20 Haziran 2019 13:36

MEB kanun teklifi görüşüldü: Sözleşme düzenlemesine sağlıkçılar da eklendi

Sözleşmeli sağlık çalışanların kadroya geçişini 6 yıldan 4 yıla düşüren ve eğitimde mülakat sistemini fiilen ortadan kaldıran iki değişiklik gerçekleştirildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Buse VURDU
Ankara

AKP’nin okula başlama yaşını 69 aya çıkaran düzenlemeyi de içeren torba kanun teklifi, Meclis Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda görüşüldü. Görüşmeler neticesinde, kanun teklifinin kimi maddelerinde değişikliğe gidildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Komisyon Üyesi Yıldırım Kaya’nın aktardığına göre, sözleşmeli sağlık çalışanların kadroya geçişini 6 yıldan 4 yıla düşüren ve Milli Eğitim’de mülakat sistemini fiilen ortadan kaldıran iki değişiklik gerçekleştirildi.

AKP’nin Milli Eğitimle ilgili 19 maddelik kanun teklifi, Meclis Millî Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda bugün gerçekleşen toplantıda tartışıldı. CHP Ankara Milletvekili ve Meclis Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Yıldırım Kaya’nın aktardığına göre, içerisinde ilkokula başlama yaşının 69 aya çıkarılması, çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alınması ve sözleşmeli çalışanların kadroya geçiş süresinin kısaltılması gibi düzenlemelerin yer aldığı kanun teklifinde birtakım değişikliklere gidildi.

SAĞLIK ÇALIŞANLARI 4 YILDA KADROYA GEÇEBİLECEK

Kaya’nın aktardığına göre, komisyonda yürütülen tartışmalarda CHP’li üyeler, Milli Eğitim Bakanlığındaki öğretmenler ile Diyanet İşleri Başkanlığında çalışan personellerin 4 yılda kadroya geçişini öngören düzenlemenin tüm sözleşmeli çalışanlar için geçerli olmasını önerdi. Bu tekliflerinin reddedildiğini ifade eden Kaya, “Teklifimiz reddedilince sağlık çalışanları için önerdik. Başta reddedildi ama daha sonra sağlık çalışanlarını dahil ettirdik” dedi. Buna göre geçmişte 6 (4+2) yılda kadroya geçebilen sözleşmeli personeller, artık 4 yılda (3+1) kadroya geçebilecek.

MÜLAKATTA KPSS PUANI VERİLECEK

Kaya’nın verdiği bir diğer bilgiye göre ise mülakat sisteminde değişikliğe gidilecek. Birçok öğretmeni mağdur eden mülakat notlarında artık KPSS’den alınan puan dışında puan verilemeyecek. Söz konusu uygulamanın bir anlamda mülakat sisteminin boşa düşürülmesi anlamına geleceğini ifade eden Kaya, “İktidar mülakat sistemini kaldırmak istemiyor ama bu yolla mülakatlar boşa düşmüş olacak” diye konuştu. Kaya, kanun teklifinin Salı günü Meclis’te görüşülmesinin beklendiğini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

İzmir İSİG Meclisi: Savaştan kaçan mülteciler iş cinayetlerinde ölüyor

SONRAKİ HABER

Aliağa Belediyesinden 47 işçi daha çıkarıldı, işçiler iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa