Avukatın etek boyunu "etiğe aykırı" bulan hakim görevden uzaklaştırıldı
İstanbul Anadolu Adliyesinde avukatın eteğine kısa diyerek fotoğrafını çekip baroya göndermek isteyen hakim Mehmet Yoylu görevden uzaklaştırıldı.
İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi’nde görülen tutanağı
İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi Hakimi Mehmet Yoylu, duruşmada bulunan Avukat Tuğçe Çetin'in eteğini "Kısa" olduğu gerekçesiyle "etiğe aykırı" buldu ve etek boyunu ölçtürmeye çalıştı. Avukatın fotoğrafını çekip baroya göndermek isteyen hakime tepkiler yağdı. Hakim Mehmet Yoylu hakkında soruşturma başlatan Hakimler ve Savcılar Kurulu, Yoylu'yu tedbiren görevden uzaklaştırdı.
İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi’nde görülen bir duruşmada hâkim Mehmet Yoylu, duruşmada bulunan Avukat Tuğçe Çetin'in etek boyunu kısa buldu ve fotoğrafını çekip baroya göndermek istedi. Davacı vekilinin kıyafetinin ‘etiğe’ aykırı olduğunu savunan hakimin talebiyle, duruşma tutanağına, “Davacı vekilinin eteğinin diz üstünden yaklaşık 15 santim yukarıda olduğu, bu hâli ile avukatlık mevzuatına aykırı olduğu giyim kuşam etik kurallarına aykırı olduğu görüldü” yazıldı.
Dinleyici sıralarında bulunan avukatlara davacı vekilinin etek boyu hakkında avukatlık hukuku mevzuatına uygun olup olmadığı soruldu.
Görüş bildiren avukatlar “Davacı vekilinin etek boyu avukatlık hukuka ve örfüne uygundur” dedi. Davalı vekili de “Bence de özgürlük alanı ile ilgilidir, müdahale edilmemesi gerekir” dedi.
Buna rağmen davacı avukatın etek boyunun çok kısa olduğu ve bir yanlış anlamaya vesile olmaması için hakimin ‘kısa’ değerlendirmesiyle huzurda bulunan avukatların ‘kısa’ değerlendirmesinin aynı olmayacağı nazara alınarak cep telefonu ile baro başkanlığına bildirilmesi için etek boyunun (fotoğrafının) cep telefonu ile çekilmesi istendi. Davacı vekili “Ben tek boyumun çekilmesini istemiyorum” dedi.
AVUKATLAR TACİZİ PROTESTO ETTİ
Kadınların yoğunlukta olduğu çok sayıda avukat, Anadolu 2. İş Mahkemesi'nin önüne giderek, duruma tepki gösterdi. Yaşananlara “Adliyede taciz var” ve “Mehmet Yoylu görevden alınsın” sloganları ile tepki gösterildi.
Verdiği kararın ardından bir süre sonra tekrar duruşma salonuna gelen Anadolu 2. İş Mahkemesi hakimi Mehmet Yoylu’nun top sakalını kesip, gömlek giymesi dikkat çekti.
ÇHD: GÖREVDEN ALINANA KADAR PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi de konuya dair sosyal medya hesabından “Anadolu 2. İş Mahkemesi hakimi Mehmet Yoylu top sakalını kesip, gömlek giyerek ‘meslek etiklerine’ uygun kılıkta geri döndü. Kadın avukatlardan özür dilemesi istenen hakim özür dilemeyeceğini söyleyerek duruşma salonunu yeniden terk etti" paylaşımı yaptı.
29 Mayıs 2019
"İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ile birlikte duruşma salonunda bulunan avukatları polis çağırarak salondan dışarı çıkartmakla tehdit eden hakim Yoylu salonu kendisi terk etmek zorunda kaldı.
"Sakal kesip, gömlek giyip, kravat takarak tacizci kimliğini temize çıkarma numarası bu kez tutmadı, tutmayacak!
"Hakim Mehmet Yoylu’nun iki günlük rapor aldığı ve adliyeden ayrılmak üzere olduğunu öğrendik. Tacizci hakim görevden alınana kadar, önce kadın meslektaşlarımıza sonra mesleğimize yapılan bu saygısızlığın peşini bırakmayacağız" dedi.
HSK, HAKİM YOYLU'YU TEDBİREN GÖREVDEN UZAKLAŞTIRDI
Hakimler ve Savcılar Kurulu, İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi Hakimi Mehmet Yoylu'yu tedbiren görevden uzaklaştırdı.
Avukat Hakları Merkezi ve Baro Yönetim Kurulu da sürece müdahil oldu.
Hakim M.Y’nin 2011 yılında, Balıkesir Adliyesi’nde bir avukatı tekme tokat dövdüğü de ortaya çıktı.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Yoylu hakkında soruşturma başlatıldığını duyurdu. Gül, "Bugün İstanbul Anadolu Adliyesi'nde avukat meslektaşımızın kıyafet tercihi nedeniyle maruz kaldığı çok tatsız, talihsiz ve hukuksuz olayla ilgili olarak Hakimler ve Savcılar Kurulu soruşturma başlattı" dedi.
BARO BAŞKANI DURAKOĞLU: YAŞANAN REZİLLİK
Evrensel'e konuşan İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu, olaya tepki göstererek durumu “rezillik” olarak tarif etti. Durakoğlu “Bunun adı rezilliktir bir meslektaşımızı aşağılama girişimidir ve bunu avukatın giydiği kıyafet üzerinden yapıyor. Böyle bir fail için; ‘Oturduğu kürsünün yüksekliğinden aldığı yetkinin kötüye kullanılması’ndan başka bir şey ifade edemiyorum. Bu adamın kafasındaki kadın kavramının da mutlaka sorgulanması gerektiğini düşünüyorum. Biz bu adamı tanıyoruz. Geçmişte de avukat yumruklayan bir adamdır. Dolayısıyla İstanbul’a tayin ile ‘cezalandırılmıştır’ güya. Bu yer değiştirme cezasının(!) arkasından kim vardır? Dolayısıyla bu rezilliği yaparken, bunu da tutanağa yansıtıyor olabilmesinin kaynağı nedir, bunları merak ediyoruz” dedi.
"TÜM YARGI DÜNYASI TEPKİ GÖSTERMELİ"
Durakoğlu, “Sonuç olarak en kısa zamanda bu adamın adliye sınırları içerisinden çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz. Biz yönetim kurulu olarak buna ilişkin bir kurul oluşturduk sonuna kadar bu durumu takip edeceğiz. Sadece uzaklaştırılması ile yetinmeyerek cezai işlemlerin uygulanması için de her türlü şeyi yapacağız. Bütün şikayetlerimiz şu anda yapılmış vaziyettedir. En kısa sürede sonuçlarını bekliyoruz. Sadece bir avukatın aşağılanmasına avukatların tepki göstermesi değil, tüm yargı dünyasının tepkisini bekliyoruz" dedi.
TACİZ SKANDALI MECLİS GÜNDEMİNDE
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, taciz skandalını Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e sordu.
İlgezdi önergede "Tutanaktaki ifadeye göre mahkeme hâkimi, 'etek boyunun çok kısa olduğu ve bir yanlış anlamaya vesile olmaması için' ifadesini kullandığı görülmektedir. Etek boyunun kısa olması nasıl bir yanlış anlamaya yol açmaktadır? Mahkeme başkanının etek boyu üzerinden dile getirdiği 'yanlış anlamaya yol açma' iradesi, kadın cinayetlerinde ve cinsel saldırı davalarında bir indirim sebebi midir?" sorularını yöneltti.
DİH: DERHAL SORUŞTURMA BAŞLATILMALI
Demokrasi İçin Hukukçular grubu da "İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesinin hakiminin, duruşmada kadın avukatın etek boyunu ölçmeye çalışan hadsizliği protesto ediliyor. Bu sadece hadsizlik değil tacizdir. HSYK bu hakim hk derhal soruşturma başlatmalı ve görevden alınmalıdır" dedi.
29 Mayıs 2019
TBB: TAKİP EDECEĞİZ
Türkiye Barolar Bilriği de konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Mahkemenin hakimi, bir kadın avukatın kıyafetine karışmıştır. Yetkisini kötüye kullanmıştır. Mahkemesini küçük düşürmüştür. Aynı zamanda meslektaşımızı bu şekilde baskı altına almış ve taciz etmiştir. Yargılama yaptığı işi bırakıp, meslektaşımızı kılığı kıyafeti yüzünden yargılamaya kalkışmıştır. Hatta fotoğrafını çekmeye teşebbüs etmiştir.
Bu hakim daha önce Balıkesir’de bir meslektaşımıza kürsüden hakaret edip onu darp etmiş olan bir kişidir. Sorunludur. Bugün yaşanan olay bu kişinin hakimlik görevine o olaydan sonra devam ettirilmiş olmasının sonucudur.
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu tarafından derhal HSK ile görüşülmüştür. HSK, hakim hakkında şu an itibariyle soruşturma açmıştır. Meslektaşımıza geçmiş olsun diliyoruz. Kuşkusuz bu olayı sonuna kadar takip edeceğiz."
İZMİR BAROSU: ERİL YARGININ TEMSİLCİLERİNİ REDDEDİYORUZ
İzmir Barosu tarafından yapılan açıklamada, "Bir kadının giyimine, konuşmasına, yeme içmesine, ne zaman, nerede, kiminle gezeceğine karışmayı kendine rol edinmiş patriarkanın eril yargısını ve bu yargının temsilcilerini reddediyoruz. İstanbul Anadolu 2. İş Mahkemesi’nde duruşma esnasında bir kadın meslektaşımızın giymiş olduğu eteğin boyuna karışan ve hakim ünvanını kullanan kişinin bu eylemi en hafif tabirle terbiyesizliktir. Önündeki dosyalar yerine, duruşma salonunda kadınların giydiği eteğe bakan kişinin etikten bahsetmesi de ironiktir. Toplumda, kadınlara yönelik olarak geliştirilen nefret algısının ve ayrımcılığın yargıdaki tezahürü ile mücadelemizi sürdüreceğiz" denildi.
AVUKAT ÇETİN: AYNI KIYAFETLE HER ZAMAN OLDUĞUMUZ YERDEYİZ
Avukat Tuğçe Çetin, olaydan bir gün sonra yaptığı Twitter paylaşımında "Yine aynı kıyafetle her zaman olduğumuz yerdeyiz." dedi.
May 30, 2019
(HABER MERKEZİ)