18 Haziran 2019 00:13

İZENERJİ işçileri: Eşit işe eşit ücret istiyoruz

Ara bulucu sürecinde olan İZENERJİ'deki TİS süreci 5 bine yakın işçiyi ilgilendiriyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

5 bine yakın İZENERJİ işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ara bulucu süresi dolmak üzere. Toplusözleşmeden beklentilerinin eşit işe eşit ücret olduğunu ifade eden İZENERJİ işçileri, masada anlaşma sağlanamadığı takdirde sokaklarda olacaklarını belirtti.

ESHOT biriminde çalışan Nihat Aslan, öncelikle asgari ücret farklarının ödenmesini istedi. Belediye yönetiminin itirazı sebebiyle TİS görüşmelerinin uzadığını belirten Aslan, “Yetki sürecinde bahane bulmaya çalıştılar. Ama yasal olarak da hakkımız olan yetkiyi aldık. CHP maaşlarımız düşük olduğu halde haklarımız konusunda bir şey yapmıyor. Elbette bu bizim zorunuza gidiyor. Tunç Başkandan umutluyuz. Beklediğimiz sonuç olmazsa kesinlikle alanlarda olmamız gerekiyor.” dedi.

‘KAR MI YOKSA BAHAR ÇİÇEKLERİ Mİ GELECEK?​’

Eşit işe eşit ücret taleplerinin olduğunu ifade eden İZSU biriminde çalışan Fevzi Kırşan, “Belediyenin farkı şirketlerde çalışan ama aynı işi yapan işçilerin ayrı paralar alması gerçekten uzun zamandır İZENERJİ işçisinin sorunu. Bundan önceki belediye yönetiminde de dile getirdik. Tunç Başkan bahar gelecek demişti. Bakacağız Tunç Başkan dağlarımıza kar mı yağdıracak yoksa bahar çiçekleri mi açtıracak? Sendika başkanımıza ve yöneticilerine bu konuda güveniyoruz. Elinden geleni yaptıklarını biliyoruz. TİS sonucu güzel olduğu yerde alkışlarız, olmadığı yerde alanlar bizi bekler.” diye konuştu.

‘TAŞERONDAN BERİ MÜCADELEYE DEVAM EDİYORUZ’

Belediyeye bağlı şirketler arasında en düşük ücreti İZEMERJİ işçilerinin aldığını söyleyen park-bahçe biriminde çalışan Engin Can da şunları söyledi: “Tabii ki bizim kimsenin evine giren bütçede gözümüz yok. Yıllardır park-bahçe işçileri olarak ve diğer birimdeki arkadaşlar olarak düşük ücretlerle çalışıyoruz. En azından bunların iyileştirilmesini talep ediyoruz.”

Can, “TİS taslağı her alanda bütün birimlerde işçilerle komiteler üzerinden hazırlandı. Şubemizin de her zaman dediği gibi söz işçinin ve tabanıdır. Bu toplu sözleşme sürecinde sendika da sürekli işçilerle bir araya gelerek süreci değerlendiriyor ve taleplerimizi dikkate alıyor.” diye konuştu. TİS’in masada sonuçlanmadığı durumda sokaklarda olacaklarını belirten Can, “Biz daha İZENERJİ'ye geçmeden taşeron sürecinde örgütlülüğümüzü kırmadan mücadele ettik. Aynı şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

‘BİR İŞÇİ ÜÇ BUÇUK LİRAYA NE YİYEBİLİR?​’

Temizlik biriminde çalışan Suat Ferhat Kartal, KHK ile geçiş yaptıklarını ve ilk toplu sözleşmeleri olduğunu ifade etti. Kartal, “Şu an aldığımız yemek ücreti üç buçuk lira. Bir işçi üç buçuk liraya ne yiyebilir? Yol paralarında da bir sıkıntımız oldu. Taşerondayken daha farklı bir ücret alıyorduk.” dedi.

Tunç Soyer'in eşit işe eşit ücret söylemini hatırlatan Kartal, “Taleplerimizin bir an önce kabul edilmesini istiyoruz. Sendikamızın belirlediği yolda hareket edeceğiz. Gerekirse örgütlü mücadele içerisinde omuz omuza alanlarda olacağız.” dedi.

‘TALEPLERİMİZ İÇİN ALANLARDA İNERİZ’

Fen İşleri biriminde çalışan Gürcan Kelek ise “Aldığımız 74 lira yevmiyenin insanca yaşanacak bir düzeye getirilmesini talep ediyoruz. Omuz omuza çalıştığımız diğer şirketteki arkadaşlarımızla aynı ücretleri almak istiyoruz.” dedi.

Toplusözleşmelerin pazarlık süreçleri olduğunu söyleyen Kelek, “Önümüzdeki süreci iyi değerlendirirsek taleplerinize ulaşırız. TİS'in masada sonuçlanmasını istiyoruz. Masada bitmezse yine taleplerimiz için alanlara ineriz.” diye konuştu.

Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı süt kuzusu projesinde çalışan Ferhan Uzun da “Uzun zamandır asgari ücret seviyesinde taban ücreti ile çalışıyoruz. Her asgari ücret artışında kısmi olarak biz de hükümetin yaptığı asgari ücret zammından faydalanıyoruz. Ama bizim taban ücreti ise asgari ücretin altında kalıyor. Temel olarak ilk talebimiz bunun düzeltilmesi. Talebimiz en azından İZELMAN’la hem sosyal haklarda hem taban ücret konusunda eşitlenmek.” dedi.

‘ASGARİ ÜCRET FARKINDAN YARARLANMAK İSTİYORUZ’

Selman Cankurtaran (Katı atıklar temizlik): Biz asgari ücret farkını bile alamadık. O konuda çok zor durumdayız. Sendika bir maddeyi toplusözleşmeye sokmak istiyor. Madde kabul edilirse asgari ücret farkından ve sosyal yardımlardan yararlanacağız. En önemlisi ise iş güvencemiz olacak. Biz bunların kabul edilmesini istiyoruz.

Hamdi Demirkol (Eşrefpaşa Hastanesi): Biz toplusözleşmede eşit işe eşit ücret üzerinden ilerliyoruz. Aynı işi yapıp farklı ücret almayı kabul etmiyoruz. İşveren anlayışı çalışanın haklarını vermez. Biz sendikamızla omuz omuza hak verilmez alınır diyerek mücadele ediyoruz.

Orkun Çağlayan: Biraz daha zorlanırsa iyi teklifler alabileceğimize inanıyorum. Bunu zaten sendikada da dile getirdik. İZELMAN ile kıyasladığımızda gerçekten ücretimiz çok aşağıda. Hep birlikte el ele daha iyi bir sözleşmeye imza atacağız.

İsmail Uzun (Haşere ilaçlama bilimi): Toplusözleşmede bizi eski ve yeni olarak bölmeye çalışıyorlar. Biz hep beraber bir toplusözleşme yapacağız. KHK’den dolayı her sene aldığımız asgari ücret farkını bu sene toplusözleşme ile almak zorundayız. Bunun halledilmesi, yol ve yemeğimizin arttırılmasını istiyoruz. Tunç Soyer’den ‘Ben işçinin hakkı neyse onu veririm, yoksa yatağımda rahat uyuyamam.’ sözünü tutmasını bekliyoruz. Hakkımızı almak için sokağa inmek gerekiyorsa sokağa ineriz.

Gürkan Oğuz (Ödemiş İZSU): Çoğu zaman grev kararlarından sonra toplusözleşmemiz imzalandı. Yine aynı karar alınırsa hakkımızı arayacağız. TİS taslağı belirlenirken iş yerlerinde komiteler oluşturuldu ve talepler belirlendi. Bizim fikirlerimiz değerlendiriliyor. Her daim TİS sürecinin içindeyiz. Bilgi alışverişi oluyor, gerekli bilgilendirmeler de yapılıyor. Sendikanın bu çalışmasını da doğru buluyoruz.

Şahin Çarpıkoğlu (Bergama İZSU): İlk öncelikle insanca yaşanacak bir ücret talep ediyoruz. Onun dışında da iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin taleplerimiz var. TİS sürecinde bizim de sendikamızın da duruşu net. Toplu iş sözleşmesinin her maddesi teker teker işçiler tarafından belirleniyor ve toplu iş sözleşmesini işçi bitiriyor.

BÜYÜKŞEHİRİN İTİRAZI SÜRECİ UZATMIŞTI

İzmir Büyükşehir Belediyesine ait İZENERJİ şirketi ile DİSK’e bağlı Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube arasında kasım ayında başlaması gereken TİS görüşmeleri, İzmir Büyükşehir Belediyesinin sendikanın yetkisine itiraz etmesinden dolayı gecikmişti. Büyükşehir, KHK ile şirkete geçen işçilerin TİS’e dahil edilmesine itiraz etmiş, sendika ise KHK’li işçilerin de TİS haklarından faydalanması için yetki kapsamında olmasını istemişti.

Belediyenin 20 biriminde çalışan 4 bin 800 işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme ile işçilerin ekonomik ve sosyal hakları yeniden belirlenecek. 66 maddeden, özelikle 696 sayılı KHK ile geçen işçileri ilgilendiren asgari ücret farkının ödenmesi, gıda fişi ve ücretle ilgili 15 maddede bugüne kadar yapılan görüşmelerde anlaşma sağlanamazken geri kalan maddelerde ise kısmi anlaşma sağlandı.

ÖNCEKİ HABER

Okula başlama yaşı 66 aydan 69 aya çıkarılıyor

SONRAKİ HABER

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ameliyat oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa