Hasankeyf için 35 ayrı noktada eylem yapılacak
Hasankeyf İçin Küresel Eylem Günü dolayısıyla bu yıl 35 farklı noktada eylem yapılacak.
Fotoğraf: MA
7-8 Haziran Hasankeyf İçin Küresel Eylem Günü dolayısıyla 35 ayrı yerde eylem düzenlenecek. Hasankeyf Yaşatma Girişimi Uluslararası Sözcüsü Ercan Ayboğa, ekolojistlere ve tarih severlere seslenerek, “Hasankeyf’e ses verin” çağrısında bulundu.
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında Dicle Nehri üzerindeki Ilısu Barajı’nın yapımı devam ediyor. 2006 yılında başlanan Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santrali Projesi’ne dair yapılan resmi açıklamalara göre, 10 Haziran tarihi itibariyle baraj kapakları kapatılarak, su tutulma işlemine başlanacak. Bu durumda 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf başta olmak üzere 199 yerleşim yeri sular altında bırakılacak.
HASANKEYF İÇİN BİR ÇIĞLIK
Hasankeyf Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin de aralarında bulunduğu 87 ekoloji hareketi, 7-8 Haziran Hasankeyf İçin Küresel Eylem Günü çağrısı yaptı. MA’dan Metin Yoksu’ya konuşan Hasankeyf Yaşatma Girişimi Uluslararası Sözcüsü Ercan Ayboğa, dünyanın çeşitli ülkelerinde Hasankeyf için eylemde olacaklarını belirtti. Hasankeyf’e, doğaya, tarihe gönül vermiş herkesin bireysel seslerinin yanı sıra örgütlü bir şekilde ses çıkarmasının önemine dikkat çeken Ayboğa, en ufak bir sesin Hasankeyf’i yaşatmak için bir çığlık, haykırış olduğunu vurguladı.
7-8 Haziran Hasankeyf İçin Küresel Eylem Günü kapsamında bu yıl Avusturya, ABD, Fransa, Irak, Türkiye ile birçok ülkede eylem ve etkinlik gerçekleştireceklerini dile getiren Ayboğa, “Irak’ta 10 ayrı kentte eylem olacak. Bunun daha fazlasını Türkiye’de yapabilmeliyiz. O yüzden ekolojist, tarih severlere yeniden çağrı yapmak istiyoruz; Hasankeyf’e ses olmalıyız. Bu bir sergi, basın açıklaması, yürüyüş her şey olabilir” dedi.
Kamuoyunun Hasankeyf’in sular altında kalmasına karşı sessizliğini eleştiren Ayboğa, tarihi kentin sular altında kalmaması için dayanışmanın büyütülmesi gerektiğine işaret etti. Eylemlerini sürdüreceklerini aktaran Ayboğa, “Su tutsa dahi yaratıcı eylemlerle mücadelemizi sürdüreceğiz. Ama bunlara katkı gerekiyor. Daha fazla ses vermeliyiz. Bugün Hasankeyf için çok az kişi mücadele ediyor. O yüzden daha fazla kişinin taşın altına elini koyması gerekiyor. Mücadeleye daha fazla destek olalım. Toplumsal mücadele yürütenlere şunu söylememiz gerekiyor; umutsuz değiliz, mücadele bitmedi, devam ediyor. Dünya üzerinde Ilısu’dan daha büyük bütçeli projeler, mücadeleyle sonlandırıldı. Bu bize umut veriyor” dedi. (HABER MERKEZİ)