlaksızlıktır.”
Öte yandan Van’ın Çaldıran ilçesinde, 31 Mart seçimlerini yüzde 53 oyla HDP’nin kazandığı, 25 üyeden oluşan belediye meclisinde de çoğunluğu elde ettiğini hatırlatan aslan; “YSK’nin seçim sonrası aldığı KHK’li seçilmişler kararı neticesinde HDP’nin kazandığı belediye başkanlığı gasp edilerek AKP’ye verilmiştir. Son olarak da 21 Mayıs 2019’da seçilmiş belediye başkanı Leyla Atsak ve Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hülya Darak'ın da aralarında olduğu çok sayıda partilimiz gözaltına alınmıştır” dedi.
Yaşananları hukuksuzluk, hak gaspı ve HDP’ye tahammülsüzlük olarak değerlendiren Aslan şu ifadeleri kullandı; “İstanbul seçimlerine giderken HDP’nin kaybettirme stratejisini hazmedemeyen iktidar bloku, belediyelerimize yönelik saldırgan tutumunu sürdürmektedir. Tatvan ve Çaldıran’da yaşanan irade gaspı, hukuksuzluklar ve yönelimler iktidarın kayyım zihniyetinin ve rejiminin devamıdır. Bu irade gaspına karşı ortak tutum almak, iktidarın kötücül hegemonik aklına rıza göstermeyen herkesin görev ve sorumluluğudur.” (HABER MERKEZİ)