Koç'un, işçilerin haklarına göz diktiği TÜPRAŞ yine en büyük sanayi kuruluşu
TÜPRAŞ bir kez daha Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşu olarak gösterildi. İşçilerse tıkanan toplusözleşme nedeniyle Yüksek Hakem Kuruluna gitti.
Fotoğraf: Evrensel
Turan KARA
İzmir
TÜPRAŞ’ta TİS görüşmelerinde 3 yıllık sözleşme, vardiya sisteminde değişiklik ve mazeret izinlerinin azaltılması dayatmalarında bulunan Koç Holding Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde, TÜPRAŞ’la birinci sırada yer aldı.
İstanbul Sanayi Odasının açıkladığı Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşu listesinde Koç Holding 4 şirketiyle ilk 10’da yer aldı. 79 milyar 42 milyon 478 binlik üretimden satışla (net) TÜPRAŞ ilk sırada yer alırken, Ford 2’nci, TOFAŞ 4’üncü, Arçelik 6’ncı, Aygaz 18’inci, Türk Traktör 48’inci, Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi 49’uncu, Koç Metalürji 75’inci sırada yer aldı. Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi’nin 87’inci sıradan 49’a çıkması dikkat çekti. Koç’un dayatmalarından vazgeçmemesi üzerine Petrol-İş üyesi TÜPRAŞ işçilerinin TİS süreci ise Yüksek Hakem Kuruluna gitti.
YASA GEREĞİ YHK’YE BAŞVURU YAPILDI
TÜPRAŞ’ta işçilerle Koç Holding arasında sürdürülen ve Koç Holdingin 3 yıllık sözleşme, vardiya sisteminde değişiklik ve mazeret izinlerinin azaltılması dayatmalarıyla tıkanan toplusözleşme görüşmeleri Koç Holding ve KİPLAS’ın istediği gibi Yüksek Hakem Kuruluna (YHK) gitti. Petrol-İş Genel Merkezi yasa gereği pazartesi günü sözleşmeyi YHK’ye iletti. Bu süreçte, genel merkezin aldığı ve üç rafinerinin bağlı olduğu Batman, Kırıkkale ve İzmit şubelerine ilettiği karar ile TÜPRAŞ’ta eylemler durdu. Aliağa’daki TÜPRAŞ işçileri eylemsizlik kararının doğru olmadığını ancak çoğunluk kararı olduğu için yapıldığını söylüyor.
Yaklaşık bir aydır her gün kapının önünde toplanan, işyerini terk etmeyen, kortej halde yürüyüş yapan, yemeğe bile topluca slogan atarak gidip gelen işçiler günlük rutine dönmüş durumda.
Şu an TÜPRAŞ rafinerisi, çalışması gerektiği gibi çalışmaya başladı. Böyle olmasına rağmen kimse ipin ucunu bırakmış değil. Herkes “3-5 gün sonra düğün bayram mı olacak, fırtına mı kopacak” diyerek bir teyakkuz halini sürdürse de bununla birlikte bir sessizlik de hakim.
Öte yandan Koç Holdingin işçiler üzerindeki baskısı da sürüyor. Son eylemden sonra kara dolumundan 6 işçiye ihtar yazıldı, savunması istendi.
TÜPRAŞ işçileri, “Hep beraber aldığımız ve uyguladığımız karar sonrasında 6 arkadaşa ihtar verilmiş ve savunma alınmış. Bana kalırsa orada 1100 işçiyiz hepimiz aynı şeyi yazıp vermeliydik. Burada iyi organize olabilirsek çalışmayı bize zindan eden yöneticilere hayatı çekilmez kılabiliriz. Ne yapabiliriz mesela? Biz burada aynı zamanda gönüllü çalışıyoruz. Müdürlerin görmediği, bilmediği, umursamadığı, zaman alacak işleri bir çırpıda yapıyoruz. Bu tarzda çalışmaz da her şeyi prosedür ve protokol yığını haline getirebiliriz. İş izinlerinde veya sorumluluk alanlarında gece 3-4 imza isteyebilir, burada çalışmanın ne demek olduğunu onlara gösterebiliriz. Gece kalkıp ona imza atmadan o iş yapılmaz. Onlar gündelik hayatlarında neler yapıyorsa, ne kadar rahatlarsa biz burada aynı zamanda gönüllü çalıştığımız için mazeret izinleri konusuna takmışlar. Ne şartlarda çalıştığımızı bilmiyorlar. Hepimiz yanımızda ilaçlarla dolaşıyoruz bu yaşta, stres altındayız 24 saat. Her şeye para olarak bakıyorlar, ama zaten TÜPRAŞ herkesten çok ve her sene daha fazla kazanıyor” diyor.