04 Haziran 2019 00:13

Sendikalaşma mücadelesi veren işçiler bayrama direnişle girdiler

Kale Kayış, Cargill, Sibaş, Aydın Belediyesi, Muğla, Eskişehir, Urfa TÜVTÜRK’te sendikalaşma mücadelesi veren işçiler bayrama direnişle girdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Vedat YALVAÇ
İstanbul

Kale Kayış, Cargill, Sibaş, Aydın Belediyesi, Muğla, Eskişehir, Urfa TÜVTÜRK’te sendikalaşma mücadelesi veren işçiler, bayrama direnişle giriyor. Bayrama işsiz girmenin kendilerinde bir burukluk yarattığını aktaran Kale Kayış işçileri, “Direnişle birlikte yalnızca kendi hakkımız değil, birbirimizin hakkını savunmayı da öğrendik” diyerek mücadelede kararlı olduklarını ifade etti.

İstanbul’un Silivri ilçesinde bulunan Kale Kayış fabrikasında işçilerin kötü çalışma koşullarına, düşük ücretlere, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersizliğine ve sendikalaşma nedeniyle artan baskılara karşı başlattığı direniş 61 gündür devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde Kale Kayış patronu tarafından 7 aylık bebeği ve eşiyle birlikte darbedilen Sezai Tekkan, “Çalıştığımız dönemki şartlarımızla şimdiki şartlar değişti. Çocuğuma, eşime bir şey alamadım. Memlekete gidiyorduk gidemedik. Evimize bir şey alamadık. Sağ olsun sendikamız Petrol-İş bize maddi destekte bulunuyor ama onu da ancak kiraya ve borçlarımıza veriyoruz. Evimize bir şey alamadık. Bugün bayram, çocuklar gelecek kapıya. Onları da eli boş göndereceğiz. Yani içler acısı bir şey ama denecek bir söz bulamıyorum” diye konuştu.

"İŞÇİLERİN BU KADAR BİRLİK OLDUĞUNU GÖRMEDİM"

10 yıllık işçilik hayatında işçilerin bu kadar birlik olduğunu ilk defa bu direnişte gördüğünü ifade eden Tekkan şöyle konuştu: “Daha önce böyle bir eyleme katılmadım. Ancak 3-4 kişi bir araya gelebiliyorduk. Gerçekten burada bunu öğrendik. Birimize bir şey olduğunda kimsenin bir şeyi sormadan toplanabileceğini gördük. Önceden de kavgalar olurdu. Kimse kimseyle ilgilenmezdi. Şimdi bir şey olsa ve bir mesaj atsam, direnişteki arkadaşlarımın hepsinin bütün işlerini bırakıp yanıma geleceğini biliyorum. Aslında biz burada yalnızca kendi hakkımız değil, birbirimizin hakkını da savunmayı öğrendik. Türkiye’nin her yerinde bu işçi sağlığı iş güvenliği sorunları var. O yüzden direnişimiz sadece Kale Kayış’ta çalışan işçiler için de değil, tüm Türkiye’deki işçilerin haklarını savunduğumuzu düşünüyoruz. Tabi ki sıkıntılar çekiyoruz ama inansınlar ki sadece kendimiz için değil tüm işçiler için mücadele ediyoruz. Tüm işçi kardeşlerimizin bayramlarını en içten dileklerimle kutluyorum ve bize destek vermelerini istiyoruz.”

"BAYRAMI BİZE ZEHİR ETTİLER"

Eşiyle birlikte darbedilen diğer bir işçi olan Ceyhun Gökşen de “Biz içeride çalışırken hak ettiğimizin çok altında para alıyorduk. Daha önceki bayramlara sakat kalma korkusuyla giriyorduk. Ama en azından eşimize, çocuğumuza bu bayramı da mutlu geçirsinler diye bugüne kadar dayanabildik. Şimdi direnişe çıktık. Bu bayramı soracak olursanız; buruk. Hele patron Faruk Dağlı ve oğlu tarafından darbedildikten sonra daha da buruklaştı. Kesinlikle bayram kutlamıyoruz. Bayramı bize zehir ettiler. Keşke yine çocuklarımıza bir şey alamasaydık bu bayramda ama eşlerimize ve çocuklarımıza ve bizlere yönelik darp olmasaydı. İçimizi daha da buruk hale getirdi. Çocuğumu kreşe yollarken ağlıyor. Yine benzer bir olay yaşanacağını düşünerek kreşe gitmek istemiyor. Öte yandan darbedilenlerin babası, amcası, dayısı, akrabaları var. Bunlara nasıl bir yanıt verecek Faruk Dağlı. Bu insanların da bir ailesi var. Ben 40 yaşındayım babam daha bir gün olsun ne bir tokat attı ne de kötü bir söz söyledi. Ben bu yaşıma kadar bir karakolun önünden geçmedim. Artık hepimiz maddiyatı geçtik. Ama darp olayları hepimizi çok etkiledi” diye konuştu.

"MÜCADELEMİZDEN DÖNMEYECEĞİZ"

Kendisinin doğma, büyüme Silivrili olduğunu ancak annesi, babası ve akrabaları başka şehirlerde olan arkadaşlarının olduğunu belirten Gökşen şöyle devam etti: “Eskiden bir şekilde herkes memleketine gidebiliyordu ama bu yıl böyle bir şansı yok. Sağ olsun bir gazeteci abimizin aracı olmasıyla birlikte bayram nedeniyle belediye çocuklarımıza giysi yardımında bulundu. Sağ olsun Petrol-İş Sendikası yapabileceğini yaptı ama neticede cebimizde 5 kuruş para yok ve ne yazık ki bu bayramı herkes evinde geçirecek. Kimsenin tadı tuzu yok, buruk bir bayram geçiriyoruz.”

Öte yandan direnişin kendilerine birlik olmayı, mücadele etmeyi öğrettiğini aktaran Gökşen “Biz mücadelemizden dönmeyeceğiz, sonuna kadar buradayız” diye konuştu.

7 İŞYERİNDE İŞÇİLER, BAYRAMI DİRENİŞLE KARŞILADI

91 gündür direnişte olan Kale Kayış işçilerinin yanı sıra 6 iş yeri daha bayrama direnişle giriyor.

Bursa Orhangazi’de 1999 yılında nişasta bazlı şeker ve hayvan yemi üretmeye başlayan Amerika’nın gıda devi Cargill’de Tekgıda-İş Sendikasında örgütlendikleri için işten atılan Cargill işçilerinin direnişi 413. gününde. Aydın Söke’de Tekgıda-İş Sendikasına üye oldukları için onlarca işçinin işten atıldığı Sibaş Gıda’da da direniş devam ediyor. İşçiler, 159 gündür direnişte. CHP’li Aydın Büyükşehir Belediyesine bağlı Aydın İmar AŞ’de çalışırken DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikasına üye oldukları için işten atılan 9 işçinin başlattığı direniş 331gündür devam ediyor. Urfa, Eskişehir ve Muğla’da DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikasında örgütlendikleri için işten atılan TÜVTÜRK işçilerinin direnişleri de devam ediyor. Urfa TÜVTÜRK/Polçak direnişi, 197’inci, Eskişehir TÜVTÜRK/Reysaş direnişi 196’ıncı, Muğla TÜVTÜRK direnişi ise 296’ıncı gününde sürüyor.

“Direne direne kazanacağız” diyen işçiler, sendikalı olarak işe dönmekte ve haklarını alıncaya kadar mücadele etmekte kararlı.

ÖNCEKİ HABER

Üniversiteliler mültecilerin rekabet gücü yapılmasına karşı

SONRAKİ HABER

“Konuşmak istiyorum” diyerek eve çağırdığı eşini av tüfeğiyle yaraladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa