11 Haziran 2019 11:37

"İmar Barışı" önünü açtı: Karadeniz yaylalarında yeni kaçak yapılar yükseliyor

Trabzon'da sık ormanla kaplı yeşil doğanın içerisinde inşa edilmiş kaçak bina, oluşturduğu görüntü kirliliği ile dikkat çekiyor.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Kaçak yapılara af getiren "İmar Barışı" uygulamasına Karadeniz Bölgesi’nde 1 milyona yakın başvuru yapıldı. Yaz aylarıyla birlikte yaylalara çıkanlar, mera, milli park ya da doğal sit alanı demeden kaçak yapılar inşa etmeyi sürdürüyor. Trabzon'un Araklı ilçesinde sık ormanla kaplı yeşil doğanın adeta göbeğine inşa edilmiş 8 katlı kaçak bina da yüzbinlerce yapıdan sadece biri.

31 Aralık 2017’den önceki kaçak yapılara af getiren "İmar Barışı"na, sit, mera, milli park gibi koruma statülerine sahip yaylalarda inşa edilen kaçak yapılarla gündeme gelen Karadeniz Bölgesi’nde yoğun başvuru yapıldı. Başvuruların 15 Haziran, ödeme süresinin ise 30 Haziran’da sona ereceği "İmar Barışı"na bölgede başvuru sayısı milyona yaklaştı. "İmar Barışı" ile kaçak yapıları için devlete bedel ödeyen vatandaşlar, kaçak yapıları için "Yapı Kayıt Belgesi" aldı. Karadeniz'de başvuruların çoğunluğu ise kaçak yapılarla gündeme gelen yaylalardan yapıldı. Bölgede 149 bin dolayında müracaatla Trabzon, en çok başvuru yapılan kent oldu.

İMMAR AFFINA SIĞINIYORLAR

Karadeniz Bölgesi'nde, yaz ayları ile birlikte yaylalara çıkanlar, milli park, doğal sit ve mera alanlarına kaçak yapılar inşa etmeyi sürdürüyor. Yaylalarda yapılan çok katlı kaçak betonarme binalar, doğal yapıya zarar veriyor. Kaçak yapılarını kurtarmak isteyen bazı vatandaşlar da AKP’nin çıkardığı imar affına sığınıyor. Çoğu vatandaş, yapısının 31 Aralık 2017 öncesi inşa edildiği beyanında bulunarak kaçak yapısını kayıt altına alma çabasında.

DOĞANIN KALBİNE 8 KATLI TUĞLA BİNA

Karadeniz Bölgesi'nde çarpık yapılaşmanın son örneği ise Trabzon'un Araklı ilçesi Merkez Mahallesi'ndeki 8 katlı kaçak tuğla bina oldu. Sık ormanla kaplı yeşil doğanın içerisinde dere kenarındaki yaklaşık 7 yıl önce inşa edilen tuğla bina, oluşturduğu görüntü kirliliği ile dikkat çekiyor. Sahibi F.K’nin il dışında yaşadığı Trabzon-Bayburt yolu üzerindeki boş binayı görenler, şaşkınlığını gizleyemiyor. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileri, kaçak olan bina için "İmar Barışı" başvurusu yapılmadığını açıkladı. Trabzon Çevre ve Şehircilik Müdürü Uğur Korkmaz, kent genelinde 149 bin bağımsız bölüm için İmar Barışı başvurusu yapıldığını belirterek 208 milyon lira gelir elde edildiğini açıkladı. 

ERDOĞAN'DAN AYDER İTİRAFI: KİRLETTİK, REZİL ETTİK

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 8 Ağustos 2017'de Rize’de yaptığı konuşmada adeta itiraf niteliğinde Ayder Yaylası ile ilgili şunları söylemişti: "Allah'ın bize verdiği Ayder bambaşka ama biz Ayder'i kirlettik, rezil ettik." (Trabzon/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Çağşak Köyü Muhtarı Derviş Altun serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Yüzüne asit atılan Berfin Özek'in ameliyatı için geri sayım başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa