Sudan'da askeri darbeye karşı sivil itaatsizlik sürecek
İktidarı sivillere devretmeyi reddeden darbecilerin, halka saldırması sonucu en az 100 sivilin öldürüldüğü Sudan'da muhalifler sivil itaatsizliğe bağlı olduklarını vurguladı.
Fotoğraf: AA
İktidarı sivillere devretmeyi reddeden darbecilerin, Sudan’da sivil iktidar talebiyle askeri merkezler önünde demokrasi nöbeti tutan halka saldırması sonucu en az 100 sivil katledildi.
Sudan’da siyasi parti, sendika ve kitle örgütlerinin çatı örgütü Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG), sivil itaatsizliğe bağlı olduklarını vurgulayarak, Sudan Askeri Geçiş Konseyi (AGK) Başkanı Orgeneral Abdulfettah el Burhan’ın sivil bir devlet kurulması önünde engel teşkil ettiğini bildirdi.
Ülkede ordunun yönetimine el koymasının ardından sivil yönetime geçiş için eylem yapanlara liderlik eden çatı oluşum ÖDBG’den yapılan yazılı açıklamada, sivil itaatsizliğe bağlı olunduğu vurgulandı. Anadolu Ajansının geçtiği habere göre, AGK Başkanı Burhan ve yardımcısı Muhammed Hamdan Daklu idaresindeki Ömer el Beşir rejimi güvenlik konseyinin yönetimde kalmasının, halkın taleplerinin önünü kestiği ifade edilen açıklamada, bu kişilerin sivil bir devlet kurulmasına engel teşkil ettiği kaydedildi.
İŞ BIRAKMA EYLEMLERİ ÇAĞRISI
Halka barışçıl devrimi koruma ve sivil itaatsizlik çağrısı yapılan açıklamada, bu kapsamda ana caddeler ve büyük köprülerin barikatlarla kapatılması, tüm kamu kurumlarında ve özel sektörde iş bırakma eylemi yapılması, insan hakları ihlallerinin belgelenmesi ve barışçıl gösterilere devam edilmesi istendi.
AFRİKA BİRLİĞİ SUDAN'IN ÜYELEĞİNİ ASKIYA ALDI
Afrika Birliği (AfB) Barış ve Güvenlik Konseyi, Sudan'da askerlerin pazartesi günü başkentte saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının artmasının ardından Sudan'ın üyeliğini askıya aldığını açıkladı.
AfB'nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, sivil iktidar talebinin karşılanması gerektiği, bu zamana kadar ülkenin AfB'deki üyeliğinin askıya alındığı kaydedildi.
AfB Barış ve Güvenlik Konseyi, Sudan'daki mevcut durumu değerlendirmek için bugün toplanmıştı.
AGK Başkanı Orgeneral Abdulfettah el Burhan, muhalif göstericilere liderlik eden ÖDBG ile müzakerelere başlamaya ve yeni bir sayfa açmaya hazır olduklarını belirtmişti. Burhan, önceki gün devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında ise ÖDBG ile müzakereleri durdurduklarını, 9 ay içinde genel seçimlere gitme kararı aldıklarını açıklamıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, askeri cuntanın saldırısını kınayarak Sudan yönetiminin sivil iradeye teslim edilmesi çağrısında bulundu. Suudi Arabistan Afrika İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Ahmed Kattan da ülkesinin, Sudan'ın iç savaşa sürüklenmesine izin vermeyeceğini söyledi.
SİVİLLERİN KATLEDİLMESİ VİYANA’DA PROTESTO EDİLDİ
Viyana’da Sudan’da darbecilerin halka saldırması sonucu onlarca sivilin öldürülmesine tepki gösterdi.
Avusturya’nın başkenti Viyana’da Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Viyana Büyükelçiliği önünde toplanan eylemciler, Sudan bayraklarının yanı sıra askeri yönetim karşıtı pankartlar açtı.
Eylemde konuşan Avusturyalı aktivist Michael Pröbsting, Sudan’da ordu tarafından insanlar hunharca katledilirken, dünyanın ise yaşananları seyretmenin dışında somut bir adım atmadığına dikkat çekerek, “Bu katliamlar, Suudi Arabistan, BAE ve Mısır’ın diktatörlerinin Sudan Askeri Geçiş Konseyi (AGK) Başkanı Orgeneral Abdulfettah el Burhan’ı askeri ve mali açıdan desteklemesiyle mümkün oldu” dedi.
Sudan’da katliamların sonlandırılması için askeri yönetime karşı uluslararası baskıların arttırılması gerektiğini vurgulayan Michael Pröbsting, Sudan’da askeri otoritenin bertaraf edilmesi için sivil direnişin her platformda desteklenmesi gerektiğinin altını çizdi.
Irkçılık karşıtı sivil toplum örgütü Linkswende’nin Sözcüsü Karin Wilflingseder de askeri cunta tarafından özgür ve demokratik bir Sudan talebinde bulunan sivillerin katledilmesini kınadı. Sudanlı Yazar Dr. Ishraga Mustafa Hamid, katliamlardan sorumlu tuttukları Suudi Arabistan, BAE ve Mısır’ın Viyana’daki büyükelçilikleri önünde ilerleyen günlerde yeni gösterilerin yapılacağı bilgisini de paylaştı.
NE OLMUŞTU?
Afrika’nın kuzeydoğusunda yer alan 41 milyon nüfusa sahip Sudan, dünyanın en yoksul 25 ülkesi arasında yer alıyor. Askerlerin Sudan’ın başkenti Hartum’da ve diğer kentlerdeki saldırılarında ölenlerin sayısı artıyor. ÖDBG bileşeni olan Sudan Doktorlar Komitesi’nin verdiği bilgiye göre güvenlik güçlerinin pazartesi sabahı başkent Hartum’da ordu karargahı önündeki kitleye saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısı 100’e ulaştı. Doktorların duyurusunda Nil Nehri’nden 40 cesedin çıkarıldığı belirtildi.
Ülkede 19 Aralık 2018’de ekonomik kriz nedeniyle başlayan gösterilerin hızla rejim karşıtı eylemlere dönüşmesinin ardından ordu, 11 Nisan’da yönetime el koyduğunu açıklamış ve 30 yıllık Ömer el Beşir dönemi sona ermişti. Ordunun ülke yönetimine el koymasının ardından sivil yönetime geçiş için eylem yapan halk, geçiş hükümetinin nasıl oluşması gerektiğine dair askeri yetkililerle müzakere yürütüyordu. (DIŞ HABERLER)