07 Haziran 2019 06:39

Hukukçu Mustafa Karadağ: İktidar önce yargı kararlarına uymayı öğrensin

Eski Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, AKP'nin "Yargı Reform Strateji Belgesi"ni değerlendirdi: "Hiçbir kıymeti yok"

Eski Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ | Fotoğraf: MA

Paylaş

"Yargı Reform Strateji Belgesi"ni inandırıcı bulmadığını ve Türkiye kamuoyunun da artık bu sözlere inanmadığını ifade eden Eski Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ, "Siyasi iktidar önce mahkeme kararlarına uymayı bir öğrensin. Ondan sonra konuşalım" dedi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 30 Mayıs’ta açıklanan “Yargı Reform Strateji Belgesi”ne dair tartışmalar sürüyor. AKP’nin iktidarı boyunca yabancı olmadığı reform açıklamalarını Eski Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ değerlendirdi.

"Belgeyi ilk duyduğumuzda gülümsedim" diyen Karadağ, paketin "büyüklere masallar" niteliğinde olduğunu söyledi. Karadağ, "Ben buna yargıda güzel şeyler olacak, Türkiye’de güzel şeyler olacak, demokrasi gelişecek, yargı bağımsızlaşacak, hakimlere teminat olacak bir düşünce ile bakmıyorum" dedi.

"İNANDIRICI GELMİYOR"

Yargı bağımsızlığına işaret eden Karadağ, “Hakimler Savcılar Kurulu’nun (HSK) tüm üyeleri Cumhurbaşkanlığı tarafından atanıyor. Şimdi bize kalkıp da birisi Anayasa orada dururken ve bu Anayasa bu iktidar döneminde yapılmışken ‘yargı bağımsız olacak, hakimler teminat altına alınacak’ gibi bir şey demesi inandırıcı gelmiyor. Bağlayıcılığı olmayan Anayasa’da bir değişiklik yaratmayan cümleyi kalkıp da ‘yargı reformu’ diye anlatmasın. Bu tamamıyla siyasi iktidarın 17 yıldır ‘Ben size çok kötü şeyler yapacağım ama önce güzel şeyler söyleyeyim’ demesidir. Hiçbir kıymeti yok” diye belirtti.

"KAMUOYU ARTIK BUNA DOYDU"

Karadağ, şöyle devam etti: “Artık ne yazık ki mahkemeler siyasi iktidardan farklı düşünmez oldular. Bakın Cumhurbaşkanı’na hakaret, Barış Akademisyenleri, muhalif gazeteciler ve avukat davalarında o reform da bahsedilen ‘hukukun güçlendirilmesi, savunmanın güçlendirilmesi’ vurgulanıyor ama siz daha dün halen muktedir iken, ‘avukatsız yargılama yapılabilir’, ‘mahkeme gerekçe yazmadan mahkûm edebilir’, ‘sanık olmasa bile savunması alınmadan karar verilip, mahkum edilebilir’ düzenlemelerini yapıyorsunuz. Arkasından da ‘Biz güzel şeyler yapacağız’ demek doğru bir şey değil. Türkiye kamuoyu buna doydu artık.”

HALFETİ’DEKİ GÖZALTILAR

Erdoğan’ın “yargı paketi”ndeki “işkenceye sıfır tolerans” cümlesine atıfta bulunan Karadağ, Ankara ve Halfeti’de yaşananları hatırlattı. Karadağ, “Son 15 günde kamuoyuna yansıyanlar göz önüne alındığında strateji belgesi açıklandığın da ‘Siz, bizi güldürdünüz Allah da sizi güldürsün’ dedik. Çünkü daha bu program açıklanmadan Ankara Emniyeti’nde işkence somutlaştırılıyor, Halfeti’de bırakın işkenceyi, gözaltına alma süreci bile insan onuruna aykırı bir şekildeydi ve tüm kamuoyuna yansıdı. Kadri Gürsel, denetimli serbestlik uygulanacaktı bunu gözaltına alanlarda biliyordu ve bile bile kelepçe uyguladılar. Ondan sonra da ‘insan haklarına saygı duyulacak, işkenceye sıfır tolerans, insan onuruna uygun ceza’ olacak. Bizim gözümüze soka soka bunları yaparken, arkasından ‘ben çok iyi şeyler yapacağım’ demenin gerçekten bir geçerliliği yok” diye konuştu.

"DÜZENLEMELERİ ÇEKSİNLER"

Hükümete önerilerde de bulunan Karadağ, şunları söyledi: “İktidar son 3 yılda Ceza Muhakemesi Kanunu’nda (CMK) yapılan değişiklikleri geri alsın daha güzel bir ortam olur. Yasanın olmasına gerek yok. Evrensel Hukuk İlkeleri var, uluslararası sözleşmeler var, Anayasa’nın 90’ıncı maddesi var. Bunlara uyularak hiçbir yasal mevzuat değiştirilmeden de savunma güçlenir. Hak ve özgürlük temelli düşünce geliştirilir, adil yargılama sağlanabilir. Ama siz yargıyı baskı altına alırsanız, değişik mütalaa veren hakim ve savcıları oradan oraya sürerseniz, yargı bağımsız olmaz. OHAL KHK’leri ile yapılan değişiklikleri geri alırsanız, CMK ve yargılamaya bir iyilik yapmış olursunuz. Siyasi iktidar önce mahkeme kararlarına uymayı bir öğrensin. Ondan sonra konuşalım.”

"DİRENMEK LAZIM"

Karadağ son olarak, “Dünyanın her yerinde baskı hukukla oluyor. Hiç kimse adil düzenlemeler yaparak, normal hukuka göre davranarak, baskı düzeni geliştiremiyor. Dünyanın neresinde bir baskı varsa orada mutlaka yargı kullanılmıştır. Adalet ve hukukun yol olmasını sağlamak gerekir. STK, yargı örgütleri, birlikte bıkmadan usanmadan eleştirmeli ve öneriler getirmeli. Direnmek lazım, konuşmak lazım, tekrar tekrar her şeyi söylemek lazım” dedi. (Ankara/MA)

ÖNCEKİ HABER

Berat Albayrak'ın "2010-11, yani şampiyon sezon" sözleri gerilim yarattı

SONRAKİ HABER

Kampta verem salgını iddiası: Sadece Iğdır’ı değil Türkiye'yi de etkiler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa