TÜPRAŞ işçileri MESS’in başındaki Koç’a karşı geri adım atmıyor
Koç Holding TÜPRAŞ sözleşmesinde dayatmalarına, TÜPRAŞ işçileri ise direnmeye devam ediyor.
Fotoğraf: Evrensel
Turan KARA
İzmir
Koç Holdingin 3 yıllık sözleşme, vardiya sisteminde değişiklik ve mazeret izinlerinin azaltılması dayatmalarıyla tıkanan TÜPRAŞ TİS süreci Yüksek Hakem Kurulundayken (YHK), bir taraftan da Koç ile Petrol-İş arasında görüşmeler sürüyor. Koç dayatmalarına devam ederken, işçiler ise geri adım atmayacaklarını söylüyor.
Kamu işçilerinin toplu sözleşme süreçleri grev aşamasına gelmesine rağmen Hükümet bir türlü teklif vermedi. Ülkedeki en büyük iş kolu metalde ise 130 bini aşkın metal işçisinin TİS süreci eylülde başlayacak. Metal iş kolunda işçilere karşı görüşmeleri yürüten MESS Başkanı Koç Holding İnsan Kaynakları Müdürü Özgür Burak Akkol. Koç Holding CEO’su olan Akkol, aynı zamanda Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanlığı ve MESS Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini de yürütüyor. Akkol ayrıca TİSK’i temsilen İŞKUR Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. Ekonomik krizle birlikte gelen zamlar ve enflasyonun yükselişinin yarattığı yoksullaşmadan her geçen gün daha fazla canı yanan işçilerin “kaderinin belirlendiği” her alanda aynı kişi yer alıyor.
Toplusözleşme yılı olarak anılan 2019’un en önemlilerinden ve sonrasındaki TİS’lere örnek teşkil edeceği bilinen TÜPRAŞ sözleşmesinde, işçiler Türkiye’nin en çok işçi çalıştıran ve en büyük şirketlerine sahip, en büyük patron örgütlerinin başkanlık görevlerini de yürüten Koç Holdingin dayatmalarını hâlâ kabul etmiyor. Bu hafta yapılan 2 görüşmenin ilkinde, şimdiye kadar görüşülmeyen 23 maddenin birkaçı geçmesine rağmen ikinci gününde Koç’un ısrar ettiği 3 madde gündeme gelince başka madde geçmedi. Görüşmeler haftaya ertelendi.
Petrol-İş Sendikası görüşmeyle ilgili, “TÜPRAŞ Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ yetkilileri ile 13 Haziran 2019 Perşembe günü Petrol-iş Sendikası Genel Merkezinde gerçekleştirdiğimiz toplu iş sözleşme görüşmemiz sona ermiştir. Yapılan görüşmede herhangi bir maddemiz geçmemiştir. Bir sonraki oturum 19 Haziran 2019 Çarşamba saat 10:00’da Petrol-iş Sendikası Genel Merkezinde yapılacaktır” notunu paylaştı.
Koç Holding görüşme masasına geldiğinde her ne kadar “Görüşmeler devam ettiği sürece YHK’ye başvuru yapıp erkene alınması için müracaat etmeyeceğiz” demiş olsa da işçiler Yüksek Hakem Heyetine gidecek olurlarsa önemli gördükleri maddelerin geçmesini istiyor. Koç Holding 3 maddede özetlediği (vardiya sisteminde değişiklik, mazeret izinlerinin kaldırılması -ya da azaltılması oldu- ve 3 yıllık sözleşme) istekleriyle işçilerin çalışma şartlarını kötüleştirmek istiyor. Şu an haftalık 40 saat üzerinden hesaplanan çalışma saati 42 saate çıkarılmak isteniyor, iş yasasına göre ise bu miktar haftada 45 saat. İşçiler ise hafta tatillerinde ve fazla mesai düzenlemesinde geriye gidilmesini istemiyor. Yıllık izinlerde ise işçiler 2007 sonrası işe girenlerin yıllık izinlerinin eski işçilerle denkleştirilmesini isterken Koç Holding iş yasasının belirlediğinin üzerinde olduğunu söyleyerek kabul etmiyor. İş yasasında en yüksek yıllık izin miktarı 26 gün. TÜPRAŞ’ta özelleştirme öncesi, işçiler 30 gün izin kullanırken, 2007’den sonra işe giren işçiler en fazla 26 gün izin kullanıyor.
Petrol-İş Aliağa Şubesi ve TÜPRAŞ ve PETKİM işçileri aynı zamanda Aliağa Belediye Başkanının yaptığı işçi kıyımına karşı da belediye işçileri ile dayanışmayı sürdürüyor.