31 Mayıs 2019 14:11

Türkiye Ziraat Odaları Birliği: Tarladan markete fiyatlar 4’e katlanıyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği: Fiyatlar çiftçiler lehine oluşturulabilmeli, tüketiciler ise uygun fiyatla ürün alabilmeli.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin (TZOB) gıda fiyatlarına ilişkin son iki haftalık paylaştığı verilere üretici ve market fiyatları arasındaki uçurum devam ediyor. Üretici ve market fiyatları arasındaki farkın yüzde 444’e kadar çıktığına dikkat çeken TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, fiyatların çiftçiler lehine oluşturulabilmesi, tüketicilerin ise uygun fiyatla ürün almalarının sağlanmasının yolunun planlı üretimden geçtiğini dile getirdi. Bayraktar, çiftçilere desteğin artırılması gerektiğini söyledi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ramazan Bayramı öncesi, gıda fiyatlarına ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Bayraktar, 15 Mayıs-29 Mayıs tarihleri arasında geçen 14 günlük süreçte, 5 üründe fiyat değişimi görülmezken, 17 üründe azalma, 14 üründe ise fiyat artışı gerçekleştiğini ifade etti. Kuru fasulye, nohut, kuru incir, fındık ve zeytinyağı fiyatlarında bir değişim olmadığını dile getiren Bayraktar, en fazla fiyat artışının ise Antep fıstığı, kuru üzüm ve sütte gerçekleştiğini söyledi.

HAVALARIN ISINMASI BAZI FİYATLARI DÜŞÜRDÜ

TZOB verilerine göre fiyat düşüşü markette yüzde 44,39 ile en fazla salatalıkta meydana geldi. Salatalıktaki fiyat düşüşünü yüzde 39,43 ile sivri biber, yüzde 36,70 ile domates izledi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 9,10 ile Antep fıstığında oldu. Antep fıstığındaki fiyat artışını yüzde 6,17 ile kuru üzüm, yüzde 5,43 ile süt takip etti. Üretici fiyatlarında ise 14 günlük süreçte 16 üründe fiyat değişimi görülmedi. 9 üründe azalma, 3 üründe ise fiyat artışı meydana geldi. Fiyat düşüşü üreticide yüzde 67,50 ile en fazla salatalıkta görüldü. En fazla fiyat artışı ise yüzde 5,56 ile kuru soğanda meydana geldi. Fiyatlardaki artış ve azalmaları yorumlayan Bayraktar, fiyatı düşen ürünlerin havanın ısınmasıyla hasat edilen miktarın artması sonucu olduğunu belirtirken, fiyatı artan ürünler açısından da tam tersi bir durumun söz konusu olduğunu dile getirdi.

"ÇİFTÇİYE DESTEK ARTMALI"

Bayraktar, üretici ile market arasındaki makasın hâlâ çok açık olduğuna dikkat çekerek ellerindeki verileri paylaştı. Üretici ve market fiyatları arasındaki farkın yüzde 444,36 ile en fazla salatalıkta görüldüğüne dikkat çeken Bayraktar, bu oranın kuru kayısıda yüzde 360,39, kabakta yüzde 316,23, kuru incirde yüzde 299,78, sütte yüzde 279,33 ve yeşil mercimekte yüzde 268,19 olduğunu ifade etti. Bayraktar, tarladan markete olan zincirin kısalması, fiyatların çiftçiler lehine oluşturulabilmesi, tüketicilerin ise uygun fiyatla ürün almalarının sağlanmasının yolunun ekonomik örgütlenmeden ve planlı üretimden geçtiğini dile getirerek çiftçilere desteğin artırılması gerektiğini ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Viyana’da öğrencilerden dev iklim yürüyüşü

SONRAKİ HABER

Kızıl geyikler için iyi haber: İdare mahkemesi ihaleyi durdurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa