22 Mayıs 2019 10:13

Cargill işçileri: Kazandığımızda diğer işçiler de kazanmış olacak

Tekgıda-İş'te örgütlendikleri için işten atılan 14 Cargill işçisinin direnişi 400. gününde. Evrensel'e konuşan işçiler, mücadele etmekte kararlı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Bursa Orhangazi’de nişasta bazlı şeker ve hayvan yemi üretimi yapan Amerika’nın gıda devi Cargill’de Tekgıda-İş Sendikasında örgütlendikleri için işten atılan 14 Cargill işçisinin direnişi 400. gününde. Evrensel'e konuşan direnişteki işçilerden Abdullah Saraç, "Biz bu direnişi kazandığımız, fabrikaya iş başı yaptığımızda Türkiye’deki tüm işçiler, 'Cargill işçisi direndi, hakkı olanı aldı, kazandı, çok iyi koşullarda çalışıyorlar. Onlar yaptıysa biz de yaparız’ diyecek. Yani kazandığımızda sadece biz değil Türkiye’deki işçiler de büyük bir şey bir kazanmış olacak” dedi.

Direnişin başlarında, "Acaba ne olacak, ne bitecek?" diyerek günlere takıldıklarını ancak artık yalnızca sonuca odaklandıklarını ifade eden Saraç şöyle konuştu: "Direnişimiz devam ediyor. Haziran’ın 12’sinde mahkememiz var, oraya odaklanmış durumdayız. Dirayetliyiz, sabırlıyız. Karamsarlık yok. Herkes kazanacağız modunda. Bu yola çıktığımızda bu kadar gündemde olacağımızı hiç düşünmüyordum. Biz sadece kendi kabuğumuzda direnişimizi yapacağız diye düşünüyorduk. İşler hiç öyle olmadı. Türkiye’nin gündemine oturduk. Çoğu yerde emekçi arkadaşlar olsun, dernekler, kuruluşlar olsun her yerde bizden bahsediyorlar."

"ASLINDA BİZ İŞVERENLERDEN ÇOK DAHA GÜÇLÜYÜZ"

Hükümetin patronlardan yana tutumunu eleştiren Saraç, "Hükümetin işveren yandaşı olduğu bilinen bir şey, bizim yanımızda durmuyor. Bu direniş hepimize emekçilerin yanında ancak emekçilerin olduğunu öğretti. Sen hakkın olanı istediğinde, doğru bir şey yaptığında herkesin yanında olduğunu gördük. Biz fabrikada çalıştığımızda işçiliğin ne olduğunu bilmiyor muşuz? Standart bir işçiymişiz. Ama şu anda hiçbir arkadaşımız o durumda değil. Herkes işçilerin ne kadar güçlü olduğunu fark etti. Ama tabi bunu fabrikada çalışan sendikalı, sendikasız arkadaşlarımıza aktarmak biraz sıkıntı. Çünkü onlar da bizim fabrikada çalıştığımız dönemdeki halimizdeler. Biz de fabrikada çalıştığımızda sabah 8.00’da fabrikamıza gider 16.00’da çıkardık. 4’ten sonra da hayatın getirdiği rutin şeyleri yapardık ama şu an artık öyle değil. Şimdi artık işçinin ne kadar güçlü olduğunu, haklarının ne olduğunu biliyoruz. Aslında biz işverenlerden çok daha güçlüyüz. Ama işte biz birliğimizi bir türlü sağlayamıyoruz. Biz direnişteki işçiler olarak büyük bir birlik içerisindeyiz ama Cargill fabrikasının içerisinde birliği sağlayamadık." diye konuştu.

"DİĞER İŞÇİLER, 'ONLAR YAPTIYSA BİZ DE YAPARIZ' DİYECEK"

Cargill işçilerinin elde edeceği kazanımın tüm Türkiye işçi sınıfının kazanımı olduğuna vurgu yapan Saraç, "Biz bunu kazandığımız da, fabrikaya iş başı yaptığımızda Türkiye’deki tüm işçiler, ‘Cargill işçisi direndi, hakkı olanı aldı, kazandı, çok iyi koşullarda çalışıyorlar. Onlar yaptıysa biz de yaparız’ diyecek. Bu Türkiye’de işçi sınıfı için çok büyük bir örnek olacak. Bunun örnekleri, Nestle’de, Cola fabrikasında var. Cargill’de işçilerin önündeki bir örnek olacak. Aslında sırtımıza bir yerde yük ve sorumluluk biniyor. Biz bunu kazanacağımızı biliyoruz. Kazandığımızda da sadece biz değil Türkiye’deki işçiler de büyük bir şey bir kazanmış olacak."

ÖNCEKİ HABER

"Futbolda şike davası"nı onayan Mesut Kundakçı'ya hapis cezası

SONRAKİ HABER

AYM'ye bireysel başvurularda adil yargılanma ihlali birinci sırada

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa