Çalışma Bakanlığı, bünyesinde kaç kişi çalıştığını bilmiyormuş
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, "Bağlı kurumlarda kaç kişi çalışıyor?" sorusuna "Ayrı veya özel bir çalışma, araştırma geriyor" yanıtını verdi.
Logo: Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı kurumlar, kaç kişi çalıştırdıkları ve kaçının kadın ve erkek olduğuna ilişkin soruya “ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme” gerektirdiği gerekçesiyle cevaplanamayacağı yönünde yanıt verdi.
Sorunun sahibi CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, “Adı Çalışma Bakanlığı olan bir kurum, nasıl olur da Bakanlığında kaç kişinin çalıştığını bilmez?” diye tepki gösterdi.
CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi vermiş, ardından da Bilgi Edinme Başvurusu yoluyla da aynı soruları Bakanlığa iletmişti. Önergesinde veriler paylaşan Taşcıer, TÜİK İşgücü İstatistiklerine göre 15 yaş ve üzeri toplam nüfusun 60 milyon 948 bin olduğunu, bu sayı içerisinde 30 milyon 121 bin erkek, 30 milyon 827 bin kadın bulunduğunu, ancak buna rağmen istihdam oranının erkeklerde yüzde 62,7 kadınlarda yüzde 28,5’te kaldığına dikkat çekmişti. Çalışma Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın birleştirildiğini de hatırlatan Taşcıer, “Bakanlığınıza ya da bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlarda toplam çalışan sayısı kaçtır? Bu çalışanların statüleri nelerdir? Bakanlığınızın bünyesindeki birimlerde çalışanların kaçı kadın, kaçı erkektir?” sorularını yöneltti.
YANIT VERMEKTEN KAÇINDILAR
Taşcıer’e, CİMER üzerinden gelen cevap ise şaşkınlık yarattı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye İş Kurumu, Devlet Personel Başkanlığı ve bakanlığın Personel Daire Başkanlığından ayrı ayrı gelen cevapların tümünde aynı ifade yer aldı. Bilgi Edinme Kanunu’nun 7. maddesi hatırlatılan cevapta, “Kurum ve kuruluşlar, ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler' hükmü yer almaktadır” denildi.
"SGK VERİLERİ BÖYLE TUTUYORSA VAY HALİMİZE"
Bu yanıtı eleştiren Taşcıer, “Adı Çalışma Bakanlığı olan bir kurum, nasıl olur da Bakanlığında kaç kişinin çalıştığını bilmez? Gelen cevabı görünce inanamadım. Türkiye’de milyonlarca çalışanın kaydını tutan, Sosyal Güvenlik Kurumu kendisine bağlı olan Bakanlığın, kendi çalışan sayısını bilmemesi akıl alır gibi değil” dedi. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının birleştirilmesinin hatalı olduğunu ifade eden Taşcıer, “İktidar adında geçmesini istememiş ve adını Aile olarak koymuş olsa da kadınlarla ilgili bir bakanlık, Çalışma Bakanlığı ile birleştirildi. Ben de bu birleşme sonrası kadınlarla ilgili bir bakanlıkta kadın ile erkek çalışanların sayılarını öğrenmek istedim. Ama bana skandal niteliğinde bir cevap geldi. Çalışma ile ilgili bakanlık, kendi bakanlığında çalışan sayısını, kaç kadın, kaç erkek çalışan olduğunu bilmediğini, ellerinde böyle bir veri olmadığını, özel bir araştırma yapmak gerektiğini söylüyor. Eğer SGK da vatandaşlarla ilgili verileri böyle bir özenle tutuyorsa vay halimize demek lazım” dedi. (Ankara/EVRENSEL)