Diyarbakır’da bayram alışverişi: Ne alsam diğeri eksik kalıyor
Bayram öncesi Diyarbakır’da alışverişe çıkan vatandaşlara mikrofon uzattık, pazarın durumunu sorduk.
Fotoğraf: Fırat Topal / Evrensel
Fırat TOPAL
Diyarbakır
Diyarbakır’da Ramazan Bayramı’na günler kala yurttaşlarla bayram alışverişini konuştuk. Çarşıya kurulan tezgahlarda hareketlilik görülse de, Diyarbakır’ın her bütçeye uygun alışverişin yapılabildiği Balıkçılarbaşı semtinde konuştuğumuz yurttaşlar, “Feci şekilde kriz var, ekonomi bitmiş, her şey pahalı. Ucuz da olsa alamıyoruz, Ne alsam diğeri eksik kalıyor” diye düşüncelerini dile getirdiler.
‘ESKİ’DEN 50 TL’YE ÜST BAŞ ALINIYORDU’
20 yıllık esnaf olan Muhammed Emin Kaya, işlerin her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirterek, “Bu dönem çok kötü düşünsene bayram ağzı, ben seninle sohbet ediyorum. Kriz var. Kriz yoksa ben niye evimi geçindiremiyorum? Eskiden 50 TL’ye üst baş alınıyordu. Şimdi 100 vatandaş gelip bir pantolon alıp çıkıyor. En kötü dönemdeyiz. Başımızda olanlar ne haldesiniz diye soruyorlar mı? Ekonomi bitmiş. Bu sorun çözümü basit hırsızlık olmazsa çözülür” dedi.
‘NİYE EVİMİ GEÇİNDİREMİYORUM’
Bir başka esnaf Şahin Kılıç, 24 yıldır esnaflık yaptığını belirtiyor. Ülkede ciddi bir krizin olduğunu bu durumun en fazla esnaf ve vatandaşı etkilediğini ifade etti. Kılıç, “Millette alım gücü yok. Vatandaş işsiz, işi olan da bankalar borçlu. Kriz var hem de feci şekilde var. Meyve sebze sezonunda meyve sebze alamıyoruz. Mutfak alışverişi yapamıyoruz. Bu dönem kadar kötü bir dönem görmedim. Üretici desteklense maliyet düşer. İstihdam da oluşur. Dışa bağımlı olmaktan kurtulmadığımız sürece dolarda küçük bir yükseliş bizi böyle etkiler” dedi.
İŞ VAR AMA 4-5 PARÇADAN BİR PARÇAYA DÜŞTÜ
7 yıllık esnaf olan Yusuf Bilal ise işlerin çok iyi olduğunu, ekonomik krizin olmadığı belirterek, “İş var. Her bayramdan daha iyi iş yapıyorum. İş yok diyen yalan söylüyor. Sadece fiyatlar biraz pahalı dolar yüzünden. Yine de işler iyi eskiden vatandaş gelir 4-5 parça alırdı, şimdi bir parça alıyor sadece” dedi.
‘BORÇLA GİYİNİYORUZ’
Alışveriş yaparken konuştuğumuz Murat Sal, alım gücü olmamasına rağmen bayram alışverişini zorunluluk olarak yaptığını söyledi. Sal, “Her şey pahalı bana göre ucuz da olsa alamıyoruz. Asgari ücrete çalışıyorum. 3 çocuğum var. Onları borçla giydiriyorum, yazdıracağım şimdi. Mecburuz bayram sonuçta. Ne yapalım? Kim kriz yok diyorsa cebimdeki parayı ona vereceğim kendisi çıkıp alışveriş yapsın, bakalım ne alabiliyor?” diye sordu.
‘KİRAMI ÖDEYEMEYECEĞİM!’
5 çocuk babası Hüseyin adlı bir yurttaş ise, “Bayram alışverişi zulüm olmuş. Ne alsam diğeri eksik kalıyor. Çocuklarımın hiçbirini tam giydiremeyeceğim mesela birine ayakkabı, birine üst, birine pantolon alacağım. Her şeyin en ucuzunu hesapladım yine de kiramı ödeyemeyeceğim mesela. Kimse çıkıp kriz yok demesin. Onların parası var keyifleri yerinde. Fakir fukaranın halinden ne anlasınlar. Bu ay sözde fakir fukaranın anlamak için oruç tuttuk, demek boşuna tutmuşlar” diye konuştu.