CHP’li Akın: Elektrik zammı kaçınılmaz!
"Artan döviz kurları, enerjide dışa bağımlılık ve benzer bir çok fiyatlandırma unsuru elektrikte zammı kaçınılmaz kılıyor."
Fotoğraf: Pixabay
CK Boğaziçi Elektrik’in, bazı işyerlerine gönderdiği, ‘maliyetler çok arttı eski fiyattan satış yapmamız mümkün değil’ yazısı üzerinden yaptığımız, “Elektriğe seçimden sonra zam’ haberimize Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumundan (EPDK) açıklama geldi: “1 Temmuz itibarıyla geçerli olacak tarifelere ilişkin herhangi bir karar alınmadı”.
EPDK’nın açıklamasına yanıt Balıkesir Milletvekili ve CHP Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın’dan geldi: “Elimizdeki veriler, artan döviz kurları, enerjide dışa bağımlılık ve benzer bir çok fiyatlandırma unsuru elektrikte zammı kaçınılmaz kılıyor. Mızrak çuvala sığmıyor”.
BİRİM FİYAT ARTIŞLARININ YANSITILMASI ERTELENMİŞTİ
İktidarın, bu güne kadar elektrik zammını ertelediğini, seçim arkasına bırakılan zamlardan elektrik zammının 23 Haziran sonrası geleceğini, bu zammı öngörmenin falcılık olmadığını belirten Akın şu verileri paylaştı:
EPDK, 27 Mart 2019 tarihinde aldığı karar 1 Nisan 2019 tarihli 30732 Sayılı Resmi Gazete’de yayımladı. Karara göre; 1/4/2019 tarihinden itibaren uygulanmak üzere elektrik üretim tesisleri için uygulanacak dağıtım bedeli 31 Aralık 2017’den önce geçici kabul alan tesisleri için kilovatsaat (kWh) başı 3.3060 krş/kWh 3.6720 krş/kWh, bu tarihten sonrası için de 13.2240 krş/kWh’tan 14.6879 krş/kWh a çıkarıldı.
Dağıtım şirketlerine genel aydınlatma kapsamında yapılan satışlarda uygulanacak fiyatta ise değişiklik yapılmadı ve 25.4600 kr/kWh olarak kaldı.
Aynı kararla EPDK, Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) görevli tedarik şirketlerine satacağı toptan elektrik fiyatını yüzde 37 artırarak 17.2 krş/kWh çıkardı.
EÜAŞ elektrik fiyatı artışı her ne kadar şu an için tüketiciye yansıtılmasa da Haziran ayında yansıtılacaktı. Ancak İstanbul seçimlerinin 23 Haziran’da tekrar edilecek olması zammın seçim sonrasına bırakılmasına yol açtı.
EN İYİMSER İHTİMAL: YÜZDE 10 ZAM
Ahmet Akın’a göre zammın kaçınılmazlığını gösteren başka bir veri ise geçen yıl Temmuz ayında başlayan ve Ekim ayında son bulan elektrik zamlarının gerekçeleri ile bugünkü gerekçelerin benzerliği.
Akın geçen yıl olanları şöyle özetledi: “2018 yılının Nisan ayında EÜAŞ’ın toptan elektrik bedeline yüzde 18 oranında yaptığı zam sonrası dağıtım şirketleri, maliyetlerinin artması ve kârlarının azalması nedeniyle 1 kWh elektriği 16.55 kuruşa alarak vatandaşın faturasına bu bedeli 26.7294 kuruş olarak yansıtmıştı. Yani yalnızca elektrik bedelinden yüzde 61. 5 kâr elde etmişti. Ayrıca faturaya dağıtım bedeli olarak 13.732 kuruş ekleyerek vatandaşın harcayacağı her 1 kilowat saat elektrikten yüzde 144 kâr elde etmişti”.
Akın, bütün bu veriler ve artan maliyetler dikkate alındığında vatandaşın elektrik faturasına en iyimser olasılıkla Temmuz ayında yüzde 10 zam yapılacağının öngörüldüğünü söyledi.
BU MALİYETLERİN NE KADARI YANSITILACAK?
ENERJİ Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektriğe temmuzda yüzde 30’un üzerinde zam yapılacağı bilgisini reddetti. Kurum yaptığı açıklamada, “Perakende elektrik satış tarifeleri ilgili mevzuat kapsamında belirlenmekte olup 1 Temmuz 2019 tarihi itibarıyla geçerli olacak tarifelere ilişkin herhangi bir karar alınmadığı gibi herhangi bir karara esas hesaplama da henüz yapılmamıştır” ifadelerini kullandı.
Tedarikçi CK Boğaziçi Elektrik’in, EPDK’nın 16 mayıs tarihli tedarik edilen birim enerji miktarı başına öngörülen YEKDEM maliyetlerinin güncellenmesinden yola çıkarak yaptığı maliyet öngörüsü ise şöyle: Zira Enerji Piyasaları Düzenleme Kurumu (EPDK) bu doğrultuda 16/05/2019 tarihli kurul kararı ile 2019 yılı Haziran-Aralık 7 aylık dönemi için aylık bazda tedarik edilen birim enerji miktarın başına öngörülen YEKDEM maliyetlerini güncellemiş olup bir önceki öngörüsü ile kıyasladığında 7 aylık dönem için beklentilerinde ortalama yüzde 34 oranında artış olduğu gözlemlenmektedir”.
Boğaziçi Elektrik’in sadece bir kalemdeki (YEKDEM) maliyet artış öngörüsü (EPDK’ya dayanarak) yüzde 34.
BAŞKA MALİYET ARTIŞLARI DA VAR
Boğaziçi Elektrik müşterilerini bilgilendirme mektubundaki, “Elektrik maliyetlerindeki değişkenlikler ve kur artışlarından kaynaklanan ilave YEKDEM maliyetlerinin yanı sıra 01.07.2019 tarihi itibariyle oluşması muhtemel yeni elektrik tedarik maliyet koşullarının yarattığı belirsizlikler” cümlesinde ifade edilen başka maliyet beklentilerine de açıkça yer veriliyor.
Bu durumda EPDK’nın yanıtlaması gereken soru şu: “Bu maliyet artışlarının ne kadarı faturalara yansıtılacak?”
Zira EPDK, ‘YEKDEM maliyetlerindeki güncelleme referans niteliğindedir’ derken CK da bu güncellemeleri referans alarak müşterilerine şöyle diyor: “Bizim kontrolumuz dışında gelişen ve yukarıda aktardığımız nedenlerden dolayı siz değerli müşterimiz ile iş birliğimize ara verecek zorunda kalmanın derin üzüntüsü içinde olduğumuzu bilmenizi isteriz” . (EKONOMİ SERVİSİ)
ABONEYE BAŞKA BASINA BAMBAŞKA
Bülent FALAKAOĞLU
Gazetemizin 10 Haziran tarihli nüshasında yer alan, “Temmuzda elektriğe zam var. Zam oranı yüzde 30’u aşabilir: Seçim bitecek zam gelecek” başlıklı haberimizi, tedarikçisi olduğu işyerlerine gönderdiği yazısına dayandırdığımız CK Boğaziçi Elektrik AŞ’den açıklama geldi:
Müşterilerimiz ile paylaştığımız bilgilendirme mektubu, ulusal tarifeye yönelik zam beklentimize dair bir açıklama içermemektedir. İlgili açıklama serbest piyasa maliyetleri içerisindeki bir kalemdeki artış beklentisini içermekte olup, bu maliyet beklentisindeki artışın da tüketiciye yansıtılması asla söz konusu değildir.”
Ulusal tarifeden elektrik alan ve serbest tüketici kapsamında olmayan ile serbest tüketici kapsamında yer alan iki tür müşterisi olduğunu dile getiren CK Elektrik, maliyet artışları gereği sözleşmesi iptal edilecek işyerlerinin ikinci tür müşteriler olduğunu belirtti.
Sözleşmesi iptal edilecek işyerlerinin müşterilerinin küçük bir bölümünü oluşturduğunu vurgulayan CK açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Konu, portföyümüzde yer alan müşterilerimizin yüz binde beşlik bir kısmının sözleşme kurulma zamanındaki piyasa şartlarında elektrik tedarik etmeye devam edemeyecekleri olup, haberde yer alan tüm diğer kısımlar izahtan varestedir”.
ZAM BEKLENTİSİ ÇOK AÇIK!
Şirketin basına ulaştırdığı açıklamasında, “EPDK dışında herhangi bir kurumun Türkiye geneli Ulusal Elektrik Tarifesini belirleme yetkisi bulunmamakta. Bizim bilgilendirmemizde bir zammın uygulanması veya zam beklentisi söz konusu değil” şeklindeki sözlerini bizzat abonelerine gönderdiği ve haberleştirdiğimiz bilgilendirme mektubu yalanlıyor.
Gazetemize gönderilen açıklamada, “Basiretli tüccar piyasa durumunu inceleyerek maliyetleri analiz eder ve ona göre faaliyet gösterir”, “Haberde yer aldığı gibi bir zam beklentisi söz konusu değildir” cümleleri yer alıyor.
İşyerlerine gönderilen yazıda ise...
“Ancak enerji piyasalarındaki yurt içi ve yurt dışı kaynaklı oluşan belirsizlikler ve kur artışlarının, önümüzdeki dönemde elektirik üretim maliyetlerinde ve bu kapsamda Enerji Piyasaları İşletme AŞ tarafından işletilen spot piyasada elektirik fiyatlarının artışına neden olacağı tahmin edilmektedir”.
Abonelere gönderilen yazıdaki bu cümle CK’nın haber sonrası yaptığı açıklamayı tekzip etmiyor mu?
BÜTÜN MESELE YÜZBİNDE 5 Mİ?
Basın metninde sözleş feshinden toplam müşterilerin sadece yüzbinde beşlik bir kısmının etkileneceği belirtiliyor. Geriye kalan müşteriler için “halihazırda EPDK tarafından açıklanan ulusal birim fiyatlardan elektrik tedarik etmeye devam etmektedir” vurgusu yapılıyor.
Bu vurgu yeni bir hesabı zorulu kılıyor.
CK resmi sitesinde 4 milyon aboneye hizmet verdiğini söylemekte. Bunun yüzbinde beşi 200 abone yapmakta.
200 abonenin sözleşmesinin feshedlimesi, “Enerji piyasalarındaki yurt içi ve yurt dışı kaynaklı oluşan belirsizlikler ve kur artışlarının, önümüzdeki dönemde elektirik üretim maliyetlerinde ve bu kapsamda Enerji Piyasaları İşletme AŞ tarafından işletilen spot piyasada elektirik fiyatlarının artışına neden olacağı tahmin edilmektedir” diyen CK Boğaziçi’ni zarar etmekten kurtaracak mıdır?
AKIN: KURUMLAR KENDİNİ YALANLIYOR
Enerji piyasasındaki gelişmeleri yakından takip eden CHP’li vekil Ahmet Akın da kurumların çelişkili açıklamalarına tepki gösterdi: “Yalanlarını yalanla örtbas etmeye çalışıyorlar. Yalanları ayaklarına dolanıyor. Boğaziçi Elektriğin, tedarikçisi olduğu işyerlerine gönderdiği yazı ile temmuz ayında elektriğe büyük bir zam geleceğini ortaya koyuyor. EPDK her ne kadar yalanlasa da Boğaziçi Elektrik kendi yazısı her ne kadar inkar etse de temmuz ayında elektriğe zam yapılması kaçınılmaz”.
Akın, elektrikte maliyet artışlarına yer veren açıklamasını şu tespit ile sonlandırdı: “Öngörülerimiz ekonomideki krizin yanı sıra bazı gelişmelerle de desteklenmektedir”.