İHD: Hükümetin teşvikleri çocuk işçi sayısını 7 kat artırdı
İHD, çocuk işçiliği konusuna ilişkin yazılı açıklama yaptı; hükümetin patronlara dönük teşvikleri ile çocuk işçi sayısının 7 kat arttığını belirtti.
Fotoğraf: Evrensel
İnsan Hakları Derneği (İHD), 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü ile yaptığı açıklamada, her yıl en az 60-70 çocuğun çalışırken yaşamını yitirdiğini kaydetti. Ayrıca İstihdama Teşvik Programları ile çocuk işçiliğinin çıraklık ve meslek edinme adı altında meşrulaştırıldığı ve 2015 yılında 260 bin olan çırak sayısının 2017 yılında 1 milyon 770 bine çıktığına dikkat çekildi.
İHD, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Gününde dünyada giderek yaygınlaşan çocuk işçiliğine ve çalışma koşullarına dikkat çekti. Yapılan yazılı açıklamada tüm dünyada ve Türkiye’de çocuk işçiliğinin önlenebilir olduğu belirtilerek, çocukların kendini geliştirebilmesi için olanakların oluşturulması, çoğaltılması için başta devlet olmak üzere tüm yetişkinlerin sorumluluğu olduğu ifade edildi. Açıklamada bu sorumlulukların, 1924 yılında Cenevre Çocuk Hakları Beyannamesi ile başlayıp 20 Kasım 1989 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda kabul edilen çocuk haklarına dair sözleşme ile taraf devletlerce taahhüt altına alındığı kaydedildi.
2017 yılında Çocuk İşçiliğinin Sona Erdirilmesi Programı (ILO) desteğiyle düzenlenen konferansa göre 73 milyonu en kötü koşullarda olmak üzere dünyada 152 milyon erkek ve kız çocuğun çalıştığı aktarılan açıklamada, ayrıca 4 milyonu çocuk 25 milyon insanın zorla çalıştırıldığı belirtildi. Türkiye’de ise Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılı işgücüne katılma anketine göre, 15-17 yaş grubundaki erkek çocukların işgücüne katılma oranının 2017 yılı verilerine göre artarak yüzde 30 olduğu ifade edilen açıklamada, kız çocuklarının iş gücüne katılma oranlarının ise her iki yılda da 11,8 oranında olduğu kaydedildi.
HER YIL EN AZ 70 ÇOCUK ÇALIŞIRKEN HAYATINI KAYBEDİYOR
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporlarına göre 2018 yılında 23’ü 14 yaş ve altında, 44’ü ise 15-17 yaş olmak üzere en az 67 çocuk işçinin hayatını kaybettiğine dikkat çekilen açıklamada, her yıl en az 60-70 çocuğun çalışırken yaşamını yitirdiği vurgulandı. Açıklamada, çocuklar arasında iş cinayetlerinin en fazla yaşandığı üç şehrin tarım işçiliği ve kırsalda yoksulluğun had safhada yaşandığı Antep, Urfa ve Mardin olduğu ifade edilirken, bu illerin aynı zamanda mülteci nüfusun da en yoğun yaşadığı iller olduğuna dikkat çekildi.
EN ÖNEMLİ SEBEP GELİR ADALETSİZLİĞİ
Çocuk işçiliğinin en önemli sebeplerinden birinin gelir adaletsizliği olduğu belirtilen açıklamada, 4+4+4 eğitim sistemiyle eğitimin kesintili hale getirilmesinin de çocuk işçiliğin yaygınlaşmasında bir etken olduğu ifade edildi. İlkokuldan itibaren uzaktan ve açıktan devam eden eğitim süreçlerinin milyonlarca çocuğun okul ortamlarından uzaklaşmasına sebep olduğu belirtilen açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığının yayımlamış olduğu 2018 yılı okullaşma oranları ilkokulda giderek okullaşma oranlarının azaldığını göstermektedir. Bölgesel ve cinsiyete göre yapılan okullaşma analizlerinde ise kız çocuklarının ve yoksul aile çocuklarının giderek eğitim hayatından uzaklaştığını ortaya koymaktadır” denildi.
TEŞVİKLER ÇIRAKLARI ARTIRDI
Hükümetin açıkladığı İstihdama Teşvik Programları ile çocuk işçiliğin katlandığına dikkat çekilen açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Türkiye’de örgün eğitimin bir parçası olan ve çocuklara meslek edindirmeyi amaçladığı söylenen, yeterli denetim ve kontrolden uzak halde sürdürülen çıraklık ve meslek lisesi öğrencilerinin tabi olduğu staj çalışmaları adeta çocukların kuralsız ve acımasız çalışma yaşamına alıştırılma ve sömürünün öğretilmesi işlevini görmeye evirilmiştir. 2017 yılından beri yürürlükte olan 'İstihdama Teşvik Programları' ile kuralsız ve denetimsiz çocuk işçiliği olarak yürütülen faaliyetler çıraklık ve meslek edinme adı altında meşrulaştırılmış ve 2015 yılında 260 bin olan çocuk (işçi) çırak sayısı teşviklerle birlikte 2017 yılında bir milyon yüz yetmiş bine çıkmıştır.”
Açıklamada, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Gününde ulusal ve uluslararası demokratik kişi kurum ve örgütlere çocuk işçiliğinin tümden ortadan kaldırılması konusunda samimi ve ısrarcı çalışmalar yapma, Türkiye’de çocukların insan haklarına saygı duyulmasını sağlama çağrısı yapıldı. (Ankara/EVRENSEL)