TTB’den açlık grevcilerine ve cezaevlerine uyarılar
TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, grevcileri ve cezaevlerini açlık grevlerinden sonra beslenmede dikkat edilmesi gerekenlere dair uyardı.
TTB Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya | Fotoğraf: MA
TTB Merkez Konseyi Üyesi Halis Yerlikaya, açlık grevi sonrası hastaneye getirilmesi gereken tutukluların getirilmediğini vurgulayarak, hem tutukluları hem de cezaevlerini beslenme için TTB algoritmalarına uymaları konusunda uyardı.
PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven’in öncülüğünde başlatılan ve 3 bine yakın tutuklunun katılımıyla cezaevlerine ve ülke dışına yayılan açlık grevi eylemleri, 8 yıl arada sonra iki kez avukatlarıyla görüştürülen Öcalan’ın çağrısı üzerine 26 Mayıs’ta sonlandırıldı. MA’dan Ruken Demir’in haberine göre; Açlık grevinde bulunan ve hastaneye getirilmesi gereken tutukluların getirilmediğini vurgulayan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, tutukluların cezaevinde oral (ağız) yoldan beslenmeye başlarken algoritmalara uymaları gerektiğini söyledi.
HAK İHLALLERİ
Yerlikaya, açlık grevi sürecinin 10 günde tamamlanmayacağını belirterek, “Uzun süreli bir açlığın her bir birey bazında değerlendirilmesi gerekiyor. Çünkü bütün herkesin aynı şekilde etkilenmediğini de biliyoruz. Farklı farklı şikayetler de oluyor. Bir ay, üç ay hatta altı aya kadar geçen süreç içerisinde bu eylemcilerin izlenmesi ve sağlık kurumlarının kontrol edilmesi, kontrol altında olması gerekiyor. Özellikle şikayetleri olduğu zaman mutlaka hastanelere sevklerini istemeleri gerekiyor. Yeniden beslenmeye geçiş sürecinin yavaş olması, az az gıda alınması, sıvı şeylerle başlanması ve eğer bir şikayet oluşmaması durumunda yeniden katı gıdaların alınması şeklinde tamamlanması gerekiyor” diye konuştu.
AÇLIK GREVİNDEN SONRA BESLENME
Açlık grevi sonlandıktan sonra beslenme ve tedavi için özel algoritma önerisine değinen Yerlikaya, açlık grevi sonlandıktan sonra beslenmeyi şu şekilde anlattı: “14 günün altında tekrar beslenmeye başlandığında sorun yaşanmaz. Serbest bir şekilde yer, içer, 15-28 günlük açlık grevinden sonra yeniden beslenirken doktor ve diyetisyen kontrolü gerekir, kan tahlili ile elektrolit eksiği saptanmalı, beslenme 20 kalori/kg/gün’den az olmalıdır. Vücut ağırlığının yüzde 10’undan fazla kilo kaybedildiyse kliniğe yatırmak gerekebilir. 10 günden fazla açlık grevi yapıldıysa beslenmeye başlandığında 10 kalori/kg/gün gıda alınmalıdır. Sonraki her gün için 5 kalori/kg/gün artış yapılmalıdır. Özetle açlık grevi öncesi günlük yenilen gıdanın yüzde 50’si alınabilir. Kural olarak az miktarda başlanıp yavaş arttırılarak devam edilmelidir.” (HABER MERKEZİ)