İzmir'de iş cinayeti: İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti
İzmir'in Bornova ilçesinde inşaattan düşen işçi yaşamını yitirdi.
Fotoğraf: DHA (Arşiv)
İzmir'in Bornova ilçesinde Üniversite Caddesi'nde bulunan bir inşaatta çalışan 41 yaşındaki Kutbettin Kırengin , 6'ncı kattan zemine düştü. Çalışma arkadaşlarının haber vermesi üzerine olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi.
Ambulansla Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırılan Kırengin kurtarılamadı. Kırengin'in cansız bedeni savcılık incelemesinin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.
İMO: İŞÇİLER ALINMAYAN ÖNLEMLER SONUCU ÖLÜYOR
İş cinayetine ilişkin yazılı açıklama yapan İMO İzmir Şubesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Komisyonu, alınmayan önlemler sonucu işçilerin öldüğünü ifade etti.
Açıklamada, “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi verilerine göre geçen yıl ülkemizde en az 1923 işçi, iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. Maalesef, işçi ölümlerinin 66'sı kentimiz İzmir'de meydana gelmiştir. İnşaatlarda ve yol şantiyelerinde 438 işçi çalışırken hayatlarını kaybetmişlerdir. Bu ölümlerin çoğu yüksekten düşme sonucu meydana gelmiştir. İstatistiklere dikkat edildiğinde, Bornova'da sıva işçisinin 6'ncı kattan düşerek vefat etmesi beklenmedik ve tahmin edilmeyen bir olay değildir” denilerek yaşanan iş cinayetlerinde önlemlerin alınmadığına dikkat çekildi.
EKSİK ÖNELMLER İŞÇİ ÖLÜMLERİNİN SEBEBİDİR
Genellikle birden fazla taşeronun çalışma yaptığı inşaatlarda korumaların usulüne uygun yapıladığı belirtilen açıklamada, “Bir taşeronun çalışmasından sonra aynı noktada diğer taşeron işe başlarken mevcut kenar koruma korkuluklarının sağlamlığını kontrol etmeden işe başlayabiliyor. Dolayısıyla sağlam olduğu düşünülen korkuluğa yaslanıldığında ise yüksekten düşme meydana gelebiliyor. Güvenlik ağları da yoksa düşerek ölüm meydanı gelmesi kaçınılmaz olmaktadır. Yeterince sabitlenmiş kenar koruma korkulukları, güvenlik ağlarının, yatay yaşam halatlarının ve tam vücut tipi emniyet kemerlerinin eksikliği yüksek katlı bina inşaatlarında yüksekten düşme sonucu işçi ölümlerinin sebeplerindendir” ifadelerine yer verildi.
‘ÖLÜMLERİN AZALTILMASI İÇİN SENDİKAL ÖRGÜTLENME ŞART’
Ülkede en çok ölümlü iş kazalarının inşaatlarda ve şantiyelerde meydana geldiği hatırlatılan açıklama şu şekilde devam etti:
“Risk değerlendirmesi, acil durum planları, iş güvenliği eğitimleri gibi mevzuatın gerektirdiği konularda kağıt üzerinde tüm belgeler teorik olarak hazırlanmaktadır. Ancak, dokümanlardaki yazılı hususlar sahada uygulamaya yansımamaktadır. Birden fazla taşeronun (alt yüklenicinin) koordinasyonun sağlanmasındaki eksiklikler, işçi sağlığı ve iş güvenliği kültürünün ülkemizde yeterince yerleşmemesi, imalatın kalitesine, inşaatın zamanında yetiştirilmesine ve maliyete verilen önem kadar iş güvenliğinin ön planda tutulamaması, işçilerin sendikasız olması da şantiyelerdeki ölümlü iş kazalarının nedenlerinden olabilmektedir. Şantiyelerde ölümlü iş kazalarının önlenmesi için inşaatlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği organizasyonunun ve koordinasyonun sağlanması, çalışan temsilciliğinin etkinleştirilmesi, sendikal örgütlenmenin artırılması, toplu koruma önlemlerinden taviz verilmemesi, farkındalıkların artırılması, işçilere yönelik insan odaklı sosyal tedbirlerin artırılması gibi konulara daha fazla önem verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.” (İzmir/EVRENSEL)