Küresel İklim Boykotu: 125 ülke, 1600 merkez, 2 milyona yakın katılımcı
Dünya genelinde 125 ülke ve 1600 merkezde gerçekleşen "İklim boykotu" eylemlerine 2 milyona yakın kişi katıldı.
Fotoğraf: Evrensel
Dünya genelinde yüz binlerce öğrenci, hükümetlerin iklim politikalarını gözden geçirmeleri talebiyle okul boykotu yaptı.
CNN’in haberine göre 125 ülke ve 1600 merkeze yayılan eylemlere katılanların sayısının, Mart ayında 1.6 milyon katılımcıyla gerçekleşen ilk “Küresel İklim Boykotu”nu geçmesi bekleniyordu.
16 yaşındaki İsveçli Greta Thunberg’in protestosundan ilham alarak başlayan “İklim boykotu” hareketinin son ayağı Cuma günü Yeni Zelanda ve Avustralya’da başladı. Dünya genelinde Türkiye’den ABD’ye, Nepal’den Nijerya’ya, Almanya’dan İngiltere’ye pek çok ülkede eylemler gerçekleştirildi.
Üçüncü küresel iklim boykotunun 20 Eylül 2019'da düzenlenmesine karar verildi.
TÜRKİYE
Türkiye'de Bianet'in haberine göre Samsun, Adıyaman, Muğla, Malatya, İstanbul, Ankara, Antalya, Balıkesir, Edirne, Lüleburgaz ve İzmir'de çocuklar okula gitmek yerine, yaşanabilir bir gelecek talebiyle iklim boykotu düzenledi.
BÜYÜK BRİTANYA
Britanya adası boyunca 120 iklim boykotunun yapıldığı belirtildi. Birleşik Krallık Öğrenci İklim Ağı’ndan Jake Woodier, Britanya’nın en güneybatısındaki Cornwall’dan en kuzeyindeki İskoçya’ya 120 boykot gerçekleştirildiğini belirtti. Aktivistler, İngiltere’de eylemlere güçlü katılım gösterilmesine rağmen hükümetin gerekli adımları atmakta yavaş davrandığını söyledi.
BELÇİKA
Belçika'nın başkenti Brüksel'de öğrencilerle çeşitli sendika ve derneklerin birlikte organize ettiği “Gelecek için küresel grev” temalı protesto kapsamında binlerce kişi, Brüksel Merkez Tren İstasyonu önünde toplandı. AA'nın verdiği bilgiye göre protestocular, ana yolları kullanarak birkaç kilometre uzaklıktaki Tour Taxis fuar alanına kadar yürüdü. Çevre ile ilgili sloganlar atan ve renkli afişler taşıyan protestocular, AP seçimleri ile Belçika federal seçimlerinde küresel ısınma ve iklim değişikliğiyle mücadeleye yönelik politikalara öncelik verilmesini talep etti.
Brüksel'de son dönemde her hafta çeşitli iklim protestoları düzenliyor.
ALMANYA
Almanya'da da iklim değişikliği ve çevre kirliliğini protesto eden eylemler başladığından bu yana her cuma günü Stuttgart merkezinde miting ve yürüyüş gerçekleşiyor. Eylemi örgütleyenler en başında itibaren, “İsteyen istediği talebi yazıp pankart/dövüz getirebilir ancak parti vb. örgütlerin bayrakları ile gelmesini istemiyoruz” dedi.
Avrupa Parlamentosu seçimlerine iki gün kala bir kez enternasyonal çapta "okul boykotu" çağrısı yapıldı. Stuttgart şehir merkezinde 24 Mayıs'ta saat 11.00'de başlayan mitinge beş binden fazla öğrenci ve veli katıldı.
Stuttgart tren istasyonu önüne gelindiğinde on yılı aşkın bir süredir mücadele eden yaşam alanı savunucuları on metre uzunluğunda bir pankart açarak gençlerin alkışını aldı. DİDF gençliği Almanca çıkarmış olduğu Junge Stimme özel sayısının yaygın bir şekilde dağıtımı yaptı. İklim protestosunda 26. haftasını geride bırakan öğrenciler, eylemlerinin devam edeceği mesajını verdi.
NORVEÇ
Norveç’te de gençler okullara gitmedi, sokağa çıktı. Ülke genelinde yapılan eylemlere 10 binin üzerinde öğrenci katıldı. Öğrenciler eylemlerinde tüm yetişkinlerin, tüm politikacıların iklim krizini ciddiye almasını istedi, “Azgelişmiş ülkelere iklim finansmanı için yıllık 65 milyar kron”, “Norveç artıklarından 2030 yılına kadar yüzde 65 kesinti” yapılması taleplerini dile getirdi ve “Daha fazla petrol ruhsatına hayır” diyerek petrol endüstrisine daha fazla üretim lisansı verilmemesini, bunun yerine Norveç’te iklime zararlı olmayan işler yaratılmasını istedi.
Öğrencilerin eyleminden sonra “Extinction Rebellion Norge” (Yok oluş İsyanı Norveç) taraftarı 10 kişi kendilerini Norges Bank önünde zincirleyerek protesto eyleminde bulundu. Eylemciler yanlarında “Petrol parası-geleceğe ihanettir” ve “Diğer ulusları boğuyoruz” pankartları taşıdılar.
İki ay önce de Norveç genelinde öğrencilerin iklim eylemi yapılmış ve bu eylemlere 40 bin öğrenci katılmıştı. (DIŞ HABERLER)