10 Haziran 2019 18:30

Arap Basını: Sudan'daki sivil itaatsizlik eylemi hayatı felç etti

Sudan’daki sivil itaatsizlik eylemini Arap basını nasıl gördü?

Fotoğraf: Ömer Erdem/AA

Paylaş

Yusuf ERTAŞ

Katar merkezli Al Watan gazetesi “İtaatsizlik eylemi Hartum'u bir hayalet kentine dönüştürdü” başlıklı haberde, “Sivil itaatsizlik eylemi dün Sudan’ın başkenti Hartum’daki hayatı felç etti. Dört kişi yaşamını yitirirken, bankalar kapılarını kapattı, pazarlar ve caddeler boşaldı ve Uluslararası Hartum Hava Alanı hava trafiğine kapatıldı. Sivil itaatsizlik eylemi, askeri cuntanın iktidarda kalmasını reddeden özgürlük ve değişim güçlerinin çağrısı ile gerçekleşti. Sudanlıların büyük kesimleri çağrıya cevap verdi. Sudan Merkez Bankası personelinin de itaatsizlik eylemine katılması bankacılık sektöründe işlerin askıya alınmasına ve çoğu bankanın müşteriye kapılarını kapatmasına yol açtı. Birçok sendika, sivil itaatsizlik eylemini desteklediğini duyurdu” diye yazdı.

DİRENİŞE DEVAM ETME KARARLILIĞI

Mısır gazetesi Tahrir, “Beklenmeyen yanıt… Sivil itaatsizlik eylemi Hartum'u hayalet bir kente dönüştürdü” başlıklı haberde, “Sudan’daki birçok sektör çalışanı, özgürlük ve değişim güçleri tarafından yapılan açık sivil itaatsizlik eylem çağrısına katıldı ve iktidar sivil otoriteye devredilene kadar direnişine devam etme kararlılığını ortaya koydu. Sivil İtaatsizlik eylemi, protesto hareketinin liderleri ve askeri cunta arasındaki görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Sudan ordusu genel merkezinin önünde oturma eylemi yapan göstericilere yapılan saldırıdan yaklaşık bir hafta sonra” başladığına dikkat çekildi.

TUTUKLAMALAR MUHALEFETİ EYLEMLERİ YÜKSELTMEYE İTTİ 

Londra merkezli Al Arab gazetesi, “Sivil itaatsizlik ve Askeri Cuntanın baskısı Sudan’ı belirsiz bir yola soktu” başlıklı haberinde,  “Konsey muhalefetle tekrar pazarlık yapma isteğini ilan etmesine rağmen, güvenlik makamları bazı siyasi şahsiyetleri kapsayan bir tutuklama kampanyası başlattı. Bu durum Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçlerinin Askeri Konseyin niyetinden şüphe duymasına yol açtı ve eylemleri yükseltmeye devam etme kararlılığını arttırdı” yorumu yapıldı.

DÖRT GÖSTERİCİ ÖLDÜRÜLDÜ

BBC Arabic, “Sudan gösterileri: sivil itaatsizlik eyleminin ilk gününde ölüm” başlıklı haberde Askeri cuntanın muhalefet güçlerini karışıklığa neden olmakla suçladığına dikkat çekti.

Al Arabi Al Jedid, Sudan’daki gelişmeleri “Sudan: Sivil itaatsizlik eyleminin ilk gününde 4 kişi güvenlik güçlerinin kurşunlarıyla öldürüldü” başlığı ile okurlarına aktardı.

GÖSTERİCİLERE KARŞI GÖZ YAŞARTICI GAZ KULLANILDI

Suudi sermayeli Al Hayat gazetesi “Sudan polisi Pazar günü Hartum'da, protesto liderlerinin yaptığı çağrı ile düzenlenen ulusal ‘sivil itaatsizlik’ eyleminin ilk gününde barikatlar kurmaya çalışan göstericilere karşı göz yaşartıcı gaz kullandı” diye yazdı. Gazete, Protesto hareketine yakın doktorların, özellikle oturma eyleminin dağıtılması için düzenlenen saldırıda 100'den fazla kişinin öldüğünü ve 500 kişinin yaralandığını söylerken, hükümetin bu rakamları reddettiğine ve 61 kişinin öldüğünü öne sürdüklerine dikkat çekti.

HALK HAREKETİ LİDERLERİ SERBEST 

Sudan Türbün, Halk Hareketi Liderlerinin Serbest Bırakıldığını ve Juba'ya sürüldüğünü duyurdu.

Tunus’un Al Şuruk gazetesi aynı konuda “Sudan güvenlik güçleri muhalefet liderleri Yaser Arman, Mübarek Ardul ve Hamis Jalab'ı Pazartesi günü serbest bıraktıktan sonra güney Sudan'ın başkenti Juba'ya sürdü” diye yazdı. Sudan Halkın Kurtuluş Hareketi'nin (SPLM), Haziran 2011'den bu yana, Güney Kordofan ve Mavi Nil eyaletlerinde Sudan yönetimine karşı silahlı bir isyan yürüttüğüne dikkat çeken gazete, SPLM genel başkan yardımcısı Yaser Arman’ın, "Sudanlı yetkililer bizi, ellerimiz, bacaklarımız ve gözlerimiz bağlı askeri bir uçakla Juba'ya götürdüler. İsteğimiz olmadan zorla sürüldük ve Juba'daki yetkililer bizi havaalanındaki ana salonda karşıladılar. Bizim için önemli olan barış ve Sudan” dediğini aktardı.

SUDAN TARİHİNDE BİR DÖNÜM NOKTASI

Al Maşhad Al Sudani Haber Sitesi son olayların Sudan tarihinde bir dönüm noktası olduğuna dikkat çekti. Haber Sitesi, Ulusal güvenlik uzmanı ve Afrika meseleleri konusunda uzman olan Mısırlı General Muhammed Abdel Wahid’in, “Sudan iki tür hareketliliğe tanık oluyor: Birincisi, özgürlük ve değişim güçlerinde temsil edilen halk. Diğeri siyasal müzakere sürecindeki siyasi hareket.  Bu Sudan tarihinde bir dönüm noktasıdır ve çok fazla sağduyu gerektirir” dediğini yazdı.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Rusya’nın, Çin ile entegrasyondan şüphesi mi var?

SONRAKİ HABER

Ekrem İmamoğlu: İsrafı sonlandıracak olan biziz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa