Akpınar Tekstil yangını: Katliamdaki ihmaller TBMM'ye taşındı
Kocaeli Çayırova'da en az 4 kadın işçinin hayatını kaybettiği fabrika yangınına ilişkin ihmal iddiaları TBMM'ye taşınırken EMEP, pazar günü fabrika önündeki basın açıklamasına çağrı yaptı.
Fotoğraf: Alişan Koyuncu/DHA
Kocaeli’nin Çayırova ilçesinde bulunan Akpınar Tekstil fabrikasında meydana gelen ve en az 4 kadın işçinin hayatını kaybettiği yangının ardından aynı işyerinde birkaç ay önce de baca yangını çıktığı iddia edildi. Evrensel’e konuşan ve ismini vermek istemeyen bir itfaiye çalışanı ise, “Biz olaya müdahale ettiğimizde iki kişinin sarılı olduğu bir ceset bulduk. Anne ve kız olduğunu düşünüyoruz” dedi. HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise yangındaki ihmal iddialarını Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sordu.
Gergerlioğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a şu soruları yöneltti:
- “Yangında çocuk yaştaki kişilerin de hayatını kaybettikleri iddiaları doğru mudur? Bu doğru ise bu çocukların atölyede ne işleri vardı?
- İtfaiye raporu açıklanmış mıdır? Bu raporda ortaya çıkan kusurlar nelerdir?
- Yanan iş yerinin Ak Parti’ye yakın bir iş insanına ait olduğu iddiaları doğru mudur? İş yeri sahibinin Ak Parti’ye yakınlığı sebebiyle nasıl olsa kendisine bir şey olmayacağını düşünerek gerekli tedbirleri aldırmadığı iddiası doğru mudur?
- Yanan iş yerinde otomatik sprinklerin (yangın söndürme sistemi) olmadığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa konuda sorumluğu olan kişilerle ilgili açılmış soruşturma var mıdır?
- Binada şartnameye uygun yangın merdiveni olmadığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa gerekli denetimi yapmayan kurum ya da kuruluşlarla ilgili soruşturma başlatılmış mıdır?
- Yangın sırasında işçilerin üst katlara doğru kaçması sonucu boğulma ve yanma olaylarının meydana geldiği iddiaları doğru mudur? Bu iddia doğruysa bu kişilere hiçbir İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda eğitimler verilmediği iddiası doğru mudur?
- Yanan iş yerinde bir hafta öncesinde yine ufak bir yangının çıktığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa konuyla ilgili neden gerekli önlemler alınmamış Kocaeli Valiliği konunun takipçisi olmamıştır?
- İşyerinin bahçesinde yaklaşık 10 adet patlamamış tüp olduğu, buna rağmen yangın esnasında 15 kez büyük patlama olduğunu söylenmektedir. Bu durum sonucunda iş yerinin yanıcı ve patlayıcı maddelerle ilgili yönetmeliklere uymadığı iddiası doğru mudur?
- Yanan atölyede kaçak çalışan yabancı uyrukluların olduğu iddiası doğru mudur? Bu kişilerden bazılarının olay sonrası sınır dışı edilecekleri iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa ülkelerinde can güvenliği olmadığını belirten kişilerin iadesinde uluslararası koruma usulleri uygulanacak mıdır?”
"SENDİKASIZ İŞYERLERİNDE İŞÇİLER KÖLE GİBİ ÇALIŞTIRILIYOR"
Katliamın ardından Evrensel’e konuşan Birleşik Metal İş Gebze Şube Başkanı Necmettin Aydın, “Bu bölgede son dönemlerde bu tarz olaylarla karşı karşıya kalıyoruz. Birkaç ay önce Çayırova’da yol üzerinde büyük bir fabrika yandı. Şans eseri orada hayatını kaybeden işçi arkadaşımız olmadı. Türkiye’de yaşanan bu olayın adı, işçi cinayetidir” dedi. Aydın sözlerini şöyle sürdürdü: “Bayramda insanların çoluk çocuğuyla oturması gerekirken, bayramı bayram gibi geçirmesi gerekirken işçilerin çalıştırılması ve bunun sonucunda da işçilerin yangında hayatını kaybetmesi kabul edilebilir değil” dedi. Göçmen, "Türk işçi olmuş fark etmez. Bu olayı şiddetle kınıyoruz. Bu olaya dair söylenecek çokça şey var. İşçi sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulmuyor. Sendikalı olan yerler de buna kısmen dikkat ediliyor. Sendikasız olan fabrikalarda ise işçiler köle olarak çalıştırılıyor. Çok acı bir olay yaşanan, yanarak can verilmiş olması daha büyük acı veriyor. Bu konu üzerinde sendikamız olarak duracağız. Ancak bastırarak ve zorlayarak birtakım önlemleri aldırabiliyoruz. İşçilerin ölümüne neden olan patronu kınıyoruz, hayatını kaybeden işçilerin ailelerine başsağlığı mesajımızı da iletiyoruz” dedi.
EMEP, FABRİKA ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPACAK
İşçi ölümlerine tepki gösteren Emek Partisi Gebze İlçe Örgütü ise yanan fabrika önünde açıklama yapacak. Kocaeli halkı ve emek-demokrasi güçlerine yaptığı yazılı açıklamayla çağrı yapan Emek Partisi Gebze İlçe Örgütü şu ifadeleri kullandı: “Akpınar Tekstil fabrikasında çıkan yangın, 4 işçi kardeşimizin hayatını kaybetmesine neden oldu. Yeter artık. Neredeyse her gün işçiler ölüyor, sakat kalıyor. Yanarak ölen işçi kardeşlerimizin bayram günü bile çalışmak zorunda olduğunu, geride çocuklarını, umutlarını, hayallerini bırakarak artık aramızda olmayacaklarını unutmayalım. İşçi ve emekçilere bayram gününü, cenaze gününe çevirenlere karşı mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi, emekçilerin çalışırken ölmediği, insanca bir yaşam için başka bir dünyanın mümkün olduğunu bir kez daha gösterelim. Pazar günü tepkimizi göstermek üzere cinayetin yaşandığı Akpınar Tekstil’in önüne bekliyoruz.”
İşçi katliamının kapitalizmin en çarpıcı göstergesi olduğunu ifade eden Ekmek ve Gül dergisi Gebze okurları ise “Göç eden kadınların cinsel istismar, şiddet ve ekonomik sorunlarla baş edemediği ülkemizde bir de bu katliamların yaşanması vahşi kölelik koşullarının büyük bir göstergesi. Bayram gününü katliam gününe çevirenlere karşı mücadelemizi büyüteceğiz” dedi. (Gebze/EVRENSEL)