11 Haziran 2019 13:31

‘Hartum’daki saldırılarda 70’ten fazla kişi tecavüze uğradı’

Sudan Doktorlar Komitesi, hafta askeri cuntanın emriyle halka karşı gerçekleştirilen saldırılarda 70’ten fazla kişinin tecavüze uğradığını açıkladı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Sudan’ın başkenti Hartum’da devam eden protestolara yönelik, askeri cunta emriyle geçen hafta gerçekleştirilen saldırıda, 70’ten fazla kişinin tecavüze uğradığı açıklandı. Sağlık görevlileri, Sudan paramiliter kuvvetleri olan Hızlı Destek Güçleri (RSF) mensuplarının tecavüzden sorumlu olduğunu belirtiyor.

Royal Care hastanesinden bir doktor, beşi kadın üçü erkek olmak üzere sekiz tecavüz mağdurunu tedavi ettiğini söyledi. Hartum’un güneyindeki bir diğer hastanede görev yapan sağlık görevlisi de iki kişinin tecavüz şikâyetiyle geldiğini, bunlardan birinin dört RSF mensubunun saldırısına uğradığını aktardı. Sosyal medyada da pek kişi benzer vakalara tanıklık ettiğini ifade etti. Tecavüz mağdurlarının korku ya da güvensizlik nedeniyle tıbbi yardım alamadığı da kaydedildi.

ABD SUDAN’A MÜSTEŞAR GÖNDERİYOR

Öte yandan ABD’nin Afrika İşleri Müsteşarı Tibor Nagy’nin, Sudan’daki gelişmeler kapsamında Sudan ve Etiyopya’yı, ardından Güney Afrika ve Mozambik’i ziyaret edeceği bildirildi ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Nagy’nin ilk olarak Sudan’a giderek ülkedeki Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri üyeleri ve Sudan Askeri Geçiş Konseyi ile görüşeceği belirtildi.  Nagy’nin, görüşmede sivillere yönelik saldırıların durdurulması ve iki grup arasında müzakerelerin devam etmesi için çağrıda bulunacağı ifade edildi.

Öte yandan, Etiyopya’da Sudan’daki duruma siyasi çözüm arayışı için Afrika Birliği temsilcileri ve Etiyopyalı hükümet yetkilileri ile bir araya geleceği kaydedilen Nagy’nin, Güney Afrika’da ise üst düzey hükümet yetkilileri, iş dünyasından isimler, sivil toplum üyeleri ve gençlerle görüşeceği bildirildi.

NE OLMUŞTU?

Sudan’da 19 Aralık 2018’de ekonomik kriz nedeniyle başlayan gösterilerin hızla rejim karşıtı eylemlere dönüşmesinin ardından ordu, 11 Nisan’da yönetime el koyduğunu açıklamış ve 30 yıllık Ömer Beşir dönemi sona ermişti. İktidarı sivil yönetime devretmeyi reddeden ve Suudi Arabistan, BAE gibi bölge gericiliklerinden de destek alan askeri cunta, halk hareketini dağıtmak için saldırıya geçmişti.

Özellikle başkent Hartum’daki oturma eylemine saldırılan cuntaya bağlı milisler 113 kişi katletmiş, 40’a yakın ceset Nil nehrinden çıkarılmıştı.

Halk muhalefetinin çatı örgütü Özgürlük ve Değişim Güçleri ise siyasi grev ve sivil itaatsizlik eylemi başlatılmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Ağbaba: Kağıt üzerinde mücadele olmaz, çocuk işçiliği yasaklansın

SONRAKİ HABER

Verem iddiası sonrası Iğdır’daki mülteci kampları boşaltılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa