Patron kaçtıktan sonra Cezayir’de mahsur kalan işçiler kurtuldu
Cezayir’de inşaatta çalışan Türkiyeli işçiler, taşeron şirketin ülkeyi terk etmesi üzerine ortada kaldı. Günler süren bekleyişin ardından işçiler uçak biletini alabildi.
Fotoğraf: Evrensel
Birkan BULUT
Ankara
Patronun ülkeyi terk etmesi nedeniyle Cezayir'de ortada kalan Türkiyeli inşaat işçileri, günler sonra uçak bileti alabildi.
İnşaatta çalışmak için Cezayir’e giden işçiler, taşeron firmanın ülkeyi terk etmesi nedeniyle ortada kaldı. Ücretlerini ana firmadan aldıklarını ama Türkiye’ye dönmelerine izin verilmediğini anlatan işçiler, yetkililerden mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu Twitter hesabından, işçilerin günler süren bekleyişlerinin ardından kurtulduğunu yazdı.
Gergerlioğlu işçilerden birinin göndermiş olduğu mesajı paylaştı. Mesajda şu ifadeler yer aldı: "Merhaba abi bizim işlem tamam Biz buradaki emniyete gittik işlemlerimizi yaptılar ayın 18 biletleri kestiler sizde cok cok teşekur ederim Allah razı olsun."
12 Haziran 2019
İŞÇİLERDEN EVRENSEL'E TEŞEKKÜR
Ramazan Bayramı'nda gündeme getirdiğimiz işçiler, Cezayir'e konut inşaatında çalışmak için gitmişti. 57 inşaat işçisi, firmanın kaçması sebebiyle geri dönememiş ve bayramı ailelerinden binlerce kilometre uzakta geçirmek zorunda kalmıştı. Havaalanında pasaportlarına el konulan ve 3 gün nezarethanede tutulan işçilerin durumu, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu tarafından Dışişleri Bakanı'na sorulmuştu.
Evrensel'e ulaşan işçiler, yetkililerin “bizden haber bekleyin” dediğini, günlerce bekledikten sonra yeniden Cezayir'deki emniyet güçleriyle görüştüklerini aktardı. Emniyete gittiklerini işlemlerinin yapıldığını söyleyen işçiler, 18 Haziran günü için uçak bileti alabildiklerini belirterek Evrensel'e teşekkür etti.
NE OLMUŞTU?
Cezayir’e konut inşaatında çalışmak için giden 57 işçi, firmanın kaçması sebebiyle geri dönemedi. İşçiler Ramazan Bayramı’nı ailelerinden binlerce kilometre uzakta geçirmek zorunda kaldı. Yaşadıklarını Evrensel’e anlatan işçi Mehmet Taşdelen, inşaatta çalışmak için 3 aylık vizeyle ESTA adındaki taşeron firma tarafından Cezayir’e getirildiklerini söyledi. Pasaportlarının alınarak 3 ay sonra vize sürelerinin uzatılacağının söylendiğini anlatan Taşdelen, şirkete inanarak çalıştıklarını ama taşeron firmanın iflas gerekçesiyle Türkiye’ye kaçtığını söyledi. Ardından ana firmaya giderek ücretlerini alabildiklerini belirten Taşdelen, ancak Türkiye’ye dönemediklerini dile getirdi. Havaalanına gittiklerinde pasaportlarına da el konulduğunu anlatan Taşdelen, “Sonra bizi 3 gün oradaki nezarethanede beklettiler. Mahkemeye çıkarıldığımızda saatlerce hakimin gelmesini bekledik ama hemen gelip geri gitti. Burada 57 işçi mahsur kaldık. Bayramı ailemizden uzak geçirdik ve hâlâ memleketimize dönemiyoruz. Bir an önce mağduriyetimizin giderilmesini istiyoruz” dedi.
‘İŞÇİLER AÇ SUSUZ BEKLETİLDİ Mİ?’
İşçiler, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’ya da ulaştı. Olaya ilişkin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ya soru önergesi veren Gergerlioğlu, işçilerin dile getirdiği iddiaların doğru olup olmadığını sordu. Bu konuda bakanlığın bir girişimde bulunup bulunmadığı sorusuna da yanıt isteyen Gergerlioğlu, Bakana şu soruları yöneltti:
- Söz konusu şirketlerin çalışmalarında Türkiye Cumhuriyeti garantisi var mıdır?
- Bu garanti varsa halen bu mağduriyet neden devam etmektedir?
- Cezayir de bu mağduriyeti yaşayan yurttaş sayısı kaçtır?
- Cezayir de toplam kaç işçimiz çalışmaktadır?
- Şirketlerin sahipleri hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır?
- Şirket sahiplerinin AK Parti’ye yakın kişiler olduğu iddiaları doğru mudur?
- Cezayir’de işçilerin gözaltında aç susuz bekletildiği iddiaları doğru mudur?