11 Haziran 2019 13:12

CHP’li Ağbaba: Kağıt üzerinde mücadele olmaz, çocuk işçiliği yasaklansın

CHP Milletvekili Veli Ağbaba: Türkiye’de özellikle mesleki eğitim adı altında çocuk işçiliğin yasal hale getirildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 12 Haziran Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü öncesi yaptığı açıklamada, Dünya genelinde yaşanan iş cinayetlerinde her yıl ortalama 10 bin - 12 bin arası çocuk hayatını kaybettiğini belirtti.

ÇOCUK İŞÇİ SAYISI 1 MİLYONU AŞTI

Türkiye’de özellikle mesleki eğitim adı altında çocuk işçiliğin yasal hale getirildiğini kaydeden Ağbaba, “Milyonlarca çocuk “çıraklık” adı altında ucuz işgücü olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de 2015 yılında çırak işçi sayısı 245 bin bugün  çırak işçi olarak çalıştırılan çocuk işçi sayısı 1 milyonu aşmış durumda. Türkiye’de yaklaşık olarak 600 bin civarında kayıt dışı çalışan çocuk işçi bulunmaktadır. Türkiye’de “çırak” ve “stajyer” adı altında milyonlarca çocuk zorunlu olarak çalıştırılarak emek sömürüsüne maruz kalmaktadır” İfadelerine yer verdi.

"KÖLE DÜZENİNİ ARATMIYOR"

Ağbaba, çocuk işçi ölümlerindeki dehşet verici rakamlara da yer vererek, “2016’da 18’i 14 yaş altı olan toplam 63 çocuk işçi, 2017 yılında 18’i 14 yaş ve altı olan toplam 60 çocuk işçi ve 2018 yılında da 23’ü 14 yaş ve altı olmak üzere toplam 67 çocuk işçi hayatını kaybetti. Verilere göre 2016-2018 yılları arasında toplam 190 çocuk işçi hayatını kaybetti.İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre 2019 yılı ilk 5 ayında en az 26 çocuk işçi yaşamını yitirdi. Yaşamını yitiren çocukların 9’u 14 yaş altı, 17 si ise 15-17 yaş aralığında. 2019 yılında, köle düzenlerini aratmayan bir sistemde, 14 yaş altında 9 çocuğun hayatını kaybetmesi sadece üzüntü verici değil,

"EN ÇOK ÇOCUK İŞÇİ TARIMDA"

Türkiye’de sektörlere göre çalışan çocuk işçilerin dağılımına bakıldığında, çocuk işçilerin yüzde 57.1’inin tarım sektöründe çalıştırıldığını belirten Veli Ağbaba,” Tarımdan sonra çocuk işçilerin çalıştırıldığı en büyük ikinci sektörü yüzde 27.1 oranıyla hizmet sektörü olurken, üçüncü sektör ise yüzde 15.8 oranıyla sanayi sektörü olmaktadır. Türkiye’de ayrıca çocuklar “sokakta çalışma” (çiçek satıcılığı, araba camii silme, geri dönüşüm atıkları toplama gibi) olarak tanımlanan iş sahalarında da çalışmaktadır” dedi.

UCUZ İŞGÜCÜ KAPILARI: STAJYERLİK VE ÇIRAKLIK

Türkiye’de çocuk işçiliğiyle mücadele için çocukların stajyerlik ve çıraklık adı altında ucuz işgücü olarak çalıştırılmalarına son verilmesi gerektiğini kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba,”Türkiye genelinde çocukların maruz kaldığı her türlü sosyal ve psikolojik baskılara önlem olarak Çocuk Hakları adı altında birimler kurulmalıdır. 18 yaş altı çocukların çalıştırılmamasının önüne geçilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İzmir Büyükşehirle Tüm Bel-Sen arasında TİS süreci başladı

SONRAKİ HABER

‘Hartum’daki saldırılarda 70’ten fazla kişi tecavüze uğradı’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa